Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stano Král sa doslova vžil do svojej úlohy: VIDEO Toto urobil kvôli filmu o Dubčekovi

Stano Král Zobraziť galériu (2)
Stano Král (Zdroj: SITA)

Slovenský herec Stano Král si pre stvárnenie Gustáva Husáka v dokudráme Dubček režiséra Laca Halamu nechal vyholiť hlavu a pribral desať kilogramov.

Nad zmenou vizáže podľa vlastných slov dlho nepremýšľal. "Už sa mi stalo, že som kvôli role schudol aj 15 kíl, teraz som zas desať pribral. Nie je to jednoduché, ale nemám s tým problém, všetko je o disciplíne. Jednoducho si poviete 'Musím za dva mesiace pribrať desať kíl' a jete všetko, čo vidíte. A keď musíte zhodiť, tak zas nejete nič, napijete sa vody a ste hladný. Kvôli Husákovi mi vyholili aj hlavu. Maskér na mňa pred prvou ostrou tak pozrel, že bolo by dobré to úplne vyholiť, lebo až vtedy mi vraj parochňa dokonale sadne... Tak mu hovorím 'Dobre, vyhoľte ma!',“ prezradil herec v rozhovore.

"Ja mám rád film, mám rád kameru. Nemám problém si dať aj vybiť zuby alebo nalepiť bradavice. Potom sa vám tá postava lepšie hrá, tak prečo nie, ja som za," zasmial sa Král, ktorý si okrem výzoru dal veľmi záležať aj na vnútornom prežívaní postavy.

"Študoval som o Husákovi všetko, ako bol vo väzení, ako ho odsúdili a bol úplne dole. Tam sú podľa mňa aj korene toho jeho prevratu, že začal spolupracovať s Brežnevom. Husák je vykresľovaný ako záporná postava našich dejín, človek, ktorý spôsobil normalizáciu, ale nikto nie je čierno-biely, preto som sa snažil nájsť aj jeho kladné stránky, jeho ľudský rozmer. Nechcel som, aby pôsobil ako taký démon, ktorý podľahne Brežnevovi a potom bude mávať rohami a všetkých dá zavrieť. Osobne si myslím, že to nebol až taký negatívny politik. Keď začal normalizáciu, povedal dokonca na kameru 'Ja zachránim tento národ, aj keby mi mali všetci pľuvnúť do očí.' Čiže on aj tak trošku rátal s tým, že národ bude proti, ale zvažoval aj riziká tretej svetovej vojny, nakoniec, bol to veľmi inteligentný politik a právnik. Myslím, že len vybral tú lepšiu variantu z dvoch zlých, preto sa niektoré jeho kroky dajú ospravedlniť. Každopádne, je to veľmi rozporuplná postava a som za ňu veľmi vďačný,“ poznamenal 57-ročný umelec.

Stano Král
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Vidieť drámu na filmovom plátne bol pre známeho herca napokon veľký zážitok. "Nevedel som, čo môžem čakať, pretože som natočil len svoje scény a viac som o filme nič nevedel. Je to strhujúci dramatický film, ktorý veľmi presne mapuje, čo sa vtedy stalo. Aj tie spomienky, ktoré sú v ňom zakomponované, sú veľmi osobné, smutné a bolestivé. Je to udalosť, že sa takto pripomenulo, čo sa vtedy stalo a aj ľudia, ktorí boli vtedy na politickej scéne," uzavrel.

Okrem filmovej novinky Dubček môžu diváci a diváčky Stana Krála v súčasnosti vidieť aj na doskách Divadla Nová scéna v muzikáli Madame Pompadour a čoskoro by mal tiež stvárniť epizódnu komediálnu postavu v seriáli Susedia (2006) televízie Markíza.

Viac o téme: Stano KrálDubček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu