Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z medzinárodných festivalov na Slovensko: Špina spojila zvučné mená a deti z detských domovov!

Špina Zobraziť galériu (2)
Špina (Zdroj: Forum Film )

Po svetovej premiére na MFF v Rotterdame a uvedení na ďalších festivaloch sa domácemu publiku predstaví dráma Špina, hraný celovečerný debut režisérky Terezy Nvotovej.

Film rozpráva príbeh 17-ročnej Leny, stredoškoláčky užívajúcej si prvé zamilovanie, tajné nočné dobrodružstvá s kamarátmi a magické rána nad Dunajom. Keď jej však život plný snov a túžob naruší znásilnenie, musí sa vydať na cestu, ktorá viac nie je bezstarostným dospievaním, ale vnútorným bojom s vlastnými démonmi. Okolie jej nerozumie a už nikdy úplne neporozumie. Ona sama musí pochopiť, že nemôže ostať obeťou a že trest si zaslúži ten, kto jej ublížil.

"Väčšina znásilnení sa nedeje v tmavých uličkách, ale za zatvorenými dverami našich domovov. Väčšina obetí týchto činov o tom mlčí, pretože tu neexistuje dostatočné mentálne a systémové prostredie na to, aby mohli prehovoriť a vyrovnať sa s tým. Náš film je akýmsi výkrikom, pokusom prelomiť toto mlčanie," hovorí Tereza Nvotová o téme filmu. Námet si podľa jej vlastných slov nevybrala, ale on si vybral ju a scenáristku Barboru Námerovú. "Bolo okolo nás až príliš mnoho ľudí, ktorým sa podobné veci stali."

Do svojho hraného debutu sa režisérke podarilo obsadiť viacero známych tvárí. Hlavnú hrdinku stvárňuje Dominika Morávková, nedávno nominovaná na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za svoj výkon vo filme Pirko, známa aj ako členka hudobného zoskupenia S hudbou vesmírnou. Úlohu jej matky si zahrala Anna Šišková, ako učiteľ matematiky sa predstaví Róbert Jakab a Leninu najlepšiu kamarátku Rózu hrá vo filme Anna Rakovská. Spolu s nimi sa však na plátne objavia aj neherci, deti z detských domovov a diagnostických ústavov. "Hľadala som autentické deti, ktoré sa nehanbia postaviť pred kameru a byť sami sebou. Samotné nakrúcanie s nimi bolo obojstranne silný zážitok," dodala režisérka.

Drámu Špina uvedie do slovenských kín distribučná spoločnosť Forum Film 22. júna.

Viac o téme: Tereza NvotováŠpina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu