Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pútavé fakty o legendárnej klasike: Vedeli ste, že Sváko Ragan naozaj existoval?

Sváko Ragan Zobraziť galériu (3)
Sváko Ragan (Zdroj: rtvs.sk)

Jedným z filmom, ktorý môžeme pozerať donekonečna, je aj komédia Sváko Ragan. Hoci od jej premiéry uplynulo už 41 rokov, blížiace sa sviatky si ho aj tak znovu pozrieme. Tušili ste o ňom tieto zaujímavosti?

Vznik filmu

Prsty v tom má spisovateľ, publicista a finančný úradník Elo Šándor z Vrbového.Legendárna televízna trilógia Sváko Ragan sa natočila na motívy najznámejšieho diela z humoristických poviedok Sváko Ragan zBrezovej (1927).Pravý Sváko však naozaj existoval. Volal sa Martin Lacko a narodil sa v roku 1847.Šándor sa s ním zoznámilna jarmoku vo Vrbovom.„Jakého ma vidíš, takého ma píš,“ vravieval mu večne hovoriaci Lacko, teda vlastne Sváko.

Nezabudnuteľný Kroner

Figliarskeho garbiara Ragana zmalokarpatských kopaníc neopakovateľným spôsobom stvárnil excelentný Jozef Kroner.Majstra improvizáciemôžeme pokojne označiť aj titulom herec storočia slovenského filmu.Je o ňom známe, že sa veľmi nerád učil texty. Práve v tom tkvelo jeho tajomstvo dokonalých a predovšetkým autentických výkonov.

Sváko Ragan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rtvs.sk)

Skvelé herecké obsadenie

Okrem neho si vkomédii zahrali tiež Michal Dočolomanský, Ivan Krajíček, Jozef Dóczy, Ivan Palúch alebo Jozef Bednárik. Humornú atmosféru dotváralo originálne miestne nárečie, piesne itance.

Hitchcock sa ho bál a Chaplin miloval: Pozrite si príbeh slovenského herca Petra Lorrea

Zahrala si tu aj Kronerova dcéra

So svojím otcom si tu vtedy zahrala mladá herečka a dcéra filmového SvákaZuzana Kronerová. Účinkovanie jej zabezpečila pozvánka odrežiséra Martina Ťapáka. Časom sa z nej stala uznávaná filmová osobnosť.

Ďalšie zaujímavosti

► Film sa nakrúcal v Trnave, Vrbovom, Jablonici, Modre čiJablonovom

► Sváko mal na jarmokoch silného obchodného ducha. Určite si spomeniete na jeho heslo - Raganove podrážky, vyšúchajú aj dlážky!

►V Brezovej je dnes Krčma u sváka Ragana, ale z filmu sa v skutočnosti v mestečku nenakrúcalo nič.

►Jedlo apitie bývajú v mnohých filmoch imitáciamivpodobe gumených atráp. Tu to však neplatí. V tomto filme sa skutočne jedlo apilo, a to aj počas hostinových scén či zabíjačky.

►Na Vianoce 2015 sa diváci dočkali milého prekvapenia. RTVS sa rozhodla film odvysielaťv zdigitalizovanej a zretušovanej podobe.

Sváko Ragan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rtvs.sk)

Viac o téme: Jozef KronerSváko Ragan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu