Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Padla prvá klapka: Historická dráma ukáže roky plné konfliktov

Karel Roden
Karel Roden (Zdroj: SITA)

V Bratislave pred Primaciálnym palácom padla dnes prvá klapka historického česko-slovenského filmu Masaryk. Rozpráva dramatický príbeh vyjednávania popredného predstaviteľa Československa Jana Masaryka o Mníchovskej dohode z roku 1938. "Považujem to za úplne kľúčový okamih v československých dejinách, pretože dodnes sa naša politika a národná povaha odvíja od tejto udalosti," povedal pre TASR režisér Július Ševčík. "Jej výsledkom bolo nielen zmenšenie a rozdelenie území Československa a nástup fašistického režimu, ale tiež hlboká frustrácia našich národov, frustrácia, ktorá v našom podvedomí prežíva dodnes," doplnil autor snímok Restart (2005) a Normal (2009)

Príbeh jeho nového filmu zachytáva boj Jana Masaryka, ktorého stvárňuje Karel Roden, o zachovanie Československa. "Masaryk je krásna filmová postava, pretože je to chlap, ktorý má samý problém a zároveň chlap, ktorý má veľkú zodpovednosť," priblížil režisér hlavného hrdinu, ktorý mal v roku 1937 neľahkú úlohu. Mal presvedčiť západoeurópske veľmoci, aby vzali do úvahy právo Československa na samostatnosť a územnú celistvosť v dobe rozpínavosti desaťnásobne silnejšieho nacistického Nemecka.

Film sa začína v roku 1937 smrťou T. G. Masaryka a končí sa v roku 1939 na začiatku druhej svetovej vojny, mapuje teda len dvojročný výsek zo života hlavnej postavy. "Boli to dva roky, kedy sa celý svet obrátil na ruby, život Jana Masaryka a našich štátov sa obrátili naruby. V tých dvoch rokoch je zhustených najviac konfliktov a drám," vysvetlil Július Ševčík, ktorého osobnosť Jana Masaryka zaujala najmä svojou kontrastnosťou a neustálym vnútorným konfliktom. "Radšej by bol možno niekde v šantáne alebo hral na klavíri, je to tiež bohém a zároveň nesie meno otca a bolo po ňom chcené, aby plnil odkaz svojho otca. Jeho činnosť musí byť prostá v mene veľkých vecí a zároveň jeho duša je krehká až umelecká."

Historickú drámu Masaryk nakrúca spoločnosť In Film Praha producenta Rudolfa Biermanna. Pod scenárom sú spolu s Júliusom Ševčíkom podpísaní Petr Kolečko a Alex Königsmark. Film by sa mal dostať do kín budúci rok na jeseň alebo až vo februári 2017.

Viac o téme: Karel RodenMasaryk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu