Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenské filmy žnú úspech aj v zahraničí: Pobláznili divákov aj kritikov

úspešné slovenské filmy - koláž Zobraziť galériu (2)
úspešné slovenské filmy - koláž (Zdroj: koláž Telkáč)

Aj napriek tomu, že náš filmový priemysel je pomerne malý, môžeme sa aj my pýšiť kvalitnými snímkami. Mnohé z nich sa preslávili nielen doma, ale aj v zahraničí a pozbierali viacero festivalových ocenení.

Obchod na Korze (1965)

Ako inak, patrí sa začať našou jedinou Oscarom ocenenou snímkou. Čiernobiely Obchod na Korze ukazuje temné obdobie Slovenského štátu a arizácie. Snímka s Jozefom Kronerom v hlavnej úlohe je dodnes filmom, ktorý by mal vidieť každý.


Mohlo by vás zaujímať:Obchod na Korze prepísal dejiny a získal Oscara: Šok pre Kronera, ale aj krádež sošky!


Sedím na konári a je mi dobre (1989)

Jakubiskova snímka z roku 1989 získala ocenenie na filmovom festivale v Benátkach, Štrasburgu a Moskve, tiež na Festivale československého filmu. Jakubisko sa ani tu nevyhol svojmu obľúbenému magickému realizmu a len o chlp sa vyhol problémom za spracovanie kontroverzných tém. Film bol totiž dokončený len niekoľko mesiacov pred pádom železnej opony. Snímka odhaľuje príbeh štyroch mladých ľudí žijúcich v povojnovom období.


Mohlo by vás zaujímať:Láska v hlavnej úlohe: Tieto herecké páry sú spolu už celú večnosť!


Eva Nová (2015)

Film okedysi slávnej herečke si vyslúžil viacero ocenení, no tým najväčším je Cena kritiky na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Bývalú herečku a teraz alkoholičku, ktorá sa snaží spraviť si v živote poriadok, si zahrala perfektná Emília Vášáryová. Tá za svoj výkon získala cenu Slnko v sieti.

Učiteľka (2016)

O úspešnom filme z roku 2016, ktorý vznikol pod režisérskou taktovkou Jana Hřebejka, sa hovorilo, čo sa týka kvality, aj v spojení s legendárnymi Pelíškami. Hlavnú postavu zákernej učiteľky, ktorá si za pomoci vydierania užívala služby rodičov svojich žiakov, si zahrala Zuzana Mauréry. Vďaka svojmu talentu získala cenu za najlepší ženský herecký výkon v Karlových Varoch. Snímka Učiteľka však zaujala aj pri nomináciách na Českého leva či pri cene Slnko v sieti.


Mohlo by vás zaujímať:Čiara opäť bodovala, ovládla odovzdávanie cien v Belgicku: Ocenili film, Maštalíra i Fialovú


Čiara (2017)

Vynikajúci slovenský film z minulého roka získal cenu za réžiu na festivale v Karlových Varoch a Best Art Direction v Chicagu. Za úspešnou réžiou stojí Peter Bebjak. Príbeh zo slovenského pohraničia pobláznil aj divákov a v kinách doslova trhal rekordy.

Viac o téme: UčiteľkaObchod na korzeEva NováČiaraSedím na konári a je mi dobre
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu