Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový slovenský film zabojuje o prestížnu cenu: Empatická UČITEĽKA zmanipuluje aj vás!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Forum Film )

Autorská dvojica Hřebejk – Jarchovský opäť potvrdila, že ich vzájomná spolupráca prináša výnimočné filmové snímky. Ich najnovší film UČITEĽKA bol v silnej konkurencii vybraný do hlavnej súťaže 51. ročníka festivalu v Karlových Varoch, kde bude 4. júla uvedený v svetovej premiére. Slovenskí a českí filmoví diváci si ho budú môcť v kinách pozrieť od 21. júla.

Film o učiteľke, ktorá manipuluje žiakmi a ich rodičmi vznikla v slovensko-českej koprodukcii s hlavným producentom, spoločnosťou PubRes (Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská). Českú stranu zastúpila mladá producentská spoločnosť Offside Men producenta Ondřeja Zímu a režiséra Jana Prušinovského, ktorá má na konte seriál Štvrtá hviezda a film Kobry aužovky, ktorý tento rok zozbieral najviac Českých levov.

Programový riaditeľ Medzinárodného festivalu vKarlových Varoch Karel Ochofilme Učiteľka povedal: Vďaka vynikajúcemu scenáru a precíznej réžii je to film, ktorý sa síce odohráva na malom priestore vkonkrétnej dobe, ale o patologickej manipulatívnosti vypovedá suniverzálnou platnosťou.“

Nový slovenský film zabojuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Forum Film )

Tvorcom sa podarilo získať pre UČITEĽKU vynikajúce herecké osobnosti na čele so Zuzanou Mauréry, ktorá exceluje vhlavnej úlohe. Casting bol pre Jana Hřebejka osviežením vrátane skvele obsadených detských rolí, z dospelých hercov v minulosti pracoval len s Csongor Kassaiom. Vo filme tiež účinkujú Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Martin Havelka, Ondřej Malý a v jednej z hlavných detských rolí sa predstaví aj vnuk Mariána Labudu Richard.

Nový slovenský film zabojuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Forum Film )

Zdanlivo empatická a láskavo vyzerajúca učiteľka manipuluje prostredníctvom svojich žiakov ich rodičmi za účelom osobného obohatenia, či už v podobe materiálnych výhod, alebo dokonca vidiny milostného pomeru. Nielen z obavy o prospech svojich milovaných detí väčšina rodičov nátlaku triednej učiteľky základnej školy podľahne. Nájdu sa však tri rodiny, ktoré sa rozhodnú učiteľke vzoprieť, a vzniknutú situáciu sa spoločne s riaditeľkou školy pokúsia zvrátiť na konšpiratívnej triednej schôdzke.

Nový slovenský film zabojuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Forum Film )

Dej strhujúcej a veľmi aktuálnej snímky o sile ľudského charakteru, inšpirovanej skutočnou udalosťou, sa síce odohráva na začiatku 80. rokov, ale ide o príbeh univerzálny, ktorý by sa mohol odohrať kdekoľvek a v akejkoľvek dobe, lebo skorumpovanosť, rovnako ako malosť a vypočítavosť vládnu svetom neustále. "Každý dospelý a väčšina detí zažili situáciu, keď cítili, že to, čo je práve momentálne výhodné, je zároveň nesprávne. A naopak, že zachovať sa podľa svedomia alebo len dobrého vychovania môže byť nebezpečné alebo veľmi nevýhodné. Preto tomuto príbehu môže porozumieť každý,"hovorí režisér Jan Hřebejk.

Nový slovenský film zabojuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Forum Film )

Príbeh z pera Petra Jarchovského odkazuje svojou atmosférou, stvárnením a témou k filmu Musíme si pomáhať. "A ako nebol témou Musíme si pomáhať holokaust alebo nacizmus, tak tu nehovoríme okomunizme a šikanovaní. Našou témou je skrátka strach, oportunizmus a ľudská dôstojnosť,“ dodáva Hřebejk.

Nový slovenský film zabojuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Forum Film )

"Zápas s učiteľkou, ktorá zneužíva svoje postavenie, odráža ako dobou podmienené, tak aj nadčasové morálne dilemy. Reálna školská historka pretrvala svojou intenzitou v rodinnej mytológii. Celé tie roky sa pri rôznych príležitostiach znovu a znovu spomínala. Udalosti, ktoré sa odohrali na jednej konšpiratívnej schôdzi rodičov, ma inšpirovali k variácii na žáner súdnej drámy," hovorí scenárista Petr Jarchovský. Tvorcovia hlavnú postavu učiteľky vybavili kvôli presvedčivosti a nadčasovosti väčšou rafinovanosťou, inteligenciou a sex-appealom.

Nový slovenský film zabojuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Forum Film )

"Na scenári sa mi páčilo, že nebolo jednoznačné, či ide o komédiu, alebo drámu. Snažila som sa učiteľku Drazdechovú v tejto polohe udržať, čo nebolo až tak náročné, keďže moja postava bola výborne napísaná,“ spomína predstaviteľka hlavnej úlohy Zuzana Mauréry. UČITEĽKA sa nakrúcala v slovenskej metropole vpriestoroch starej budovy ištúdiách Slovenskej televízie (RTVS). Podľa tvorcov dodala filmu energia spoločného slovensko-českého štábu dôležité a svieže impulzy.

UČITEĽKA vznikla v koprodukcii RTVS, PubRes, Offside Men a Českej televízie, s podporou Ministerstva kultúry SR, Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie. Do slovenských kín UČITEĽKU uvedie distribučná spoločnosť Forum Film.

Viac o téme: UČITEĽKA
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu