Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V boji o Oscara pre cudzojazyčný film zostalo deväť snímok: Čiara sa medzi ne nedostala

Soška Oscara
Soška Oscara (Zdroj: SITA)

V boji o nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov zostalo deväť snímok. Na svojej oficiálnej webstránke o tom informovala americká Akadémia filmových umení a vied. Slovenský národný kandidát, triler Čiara (2017) režiséra Petra Bebjaka, sa medzi ne nedostal.

Nepostúpil ani český zástupca, ktorým bola romantická dramédia Baba z ľadu (2017) so Zuzanou Kronerovou v hlavnej úlohe. V 90. ročníku udeľovania prestížnych filmových cien sa o trofej v tejto kategórii uchádzalo celkovo 92 titulov. Výber nominovaných v tejto kategórii je pritom rozdelený na dve fázy. V tej prvej si od polovice októbra do 11. decembra Akademici z Los Angeles pozreli všetkých národných kandidátov. Šesť snímok, ktoré vybrali, následne doplnila špeciálna komisia sekcie cudzojazyčných filmov o ďalšie tri.

O pätici nominovaných napokon v druhej fáze rozhodnú komisie v New Yorku, Los Angeles, San Franciscu a Londýne. Ich členovia a členky si od 12. do 14. januára každý deň pozrú tri filmy a následne odovzdajú svoje hlasovacie lístky. Okrem nich si budú môcť snímky prostredníctvom streamu pozrieť aj prizvaní medzinárodní členovia žijúci mimo Veľkej Británie.

Hlasovať pritom budú môcť len tí Akademici, ktorí si pozrú všetkých deväť filmov. Nominácie v aktuálnej oscarovej sezóne vyhlásia 23. januára a udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutoční v nedeľu 4. marca v hollywoodskom Dolby Theatre.

Zoznam filmov, ktoré postúpili do druhého kola hlasovania v boji o nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov:
Čile: Fantastická žena (réžia: Sebastián Lelio)
Nemecko: Odnikiaľ (réžia: Fatih Akin)
Maďarsko: O tele a duši (réžia: Ildikó Enyedi)
Izrael: Foxtrot (réžia: Samuel Maoz)
Libanon: L'insulte; anglický názov: The Insult (réžia: Ziad Doueiri)
Rusko: Bez lásky (réžia: Andrej Zvjagincev)
Senegal: Félicité (réžia: Alain Gomis)
Juhoafrická republika: Rana (réžia: John Trengove)
Švédsko: Štvorec (réžia: Ruben Östlund)

Viac o téme: OscarČiara
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu