Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Otvorená spoveď herca, ktorý stvárnil Dubčeka: Mal som k nemu veľmi povrchný vzťah!

Adrian Jastraban Zobraziť galériu (3)
Adrian Jastraban (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Slovenský herec Adrian Jastraban podľa vlastných slov nevedel o Alexandrovi Dubčekovi, ktorého stvárnil v novej dokudráme Dubček režiséra Laca Halamu, pred nakrúcaním filmu takmer nič.

"Mal som predtým k Dubčekovi veľmi povrchný vzťah. Aj keď... keď sa v 89-tom začali veci uberať novým smerom, tak som, samozrejme, zachytil jeho odkaz zo 68-ho," povedal herec v rozhovore. "Normalizácia bola hrozná, ja som v nej vyrastal a bytostne sa ma dotýkala, najmä počas gymnázia. Zástupkyňa riaditeľa bola eštebáčka, aj sa podľa toho správala, všetci to vedeli a nič sme nemohli robiť. Takže v 89-tom som prežíval veľkú eufóriu a už som sa do minulosti nechcel nikdy vracať. Aj keď moje informácie z tej doby boli len heslovité a viac som sa o všetkom, čo sa dialo, dozvedel, až keď som dostal túto rolu. Bol to dobrodružný a vzrušujúci zážitok," poznamenal 49-ročný rodák z Banskej Bystrice, dlhodobo žijúci v Česku.

Adrian Jastraban
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Najväčším dobrodružstvom pri nakrúcaní preňho vraj bolo nestratiť sa v jednotlivých scénach a trafiť sa do pocitu, ktorý prežíval známy politik v roku 1968 počas zdĺhavého rokovania s Moskvou. "Ono sa vždy točí tak, že sa jednotlivé scény preskakujú. Bolo teda dôležité zapamätať si nejaké nuansy a malé rozdiely v tom, ako pokračuje vyjednávanie s Moskvou, vedieť, kde zrovna som a nájsť tomu Dubčekovi dušu. Napojiť sa na Matrix a skúsiť to trafiť, to bolo pre mňa najvzrušujúcejšie," priblížil Jastraban.

Kvôli hercovi musel producent filmu dokonca priplatiť na jednu scénu profesionálneho kaskadéra. Jastraban totiž odmietol skočiť z mostíka šípku do vody. "To na mňa prasklo už dávnejšie, bolo to na moje želanie, ja by som to nikdy nedostal do tej formy. Dubček bol veľký plavec a to, čo predviedol, bol excelentný skok. Mňa by dole zbierali, rozpleskol by som sa o hladinu a v žiadnom prípade by to nevyzeralo tak dobre. Nemám rád, keď dopredu viem, že niečo nemôžem predviesť stopercentne. Potom je režisér nespokojný, ja som nespokojný a vytvára to na pľaci len nepohodu. Touto cestou ďakujem produkcii, že priplatila za kaskadéra. Myslím, že sa investícia vyplatila. Vyzerá to perfektne, ani by som nepovedal, že som to nebol ja. Urobili to tak dobre, že si dokonca pamätám, ako som skočil," zasmial sa.

Okrem zhovievavého producentského tímu si Jastraban pochvaľuje i spoluprácu s režisérom Lacom Halamom. "Spočiatku som si nebol istý, či si ma Laco s niekým nesplietol, či má správne číslo, keďže žijem v inej krajine. Ale potom na mňa na prvom stretnutí tri minúty s prižmúrenými očami nemo pozeral a mne bolo jasné, že má nejaký zámer... Spolupracovalo sa nám skvelo, dokonca sa mi do scenára podarilo pretlačiť istú informáciu o Dubčekovi, ktorú som mal od jeho žijúcich pozostalých. Aj keď to bola len malinká zmena vo vete, bolo to pre mňa veľmi dôležité a vďaka tejto drobnosti mám s tým filmom oveľa pevnejšiu pupočnú šnúru. Aj keď pri takejto látke nemáte veľmi priestor na improvizáciu, spolupráca s Lacom a s celým tímom bola veľmi príjemná," poznamenal umelec, ktorému práca na filme podľa jeho slov jednoznačne rozšírila obzory.

Adrian Jastraban
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"Nemôžem povedať, že som si niečo zobral od samotného Dubčeka, to by bolo odo mňa asi príliš trúfalé, ale tá práca mi rozhodne rozšírila obzory. Získal som informácie, ktorých máme často veľmi málo. Pritom pokiaľ chceme prezentovať nejaký názor a nielen niekoho súdiť, bolo by dobré tie informácie mať... Dnešná doba je však taká pekelná, že síce nájdete kvantum informácií, ale ich relevantnosť je otázna. Správy sú často len klipové a krátke, musia sa zmestiť do istého počtu znakov a vôbec neviete, odkiaľ pochádzajú, čo je napokon aj celkom nebezpečné. Vieme, že slovo je silná zbraň, a toto je typický príklad. A človek, keď tie informácie má, a nemusí to byť ani niekoľko rokov štúdia, tak získava nielen plošný, ale priestorový obraz o veciach a v neposlednom rade aj väčšiu pokoru," uzavrel herec, ktorého môžu diváci a diváčky vidieť na plátnach slovenských kín v hlavnej úlohe filmu Dubček už od štvrtka.

Viac o téme: DubčekAdrian Jastraban
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu