Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Aj Česko malo svoju Marilyn: Na bývalú sexbombu Hollywood nikdy nezabudne

Kim Novaková Zobraziť galériu (3)
Kim Novaková (Zdroj: SITA/AP)

Aj keď sa v titulkoch amerických filmov často dá naraziť na české meno, hviezd s českými predkami je poskromne. Jednou z výnimiek je herečka Kim Novaková, ktorá sa narodila 13. februára 1933 v rodine prisťahovalcov vo vtedy druhom najväčšom "českom" meste Chicagu.

Svojho času bola herečka s českými koreňmi na najlepšej ceste stať sa druhou Marilyn Monroe, s ktorou ju porovnávali. Novaková, vlastným menom Marilyn Pauline Novaková (jej predkovia pochádzali z juhočeskej dediny Tukleky na Písecku), hrala vtridsiatke filmov, okrem iného po boku Franka Sinatru, Jacka Lemmona či Judy Hollidayovej.

Kim Novaková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jej najslávnejším filmom je dvojrola v thrilleri Vertigo Alfreda Hitchcocka. Nielen za túto kreáciu ju časopis Playboy zaradil do svojho výberu najslávnejších sexbômb minulého storočia, pretože vo filme "výborne zosobnila jeho erotický podtext".

Naposledy sa Novaková na plátne objavila v roku 1991 vo filme Mikea Figgisa Sen lásky. V posledných rokoch herečka žije v ústraní v štáte Oregon, kde chová lamy, maľuje obrazy a jazdí na koni. V marci 2015 navštívila Česko pri príležitosti výstavy svojich obrazov v pražskom Strahovskom kláštore, na Febiofeste vtedy tiež dostala cenu Kristie za prínos svetovej kinematografii.Nedávno oslávila 85 rokov.

Kim Novaková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Kim Novaková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu