Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský film získal prestížne ocenenie: Správali sa ku nám ako k hviezdam!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

Film Piata loď, ktorý medzinárodne posilnila už svetová premiéra na Berlinale a cena Krištáľový medveď, získal aktuálne hlavnú cenu za najlepší film na prestížnom festivale v Číne 4th Silk Road IFF. Cenu prevzala hlavná predstaviteľka filmu Vanessa Szamuhelová, na pódiu v nedeľu večer ocenili aj hereckú hviezdu Jackieho Chana.

Piatu loď uviedlo už viac ako 40 festivalov po celom svete, v týchto dňoch vychádza na DVD."Odkedy sme prišli na festival do Číny, stále ma tu fotia ako nejakú hviezdu a mám veľa tlačoviek pre novinárov. Záverečný galavečer bol naozaj veľkolepý, sedela som vo VIP zóne dva metre od Jackieho Chana a ďalších film star, najprv dostal cenu Jackie za najlepší herecký výkonapotom zrazu pustili ukážku z našeho filmu Piata loď a zavolali ma na pódium!," povedala dvanásťročná VanessaSzamuhelová.

Vanessa Szamuhelová
Zobraziť galériu (8)
Vanessa Szamuhelová  (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

"Dostali sme hlavnú cenu za najlepší film - Golden Silk Road a ja som išla pre cenu! Dala mi ju čínska herečkaYao Chen, ktorá je u nich slávna asi ako Angelina Jolie. Stále tomu nemôžem úplne uveriť, asi sa im náš film naozaj veľmi páčil," povedala hlavná predstaviteľka, ktorá film sprevádzala spolu s kameramankou Piatej lode Denisou Buranovou a vedúcou produkcie Dašou Parízkovou. Film vstupuje do čínskej distribúcie, čo znamená, že ho v Číne uvidia milióny divákov.


Mohlo by vás zaujímať:Drsný triler opäť boduje: Stal sa slovenským kandidátom na Oscara!


Piata loď získala cenu súčasne aj v Estónsku

Približne vrovnakom čase bola režisérka Iveta Grófová na záverečnom ceremoniáli 21. ročníka významného festivalu Tallinn Black Nights Film Festival vEstónsku. V sekcii orientovanej na filmy pre deti amládež - JUST FILM získala hlavnú cenu - Grand Prix a cenu Najlepší film podľa mládežníckej poroty.

Iveta Grófová
Zobraziť galériu (8)
Iveta Grófová  (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

"Ocenenia z festivalov pre deti a mládež v kombinácii s oceneniami z hlavných festivalových súťaží sú pre mňa príjemným potvrdením, že zámer vytvoriť film, ktorý bude mať čo povedať deťom aj dospelým sa zrejme podaril. Okrem projekcií filmu na medzinárodných festivaloch mám veľkú radosť aj zo školských projekcií Piatej lode, o ktoré je v slovenských školách čoraz väčší záujem,“ povedala Iveta Grófová, tohtoročná laureátka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie vkategórii Audiovizuálna tvorba, film, TV arozhlas.

Slovenský film získal prestížne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

Film premietali na 40-ich festivaloch

Piatu loď uviedlo od jej svetovej premiéry (február 2017) viac ako 40-ich filmových festivalov po celom svete, medzi nimi sú aj významné festivaly, ktoré sa orientujú na detské a mládežnícke filmy, ako napríklad: Giffoni v Taliansku,CINEKID vholandskom Amsterdame či arménsky Rolan Int'l FF for Children and Young People. Film mali v programe aj festivaly vBelgicku, Spojených Arabských emirátoch, Egypte, Japonsku, Južnej Kórei,Rumunsku, Turecku, Dánsku, Luxembursku, Francúzsku a v ďalších krajinách.

Slovenský film získal prestížne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

Snímku ocenili na spomínanom Berlinale v sekcii Generation K+, z festivalu Cinema in Sneakers vPoľsku si odniesla Cenu za najlepší film podľa poroty rodičov a Cenu od poľských kinodistribútorov a na Park Film Feste IFF Trenčianske Teplice Cenu za najlepší film v hlavnej medzinárodnej súťaži “Jej pohľad”. Spolu sfilmom Špina získala Piata loď AFCA Award za najlepší film naCzech & Slovak Film Festival of Australia.

Slovenský film získal prestížne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

Práve Vanessa Szamuhelová, ktorá stvárnila hlavnú postavu Jarky apre ktorú je Piata loď hereckým debutom, zaujala medzinárodné poroty aj divákov. Ceny za najlepší herecký výkon získala na Zlín Film Festivale a v nemeckom Neisse Film Festivale. Zvláštne uznanie jej udelili na Detskom televíznom a filmovom festivale Oty Hofmana.

Slovenský film získal prestížne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

Film Piata loď, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky.Jejkonanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcelamať.

Slovenský film získal prestížne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

Film vznikol v produkčnej spoločnosti Hulapa film, realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultúry SR, Creative Europe – Media aBratislavský samosprávny kraj.

Viac o téme: Jackie ChanOceneniePiata loď
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu