Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Filip Renč o Líde Baarovej: Urobili sme väčšiu šou, než na čo sme mali

Veľkofilm Lída Baarová začali nakrúcať na Olšanských cintorínoch Zobraziť galériu (5)
Veľkofilm Lída Baarová začali nakrúcať na Olšanských cintorínoch (Zdroj: Nogup Agency)

V pondelok 18. januára mal v Bratislave svetovú premiéru nový film režiséra Filipa Renča - životopisná dráma Lída Baarová. „Som rád, že je za mnou toto martýrium a po 15 rokoch môžem ukázať svoju prácu,“ povedal pre TASR Renč.

Výpravný historický filmo vzťahu českej herečky Lídy Baarovej s nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom nakrútil na námet a podľa scenára Ivana Hubača. Režisér priznal, že preniesť na filmové plátno príbeh prvorepublikovej filmovej hviezdy bolo veľmi náročné. Ako ďalej prezradil, počas tých 15 rokov, čo safilmpripravoval, zomrelo niekoľko ľudí, ktorí mali nad snímkou prevziať záštitu. „Bolo veľmi ťažkéfilmzafinancovať. Myslím si, že vyzerá drahší než je, pretože výtvarná stránka je dielom predovšetkým kameramana Petra Hojdu, architekta Flemminga a kostýmového návrhára Jan Růžičku. Urobili sme väčšiu šou, než na čo sme mali.“

Filip Renč
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dráma zachytáva zhruba desaťročné obdobie Baarovej života, ktoré ju najviac ovplyvnilo. V roku 1934 dostala pozvanie do berlínskych filmových ateliérov Babelsberg považovaných za európsky Hollywood. Po úvodných ťažkostiach s nemeckou výslovnosťou nakoniec očarí aj davy fanúšikov v Nemecku. Tlač ju vynesie na titulky ako jednu z najkrajších žien Európy. Užíva si slávu i náklonnosť Gustava Fröhlicha, vtedajšieho idola všetkých nemeckých žien. Obdiv neskrýva ani sám Hitler, ktorý po návšteve ateliérov pozve Baarovú na súkromnú audienciu. Jej hviezda strmo stúpa. Lída sa s Fröhlichom nasťahuje do luxusnej vily na prestížnej berlínskej adrese. Milenci pritom netušia, že ich susedom je pán filmového priemyslu, minister propagandy Goebbels. Ten dvojicu začne pozývať na vyhlásené večierky za účasti umeleckej i politickej smotánky a postupne vťahuje Baarovú do svojich „diabolských“ sietí.

Lída Baarová
Zobraziť galériu (5)


Mohlo by vás zaujímať:Krásna Lída Baarová: Pletky s nacistami, becherovka a smutný koniec


„Teším sa, čo na to ľudia povedia, som veľmi nadšený zo záujmu kín. Len v Česku si to objednalo 180 kinárov a Jamesa Bonda 140, takže máme 40 plus nad Craigom,“ poznamenal s úsmevom Filip Renč, ktorý do hlavnej úlohy filmovej novinky obsadil slovenskú herečku Tatianu Pauhofovú. „Videl som Horiaci ker a nikoho iného som nechcel, ale skúšal som na kastingu aj iné herečky, aby som bol poctivý,“ vysvetlil režisér, ktorého preslávili napríklad snímky Requiem pro panenku, Rebelové, Román pro ženy či Hlídač č. 47.

Veľkofilm Lída Baarová začali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nogup Agency)

Na adresu Pauhofovej v úlohe Lídy Baarovej ďalej poznamenal: „Nechcem ju chváliť do nebies, ale nedokážem si predstaviť nikoho, kto by to zahral lepšie než ona. Je tiež dobrý parťák na pľaci, nesťažovala sa, ani to nemala ľahké v komunikácii s pánom Burkhardom a Markovicsom v nemčine a angličtine. Ona je chlap, Táňa je taký spolurežisér tohto filmu.“

Gedeon Burkhard
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zuajímať:Filmové životy legiend: Kto zahral historické osobnosti najlepšie?


Karl Markovics stvárnil v tabuizovanej love story z obdobia nástupu nacistov k moci v Nemecku v 30. rokoch minulého storočia Josepha Goebbelsa, Gustava Fröhlicha hrá Gedeon Burkhard. V úlohách Baarovej rodičov diváci uvidia Simonu Stašovú a Martina Hubu, sestru Zorku Janů hrá Anna Fialová. Lídu Baarovú v záverečnej etape života veľmi uveriteľne stvárňuje Zdenka Procházková, presvedčivo pôsobí aj Pavel Kříž ako Adolf Hitler. Ďalej hrajú Lenka Vlasáková, Hana Vagnerová, Jiří Mádl, Kateřina Klausová, Michal Dlouhý a ďalší.

Veľkofilm Lída Baarová začali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nogup Agency)

Životopisná dráma Lída Baarová prináša na filmové plátna osud ženy, ktorá siahla vysoko a tvrdo na to doplatila jej rodina. „Človek, ktorý siaha ku hviezdam, väčšinou má potom tvrdý návrat dole. Ona to všetko so cťou a noblesou prežila, ale jej rodina nie. Je to antická dráma o láske a o tom, čo za to človek zaplatí potom,“ doplnil režisér snímky, ktorá do českých a slovenských kín vstupuje 21. januára. Na zahraničnom trhu bude uvádzaná pod názvom Diablova milenka. „Keď človek siaha vyššie, než na čo má, to je Lída Baarová, tá siahala vyššie, než na čo mala, rozhodne ju neobhajujem ani neuctievam. Bola to veľmi silná žena, nekompromisná, aj o tom je tenfilm, ale rozhodne ju neobhajujem,“ uzavrel Renč.

Viac o téme: Lída BaarováTáňa PauhofováGedeon BurkhardKarl MarkovicsFilip Renč
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu