Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Skvelé knihy považovali za nesfilmovateľné: Tvorcovia dokázali nemožné

Nesfilmovateľné knihy
Nesfilmovateľné knihy (Zdroj: Telkáč koláž)

Niektoré knižné bestsellery sú pre filmárov tvrdým orieškom. Prinášame vám výber tých najlepších, ktoré jasne dokazujú, že aj zo skvelej knihy sa dá zároveň urobiť výborný film.

Klub bitkárov (1999, predloha Chuck Palahniuk)

Filmová ikona konca deväťdesiatych rokov o absolútnej strate hodnôt, anarchistických hlbinách v každom z nás a živote v permanentnom déjà vu konzumnej spoločnosti. Film, ktorý úplne narušil pravidlá mainstreamu, ukázal na veľkom plátne šokujúce násilné scény, obnažené pohlavné orgány a inteli­gentný terorizmus. Komplikovaná dejová skladačka adap­tujúca rovnomenný a podobne prevratný román Chucka Palahniuka, pracujúci s odvekým motívom dvojníka. Katalógy z IKEA, Meat Loafove poprsie, päste v tme, tučniaci, liposukcia a mydlo. Snímka, ktorá veľmi pravdepodobnebude za sto rokov vo všetkých učebniciach o dejinách filmu.

Hádky, krik, žaloby a veľká nenávisť: Spolupráca? Nikdy viac!

Predlohu sa podarilo pretaviť na strieborné plátno režisérovi Davidovi Fincherovi, ktorý vychádzal zo scenára Jima Uhlsa. Ten sa musel popasovať s náročnou dejovou stavbou, pričom štýl písania Palahniukovho diela mu rozhodne pri jeho tvorení nepomáhal.

Hlava 22 (1970, predloha Joseph Heller)

Extrémne náročné dielo, ktoré roky svojou náročnosťou a "iným" štýlom písania, než na aký boli ľudia zvyknutí, často vyústilo v to, že kniha skončila na poličke nedočítaná. Vzhľadom na to, že toto dlhé dielo je považované za jedno z najsilnejších s protivojnovou témou, bolo jasné, že filmári sa ho pokúsia spracovať. Dlho sa to nikomu nepodarilo, až kým na scénu neprišiel režisér a jeden z hlavných predstaviteľov Nového Hollywoodu, MikeNichols.

Milujeme ich, no v kinách pohoreli: Pozrite si 8 skvelých filmov, ktoré finančne prepadli

Počas druhejsvetovejvojnykapitán John Yossarian slúži u 256. leteckej eskadry americkej armády. Už mal byť dávno doma, lebo vojenským zákonom určený limit tridsiatich misií už prekročil. Jeho veliaci dôstojník, cynický plukovník Cathcart, má však nedostatok pilotov, a tak počet povinných letov neustále zvyšuje, aby žiaden z nich nemohol z letky odísť. Yossarian sa preto snaží presvedčiť doktora, aby ho z ďalšej služby oslobodil kvôli zlému psychickému stavu a vydáva sa za blázna. V ceste mu však stačí maličkosť, absurdný vojenský predpis Hlava 22. Ide skutočne o snímku, ktoú by mal vidieť každý milovník kinematografie.

Trilógia Pána Prsteňov (2001-2003, predloha J.R.R. Tolkien)

Statočný hobit Frodosi na plecia naložil ťažký údel - rozhodol sa totiž čeliť novej, neočakávanej životnej situácii, postaviť sa silám temna a spolu so svojimi starými i novými priateľmi sa vydať na ťažkú púť za záchranu sveta.Frodo totiž zdedil po svojom najmilšom strýkovi Bilboviprsteň, ktorý ho postaví do súboja so silami zla, reprezentovanými krutovládcom Sauronom. Ten chce za každú cenu získať onen prsteň, pomocou ktorého sa môže stať neobmedzeným pánom Stredozeme.

Pán Prsteňov ako seriál? Všetko nasvedčuje tomu, že sa ho čoskoro dočkáme

Knižná verzia tohto unikátneho príbehu je už niekoľko dekád medzi fanúšikmi fantasy klenotom. Tolkien totiž vytvoril tak neuveriteľne prepracovaný svet, plný rôznych jazykov, bytostí a dejových zvratov, že takmer nikto neveril, že by bolo možné ho pretvoriť do filmovej verzie. Roky príprav, mesiace nakrúcania, 18-tisíc kostýmov a nezabudnuteľná trilógia, ktorej posledný diel si ako jeden z trojice filmov celej kinematografie odniesol z odovzdávania Oscarov až 11 zlatých sošiek.

Watchmen (2009, predloha Alan Moore)

Je nájdená mŕtvola istého Edwarda Blakea, ktorý bol medzi superhrdinami známy pod prezývkou Komediant. V kalendári sa píše rok 1985, vonku zúri studená vojna, ktorá veľmi reálne hrozí prerásť v nukleárny stret svetových veľmoci. Maskovaní superhrdinovia už dávno nie sú považovaní za ochrancov ľudstva, živoria na okraji spoločnosti a už len spomínajú na staré dobré časy. Svetlou výnimkou je Rorschach, ktorý za Komediantovou smrťou vidí rozsiahle sprisahanie, ktoré má zlikvidovať alebo zdiskreditovať bývalých superhrdinov. V snahe zabrániť najhoršiemu sa Rorschach pokúsi zmobilizovať všetkých bývalých kolegov, z ktorých naozaj nadprirodzené schopnosti má v skutočnosti len jeden.

Superhrdinovia nie sú nezničiteľní: Toto sú ich najväčšie slabosti!

O adaptáciu Watchmen sa už na začiatku 90. rokov pokúšalTerry Gilliam. Po niekoľkých úpravách scenára a komplikáciách pri stavbe celého projektu však priznal svoju porážku a uznal, že Watchmen nie je možné dôstojne sfilmovať. Nakoniec sa projektu chytil režisér Zack Snyder a tým, čo nakrútil, ohúril celý svet.Watchmen bola verná adaptácia, zachovávala všetko podstatné, ponúkla dobrých hercov a skvelé vykreslenie alternatívnej minulosti s množstvom parádnych detailov. Diváci a kritici sa dokonca nakoniec zhodli, že ide o dosiaľ najlepšiu adaptáciu diel komiksového tvorcu Alana Moora.

Mechanický pomaranč (1971, predlohaAnthony Burgess)

Alex deLarge je vodcom brutálnej bandy pubertálnych výtržníkov, ktorí chodia poza školu, po nociach popíjajú chemicky obohatené mlieko v bare Korova a agresivitu si vybíjajú bitkami, znásilňovaním a prepadávaním slušných občanov. Len Alex miluje viac ako sex a rabovaniehudbu Ludwiga van Beethovena. Tá ho dokáže nabudiť k poriadnym dávkam ultranásilia. Všetko sa však náhle zmení, keď padne do rúk zákona a skončí vo väzení. Jeho jedinou šancou ako sa čo najskôr dostať na slobodu, je podstúpiť radikálnu odvykaciu kúru, ktorá mu má pomocou najnovších experimentálnych metód raz a navždy znechutiť násilie. Procedúra vymývania mozgu je natoľko úspešná, že Alex sa stane fyzicky alergický nielen na násilie, ale aj na milovanú Beethovenovu hudbu. Po prepustení na slobodu mu nezostáva nič iné, ako žiť životom slušného človeka. Ale ako sa má brániť proti násiliu, ktoré číha v mestskej džungli?

Psychopatické skvosty na filmovom plátne: Vidieť ich raz nestačí!

Režisér Stanley Kubrick nakrútil podľa rovnomennej predlohy Anthonyho Burgessa temnú víziu neďalekej budúcnosti. Zaznieva z nej satira na studenú vojnu, establishment i malomeštiactvo, ktoré spoločne vytvárajú živnú pôdu nielen pre brutálnych násilníkov, ale aj inštitucionalizované násilie štátneho aparátu. V mene ochrany poriadku sú ľudia v tomto svete premieňaní na mechanické pomaranče, zbavené slobodnej vôle a konania. Najnáročnejšie na filmovom spracovaní tohto diela bolo hlavne zachovanie slagnového jazyka v názvom Nadsat. V podstate ide o akýsi mix ruštiny a angličtiny, ktorý sa legendárnemu Kubrickovi podarilo zachovať aj na striebornom plátne.

Viac o téme: Klub bitkárov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu