Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

3D bez okuliarov či unikátne technológie: Aké budú ďalšie štyri pokračovania Avatara?

Avatar Zobraziť galériu (4)
Avatar (Zdroj: SITA/AP Photo/20th Century Fox, File)

Režisér James Cameron sa postaral o filmy ako Terminátor, Alien či Titanic. Keď ale v roku 2009 nakrútil prelomového Avatara, rozhodol sa seknúť so všetkými ostatnými projektami a sústrediť sa na svet s menom Pandora. Výsledkom sú scenáre pre ďalšie štyri pokračovania, pričom s nakrúcaním prvých dvoch už začal. Na čo sa môžeme a musíme tešiť?

Pokiaľ si užnespomínate na dej tohto filmového blockbusteru z roku 2009, veľmi radi vám ho pripomenieme. Pozemská organizácia RDA chce ťažiť vzácnu surovinu na planéte Pandora akeďže jej obyvatelia sa nechcú podriadiť, rozhodne sa nasadiť systém avatarov – aposlať niekoľkých ľudí cez špeciálne prístroje ovládané mysľou vtele zástupcu rasy Na’Vimedzi domorodcov. Jake Sully, ochrnutý brat zosnulého člena tímu avatarov, prichádza na základňu najprv kvôli cti. No po troch mesiacoch saako avatar začlení do komunity na Pandore viac ako očakával avolí iné rozhodnutia.

Úspešnejší nežktokoľvek iný

Avatar sa mal pôvodne začať natáčať hneď po premiére Titanicu.Režisér James Cameron mal príbeh v hlave už takmer 20 rokov pred samotnou premiérou snímky, no nakoniec sa rozhodol eštepár rokov počkať, kým nebudú technológie na takej úrovni, ako boli práve v roku 2009. Bol to práve Avatar, ktorý v kinách extrémne spopularizoval 3D techológiu a prinútil ľudí chodiť práve na tieto premietania.

Harry Potter, Star Wars či Avatar: Koľko stála výroba najdrahších filmov všetkých čias?

Okrem toho sa hovorí, že aj napriek tomu, že oficiálny rozpočet sa zastavil na čísle 237, v skutočnosti sa výdaje na film zastavili až niekde okolo sumy pol miliardy, čo by z neho potenciálne robilo najdrahší film v histórii kinematografie. Čo ale môžeme povedať s istotou je, že tu máme najziskovejší film, pretože tržby sa zastavili na šialenej sume 2,787 miliardy dolárov.

Avatar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/20th Century Fox, File)

Nová uroveň technológií

James Cameron sa už dávnejšie vyjadril, že podvodný svet bude hrať v najbližších dvoch pokračovaniach veľkú úlohu. V rozhovore pre internetový portál Collider v novembri povedal: "Áno,natáčame motion capture pod vodou.Ešte to nikdy nikto nespravil a pre nás je to výzva. Najväčším problémom nie je natáčať pod vodou, ale tenprechod z hladiny pod ňu, keď sa rozmažú tie bodky a senzory na hercovi a vytvorí to tisíce falošných obrazov." Očividne sa mu však tento problém podarilo úspešne vyriešiť a my tak uvidíme v kinách niečo unikátne.

Záhada Titanicu vyriešená: Otázka, ktorá divákov roky trápi, má konečne odpoveď!

O omnoho väčší rozruch sa tvorcovia postarali informáciou, že Jamesova produkčná spoločnosťLightstorm Entertainmentpredĺžila partnerstvo so spoločnosťouChristie Digital. Na tom by ešte nebolo nič výnimočné, keby sa obe strany spoločne pustili do tvorby Avatarov 2, 3, 4 a 5 v 3D, ale bez nutnosti použiť 3D okuliare. To sa vrajdocieli tým, že Cameron a jeho spoločnosť dostali prístup knovému RGB systému laserovej projekcie, ktorým disponujú práve vChristie Digital. Tento systém bol v technicky menej zdatnej komunite popísaný akočistý laser, vďaka ktorému by sme mali pokračovnia Avatara pozerať v kinách s otvorenými ústami.

Staronové tváre

Spomínate si ešte na plukovníka Quaritcha, drsného veliteľa, ktorý by za svojim cieľom išiel aj cez mŕtvoly? Podľa niekoľkých vyjadreníJamesa Camerona sa totižs jeho postavoustretneme vo všetkých nadchádzajúcich Avataroch. To režisér zdôvodnil tým, že nevidí dôvod obsadzovať do každej časti iného záporáka, keď tento jeden fungoval tak dobre. Ako sa ho však podarí priviesť naspäť k životu je momentálne záhadou. Medzi živých sa však vráti aj avatar Sigourney Weaver, no spôsob akoje aj v tomto prípade zahalený rúškom tajomstva.

Každý ich chcel okamžite vidieť: Toto je 10 najziskovejších filmov kinematografie

Čo sa nových postáv týka, tak dostaneme niekoľko detských hrdinov, ktorí by mali byť deťmi známych postáv z prvej časti. ProducentJon Landau sapre Entertainment Weekly vyjadril takto: "Ešte sme nemali vo filme takýto mladý element. Prináša to úplne inú energiu. Predstavujú budúcu generáciu Pandory a hrajú veľmi dôležitú úlohu. Nie len v tomto filme, ale vo všetkých."

Vo filme uvidíme prekvapivo aj herečku Kate Winslet. Pôjde tak o ich druhý film po slávnom Titanicu z roku 1997. "Nemôžem sa dočkať, kedy privediem jej postavu Ronal k životu." povedal Cameron a my môžeme len hádať, v koľkých častiach ju uvidíme, prípadne akú veľkú rolu bude zohrávať.

Avatar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Zlyhanie je neprípustné

Cameron pre The Hollywood Reporter prezradil, že pri nakrúcaní budú pracovať štruktúrou 2+2. Druhá a tretia časť sa bude natáčať naraz. Akonáhle tretia časť dorazí do kín, začnú natáčať štvrtú a piatu. Prípadný neúspech prvých dvoch pokračovaní by tak mohol dať stopku ďalším dvom snímkam z planéty Pandora. Nová podmorská motion-capture technológia celý projekt výrazne predraží a teda na potvrdenie, či uzrie svetlo sveta aj štvorka a päťka, si ešte počkáme.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci, no geniálni režiséri: Spoza kamery menia svet!

Štúdio Fox však Cameronovi extrémne verí. Vložilo mu totiž do rúk neuveriteľnú jednu miliardu dolárov.Nie je možné náklady rozložiť podľa jednotlivých filmov, keďže sa natáčajú naraz. Rovnako nevieme, akú technológiu Cameron zvolil a koľko si za svoje služby vypýtaILM. Čo ale môžeme povedať s istotou je, že Fox nebude chcieť nič menej, ako zopakovať finančný úspech predošlého filmu, respektíve aspoň zhrabnúť miliardový zisk za každý jeden film.

3D bez okuliarov či
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dlhé čakanie do roku 2020

Aby sme si to ale na koniec zhrnuli, tak všetky plánované pokračovania zrežíruje vyššie spomínaný James Cameron, ktorému s jednotlivými scenármi pomáhaliRick Jaffa,Amanda Silver(obaja napísaliprvé dve časti najnovšej trilógie o Planéte opíc),Josh Friedman(seriály Emerald City, The Finder) aShane Salerno(Savages, Shaft).

Telkáč roka 2017 - Finále! Hlasovanie vrcholí

Ak ide o obsadenie, vráti sa Sam Worthington, Zoe Saldana, Joel David Moore, CCH Pounder, Stephen Lang a aj Sigourney Weaver, pričom svoj debut v sérii si odbije Oona Chaplin spoločne s Cliffom Curtisom. Premiéra druhého Avatara je definitívne naplánovaná na 18. decembra 2020. Tešíte sa na pokračovania? Podeľte sa s nami o svoj názor v komentároch nižšie.

Viac o téme: AvatarJames Cameron
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu