Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Myslíte si, že ide o fikciu? Mýlite sa: Títo vrahovia vás stiahnu z kože, umučia a zabijú

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA, internet, youtube)

American Horror Story patrí v súčasnosti k jedným z najpopulárnejších seriálov v Amerike. Jednou z predností je okrem hereckého obsadenia, kvalitnej réžie či prepracovaného scenára aj inšpirácia skutočnými udalosťami, príbehmi či ľuďmi. Okrem iného sa tvorcovia inšpirovali niekoľkými notoricky známymi sériovými vrahmi, ktorí sa do histórie ľudstva zapísali svojou krutosťou.

Dr. Oliver Thredson (Ed Gein)

Myslíte si, že ide
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, internet )

(Season 2:Asylum)

Doktor Oliver Thredson patril v druhej sérii s podtitulom Asylum k jedným z hlavných postáv. Na prvý pohľad liečil ako psychiater svojich pacientov, no v skutočnosti mal iné záujmy. Svoje obete rozrezával, mučil a z ich kože si vyrábal masku "bloody face" (krvavá tvár). Niektoré časti tiel svojich obetí premieňal na nábytok. Ukážkový príklad Jekylla a Hydea. Napriek tomu bola jeho postava inšpirovaná Edom Geinom, americkým sériovým vrahom. Gein bol považovaný za kanibala a nekrofoila, tieto praktiky však nikdy nepriznal. Stal sa synonymom pre "vraha od vedľa" a dodnes ho nazývajú vykrádačom hrobov. Fascinovalo ho ženské telo a jeho anatómia. Ukradnuté telá sťahoval z kože, z ktorej si vyrábal obleky. Geinovi dokázali len dve vraždy.Keď polícia vpadla v roku 1957 na jeho pozemok, naskytol sa jej šokujúci pohľad. Objavili časti tiel, ktoré boli zakonzervované či premenené na časti nábytku rovnako, ako to robilseriálový Thredson. V dome sa nedalo dýchať. Dokopy na mieste objavili pozostatky z 15-ich ženských tiel.

Miranda and Bridget Jane (Gwen Graham and Cathy Wood)

Myslíte si, že ide
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, internet )

(Season 6:Roanoke)

Hororová šiesta séria dala mnohým zabrať. Spomedzi všetkých stvorení sa v dome nachádzali aj dve sestričky Miranda a Bridget, ktoré strašili obyvateľov domu. Vraždili starýchumierajúcich ľudí v útrobách strašidelného domu. Postavy zdravotných sestier sa inšpirovali Gwen Grahamovou a Cathy Woodovou. V 80. rokoch zabili päť straších žien trpiacich Alzheimerompočas ich pôsobenia v ošetrovateľskom zariadení v Michigane. Rovnako ako v seriáli, aj v skutočnom živote premenili Gwen a Cathy vraždenie na hru. Z iniciálok svojich obetí zostavili slovo MURDER (z ang. vražda, pozn. red.).

Twisty (John Wayne Gacy)

Myslíte si, že ide
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, internet )

(Season 4:Freak Show)

V štvrtej sérii s podnázvom Freak Show vystupoval ako jeden z vrahov desivý klaun Twisty. Napriek tomu, že sa v mnohom nezhodol so skutočnosťou, Twistyho postava sa inšpirovala Johnom Waynom Gacym. Tento vrah bol v Amerike známy ako zabíjacky klaun (Killer Clown), najmä kvôli svojmu kostýmu, v ktorom vystupoval. Ako klaun Pogo zabával malé deti. Gacy má na konte odhadom 33 až 34 vrážd. Medzi obeťami boli mladí chlapci, 29 z nich pochoval u seba doma v pivnici, zvyšné štyri obete hodil do rieky po tom, čo sa mu minulo miesto v pivnici. Z 33 obetí sa však dvom podarilo prežiť. Pri procese s Gacym sa stali korunnými svedkami. Svoje obete omámil, znásilnil, mučil a škrtil.


Mohlo by vás zaujímať:Intenzívny, temný a narušený líder Kultu: Kvôli úlohe v hororovom seriáli sa takmer zbláznil!


James Patrick March (H.H. Holmes)

Myslíte si, že ide
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, internet )

(Season 5:Hotel)

Piata séria sa inšpirovala naozaj bizarným a krutým príbehomH. H. Holmesa. Išlo o prvého zdokumentovaného sériového vraha v Amerike. V roku 1893 otvoril svoj hotel v rámci Svetovej výstavy v Chicagu. V ňom následne vykonal mnohé zo svojich vrážd. Priznal sa k 27-im, no odhaduje sa, že zabil až 230 ľudí. Jeho vraždy poslúžili ako inšpirácia mnohým príbehom. Holmesa odsúdili na trest smrti obesením. Obesili ho ako 34 ročného. Seriál sa inšpiroval jeho postavou, ktorú si zahral Evan Peters (James Patrick March). Vraždy v seriáli sa odohrali vo fiktívnom Hoteli Cortez. Holmesov hotel dostal označenie Vraždiaci hrad.

Madame Delphine LaLaurie

Myslíte si, že ide
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, internet )

(Season 3:Coven)

Delphine LaLaurie bola sériovou vrahyňou známou za vraždenie čiernych otrokov. Svoje obete brutálne mučila a zabíjala. LaLaurie bola vysoko postavenou ženou, ktorá sa pohybovala v najvyšších kruhov až do momentu, kedy hasiči pri požiari jej panstva objavili niekoľko otrokov, ktorí vykazovali známky brutálneho a dlhého týrania. Po tejto udalosti jej dom obkľúčil dav pobúrených obyvateľov New Orelans. LaLaurie krátko na to odišla do Paríža, kde zomrela. V tretej sérii si ju zahrala herečka Kathy Bates, na rozdiel od skutočnosti bola čarodejnicami za svoje činy odsúdená na večný život a bola zaživa pochovaná. Od roku 2014 sa jej dom stal jedným z najznámejších miest.

"Axeman" z New Orleans

Myslíte si, že ide
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, internet )

(Season 3:Coven)

Tretia séria s podnázvom Coven predstavila aj ďalšieho známeho vraha v Amerike - Axemana (z ang. axe - sekera, man - muž)z New Orleans. Sériový vrah zabil šesť ľudí od mája 1918 do októbra 1919 a 12 zranil. Axemana nikdy nechytili. V seriáli si ho zahral Danny Huston. Axeman poslal údajne 13. marca 1919 list, v ktorom napísal, že bude tej noci vraždiť. Ušetrí len tých ľudí, ktorí budú v ten večer počúvať v jednej miestnosti jazz.Nikoho však tej noci nezabili. Jeho vraždy boli údajne motivované etnicky, pretože zabíjal talianskych migrantov alebo Američanov s talianskymi koreňmi. Niektorí sa prikláňali aj k sexuálnemu motívu.

Grófka AlžbetaBáthory

Myslíte si, že ide
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, internet )

(Season 5:Hotel)

Do populárneho amerického seriálu sa dostala aj Alžbeta Báthoryová, v našich končinách známa krvavá grófka. Dodnes sa mnohí historici nevedia zhodnúť na tom, či skutočne pila krv dievčat, ktoré zabíjala, alebo nie. Osoba grófky je preto opradená mnohými legendami. Krvou dievčat si mala udržiavať svoj mladistvý vzhľad. V AHS sa postava "Grófky" inšpirovala práve Bátoričkou. V seriáli ju stvárnila speváčka Lady Gaga, ktorá si za úlohu vyslúžila Zlatý glóbus.

Viac o téme: American Horror StoryJohn Wayne GacyTwistyEg GeinH. H. HolmesBátorička
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu