Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z úplného dna až na výslnie: Ako sa streamovací gigant Netflix dostal na vrchol?

Streamovací gigant Netflix Zobraziť galériu (4)
Streamovací gigant Netflix (Zdroj: TASR/AP)

Spoločnosť Netflix tento rok v auguste oslávi už svoje 21. narodeniny. Aj vy máte pocit, že ste o tomto gigantovi počuli len pred pár rokmi? V súčasnosti určuje trendy, plní svoju zbierku kvalitnými seriálmi či filmami a získava množstvo ocenení. Pozrite sa na zaujímavú históriu streamovacej spoločnosti.

Za vznik môže pokuta 40 dolárov

MenoReed Hastings vám pravdepodobne nič hovoriť nebude. Ide o zakladateľa softvérovej firmyPure Software, ktorý v nej pôsobil na pozícii riaditeľa (CEO). Reed bol veľkým milovníkom filmov a rozhodol sa požičať si snímku Apollo 13. Pracovné nasadenie a povinnosti mu však nedovolili vrátiť požičaný film v danej lehote, čo znamenalo, že bol nútený zaplatiť pokutu 40 dolárov. Práve to spustilo kolotoč udalostí, ktorý v podstate zmenil svet streamovacích spoločností

Netflix a jeho skvosty: Toto sú najdrahšie seriály súčasnosti

Hastings o sebe tvrdil, že nie jedobrý CEO Pure Computers.Nakoniecsa rozhodol svoju firmu predať za700 miliónov dolárov. Práve z jejpredajainvestoval2,5 milióna do založenia spoločnosti Netflix. Jejspoluzakladateľom bolMarc Randolph,ktorý predtým pôsobil ako viceprezident v softvérovej firmeBorland International. Slovo dalo slovo, veci sa pohli smerom vpred a 29. augusta 1997 bola spustená stránka Netflix, ktorá mala na začiatkuk dispozícii iba 925 filmov.

Streamovací gigant Netflix
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Túžba odlíšiť sa už na začiatku

Základnou myšlienkou Netflixu bolo to, že nechceli pokutovať ľudí za oneskorené vrátenie DVD nosiča. V podstate ste si film objednali a čoskoro vám prišiel domov poštou. Nosič ste si mohliponechať tak dlho, ako ste chceli a ak ste si chceli náhodou požičať ďalšie, podmienkou bolo tie predošlé vrátiť.

Obľúbený seriál pokračuje aj napriek obvineniam: Pribudnú nové postavy

V roku 1999 spoločnosť predstavilamesačné predplatné a začiatkom roku 2000 upustili od bežného poplatku za vypožičiavanie si jednotlivých DVD. Zákazníci sa čoraz častejšie začali sťažovaťna dlhú čakaciu dobu, kým im objednaný nosičdorazí domov. Práve preto Netflix začals okamžitým doručovaním zásielok cez spoločnosť DHL, takže zákazník mal objednaný produktv schránke už na druhý deň. Toznamenalo obrovský zvrat vo fungovaní spoločnosti.

Donášková služba od Netflixu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia.org)

Tŕnistá cesta na vrchol

Prvých pár rokov bola spoločnosť v obrovskej strate, keďže investovala kde sa dalo a zisky boli v nedohľadne. Až v roku 2003 konečne vykazovala zisk 6,5 milióna dolárov. V roku 2005 mali v ponuke už úctyhodných 35 000 titulov a denne doručili viac akomiliónnosičov. Veľký zlom prišiel v roku 2011, kedy si spoločnosťporiadne polepšila. Jej zisk titižčinil 226 miliónov dolárov z celkovéhopríjmu vo výške približne 3,2 miliardy.

Sexi Alexandra Daddario v novom filme: VIDEO Noah ju chce v posteli, použije stroj času

V roku 2012 sa situácia od základov zmenila. Odrazu sa zisky prepadli. Z príjmov 3,6 miliardy dolárov mali čistý zisk len 17 miliónov amerických dolárov. Spoločnosť je ochotná vlievať peniaze do nového obsahu, aby mali v ponuke čoraz čerstvejšie novinky. Ročne na to minú približne 2 miliardy dolárov, čo je poriadna čiastka. Rozhodne nešetria ani na vývoji svojich aplikácií a služieb, do tých sú ochotní investovať až 350 miliónov ročne. Obrovské množstvo peňazí ide taktiež do expanzie.

Streamovací gigant Netflix
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Gigant v súčasnosti

V USA ešte stále fungujeaj požičovňa DVD či Blu-ray diskov cez poštu. Predplatitelia si môžu požičať filmy a nechať si ich tak dlho, ako sa im zachce. Naraz však môžu mať doma iba určitý počet filmov. Ak majú chuťpožičať si ďalší, jeden z predošlých musia vrátiť. Zvyšok sveta si musí vystačiťs online streamovaním. Momentálne sa dá pripojiť do služby aj s Facebook účtom, a tak viete svoje playlisty, odporúčania či históriu pozerania zdieľať aj s priateľmi.

Svet zábavy sa radikálne mení: Walt Disney spravil megainvestíciu!

Nejaký čas už Netflix funguje aj na Slovensku. Ako mnoho iných, aj on ponúka mesačné predplatné zadarmo. Predplatiť si môžete tri ponuky, konkrétne Basic (7,99€), Standard (9,99€) s HD obrazom, či Premium (11,99€) s možnosťou Ultra HD obrazu a až štyrmi osobami, ktoré môžu naraz pozerať jeho obsah na rôznych zariadeniach.

Aké máte skúsenosti s Netflixom? Máte zaplatené predplatné a sledujete seriály, ako Stranger Things, House of Cards, Daredevila či Black Mirror? Podeľte sa o svoj názor v komentároch nižšie.

Viac o téme: Netflix
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu