Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Susedia sú na Slovensku fenomén: Vedeli ste o nich tieto zaujímavosti?

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: tvmarkiza.sk)

Na začiatku roka sa na obrazovky vrátili v plnej zostave známi Susedia. Seriál, ktorý vznikol ešte v roku 2006, aj v novej verzii stále dokáže rozosmiať Slovákov. Populárny sitkom sprevádza mnoho zaujímavostí. Tušili ste o nich?

Kabaretné začatky

Seriál síce vznikol v roku 2006, no jeho hlavní predstavitelia boli známi už omnoho skôr. Celé to začalo ešte v kabaretných vystúpeniach Petra Marcina a Andyho Krausa, ktoré niesli názov Twister.FrantišekStromokocúr aa LászloKomárom nás spoločne v krátkych skečoch sprevádzali už od začiatku milénia. Po prvom projekte nasledovali ďalšie televízne relácie, ktoré boli založené na podobnom formáte a niesli názovUragán(2001) aHurikán(2006). Svoje manželky prvýkrát predstavili pomerne neskoro, no práve na základepozitívnych ohlasov došlo k nápadu vytvoriť seriál.

Andy Kraus a Peter Marcin
Zobraziť galériu (7)
Andy Kraus a Peter Marcin  (Zdroj: tvmarkiza.sk)

Porovnávať Susedov so zahraničnými produkciami je úplne zbytočné.Netreba ichbrať ako konkurenciu, ale ako dôkaz toho, že aj namalom trhu sa dá pri skromnom rozpočte urobiť projekt, ktorý dokáže osloviť masy. Začiatky serálu pritom boli možno ešte skromnejšie, než si myslíte. Prvá séria sa totiž nenakrúcala v žiadnom štúdiu, ale v Dome kultúry v bratislavskej Dúbravke. Až od druhej série sa všetci spolu s hereckým ansámblom presťahovali do štúdia Na kolibe.

Jedlá od Ildikó by sme chceli jesť všetci

V seriáli je Lászlova popletená manželka typická pre svoje hlášky, ktoré sa celému Slovensku vryli do pamäte a s najväčšou pravdepodobnosťou ich používamedodnes. Okrem toho sa však u všetkých zapísala aj ako najhoršia kuchárka v histórii slovenských seriálov. Musíte nám ale veriť, že to, čo by ste dostali na pľaci seriálu od Ildikó, by ste chceli zjesť do poslednej omrvinky.

Všetky jedlá, ktorétoto drobné žieňa "navarilo", sa totiž objednávali z kvalitných bratislavských reštaurácií, takže sa pokojne mohlo stať, že herci pred kamerami znechutene vypľúvali do kvetináča jedlá od popredných šéfkuchárov.

Susedia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: markiza.sk)
Susedia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Sledovanosť, ktorá šokovala aj zahraničie

Aj napriek nízkemu rozpočtu sme si Susedov zamilovali. Svedčí o tom aj sledovanosť, ktorá v prvej sérii dosiahla priemerne 22,3%. Takmer štvrtinový podiel natrhu vo veľkej miere zaujal aj zahraničné médiá a televízne stanice. Tie sa okamžite pokúsili získať práva na spracovanie seriálu, takže onedlho mala televízia Markíza na stole ponuky z Bosny a Hercegoviny, Srbska a Slovinska.

Práve doSlovinska sa podarilo predať formát seriálu, kde ho po prvýkrát uviedlipod názvomLepo je biti sosed voktóbri2008. Len do mája 2011 sa podarilonatočiťšesť sérií, z toho prvé tri úplne verne kopírujú slovenskú predlohu. Pridávame aj video z novšej epizódy, ktorá vás rozhodne pobaví hereckými výkonmi. Rozoznať, kto je kto, by ste nemali mať problém.

Milované deti či more na Zlatých pieskoch

Aj napriek tomu, že Ildikó je hrdoumatkou svojhoGergelya, ktorého stvárnil Tomáš Majláth, v skutočnosti by to rozhodne nemohol byť jej potomok. Problém je totiž ten, že jej predstaviteľka Viki Rákováje od mladého herca staršia len o sedem rokov.

A vedeli ste, že Milka, seriálová dcéra Františka a Zuzany,sa narodila presne v deň svadby Ildikó a Lászla? Konkrétnydátum je 22. apríl 1978.

Susedia sú na Slovensku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: tvmarkiza.sk)

Marta Sládečková oslavuje veľké jubileum: Jej veku sa ani nechce veriť!

Istotne si spomeniete na dvojdielnu epizódu Na dovolenke, kedy sa naši obľúbení susedia rozhodli vybrať k moru. Vzhľadom na nízky rozpočet, ktorý sme niekoľkokrát spomínali už aj vyššie, padlo rozhodnutie, že nakrúcať sa bude priamo na Zlatých pieskoch. A keď už sme pri tej dovolenke, tak nesmieme zabudnúť spomenúť aj fakt, že Andy Kraus na základe úspechu postáv napísal aj knihu, ktorá nesie názov Susedia na dovolenke.

Mimochodom, v seriáli zaznie aj meno jedného z pôvodných režisérov. V epizóde, kde chce Ildikó, aby ju František naučil nejakú slovenskú básničku, František vytiahne text, ktorý sám napísal. Povie však, že je od neznámeho autora menom Tomáš Jančo Krásnohorský. Tomáš Jančo je práve meno režiséra seriálu.

Susedia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TV Markíza)

Obľúbení aj po rokoch

Návrat Susedov trhal na Nový rok rekordy.Nenechalo si ich totižujsť celkovo viac než1 milión divákov.Ak si to rozmeníme na drobné,tak seriál sledoval každý druhý človek z komerčnej cieľovky 12 - 54 rokov.Epizódu si pozrelo724 tisíc mladších divákov, čo je trhový podiel 45,1% a v kategórii 12+ si novú časť nenechalo ujsť 1 056 000 ľudí (38,3%).

Ide o nepochybný úspech, keďže takéto čísla televízie dosahujú najmä počas MS v hokeji. Za Susedmi sa umiestnila reláciaInkognitonaTV Joj, naSlávnostný koncert pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskasa dívalo okolo 58-tisíc divákov.

Viac o téme: Peter MarcinAndy KrausSusedia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu