Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Perinbabu potrápili mnohé problémy: Ako to vyzerá s pokračovaním rozprávky?

Na snímke herec Lukáš Frlajs Zobraziť galériu (5)
Na snímke herec Lukáš Frlajs (Zdroj: TASR)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Ako to však vyzerá s jej pokračovaním, na ktorom sa pracuje už viac ako rok?

Slovenská rozprávka z roku 1985je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť len jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh.

Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby. Čo nás ale čaká v pokračovaní?

Kde starý príbeh končil, tam nový začne

„Dej druhej časti nadväzuje na prvúPerinbabu. Rozprávka sa skončila svadobným tancom Alžbetky a Jakubka pred starým mlynom. Dvojka sa začína v starom mlyne, kde Alžbetka dáva svojmu synovi Lukášovi na krk medailón a vypravuje ho do sveta. Pokračovanie rozprávky je o putovaní Lukáša svetom, o hľadaní šťastia a lásky,“ informoval médiá ešte vo februári tohto roku režisér Juraj Jakubisko.

Zábery z nakrúcania
Zobraziť galériu (5)
Zábery z nakrúcania  (Zdroj: TASR)

Ako prezradila Deana Jakubisková, riaditeľka produkčnej spoločnosti, hlavného predstaviteľa syna Jakuba a Alžbetky hľadali filmári takmer rok, nakoniec si vybrali slovenského herca Lukáša Frlajsa. „Som úprimne rada, že Lukáš zvíťazil po ročnom náročnom hereckom konkurze, ktorý sa realizoval nielen na Slovensku, ale i v Čechách, a bude hrať Lukáša. Dnes sa už môžem priznať, že som mu držala celý čas palce,“ zdôverila sa producentka filmu.

Odložené nakrúcanie i moderné technológie

Filmári na čele s režisérom Jurajom Jakubiskom nakrúcali v Kežmarku. Tam sa síce vybrali už aj v roku 2016, no vtedy ho museli pre nedostatok snehu odložiť. Keď sa vo februári vrátili do tohto východoslovenského mesta, akomiesto natáčania si vybrali priestor pred tamojšou Bazilikou sv. Kríža, kde sa bude odohrávať scéna predvianočného trhu, ktorý je jednou z úvodných scén filmu. Na vytvorenie zimnej atmosféry sa však nakoniec pre istotu rozhodli použiťsnežné delo.

Na snímke herec Lukáš Frlajs
Zobraziť galériu (5)
Na snímke herec Lukáš Frlajs  (Zdroj: TASR)

O obsadenie dôverne známych postáv Zubatej aPerinbabysa postará moderná technológia. „Hlavné ženské úlohy budú hrať pôvodné herečky. Jednu z premien Zubatej si zahrá pani Ľudmila Swanová aPerinbaboubude opäť Giulietta Masina. Využijem modernú digitálnu technológiu a spravím zázrak pre diváka, oživím postavy a ich predstaviteľky tak, ako si ich divák zamiloval v prvom príbehu. A tak sa dve nesmrteľné bytosti naozaj stanú nesmrteľnými,“ povedal režisér. Aj napriek tomu, že moderné technológie sú schopné postarať sa o takýto zázrak, zvykli sme si na to skôr v hollywoodskych blockbusteroch, do ktorých štúdiá pumpujú milióny dolárov. Dúfame teda, že "oživenie" Perinbaby neskončí fiaskom.

Slovenský Fellini: Nezľakol sa zákazov ani filmových sklamaní

Množstvo komparzistov

„Spomedzi asi tisícky už pred rokom prihlásených komparzistov sme si vybrali približne 47 dospelých a 10 detí,“ informovala Jakubisková. V úvodnej scéne trhu simohla zahrať aj viac ako päťdesiatka Kežmarčanov, medzi komparzistami boli aj skutoční remeselníci ako výrobca kapcov, pernikárka, pomocný kováč i košikár. „Hľadali sme remeselníkov, keďže ide o remeselný trh, na ktorom sa predávajú tradičné výrobky, ktorých je ale dnes veľmi málo. V Kežmarku však býva každý rok trh historických remesiel, takže sme oslovili remeselníkov a výrobcov, ktorí sem chodia na trh, a tí hrajú aj v stánkoch,“ uviedla.Medzi účinkujúcimi sa však objavil napríklad aj slovenský herec Jozef Stražan, člen činohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Zábery z nakrúcania
Zobraziť galériu (5)
Zábery z nakrúcania  (Zdroj: TASR)

Filmári si vybrali Kežmarok na natáčanie pred viac ako rokom. „Boli sme si to tu pozrieť dvakrát, mestečko je nádherné a veľmi inšpiratívne,“ povedala Jakubisková. Rovnako filmárov oslovili aj v meste stále živé tradície a remeselníci, ktorí ich podporujú. Ocenili tiež spoluprácu s Kežmarčanmi. „Celé prípravy sme organizovali z Prahy, rovnako tam bol aj celý prípravný štáb, ak by celé osadenstvo, radnica, nepomáhali s prípravnými a organizačnými prácami a my by sme museli lietať medzi Prahou a Kežmarkom, príprava by asi trvala dlhšie a bolo by to pre nás ťažšie,“ dodala Jakubisková.

Nepriaznivé podmienky

Počas nakrúcania vo Františkovej hute v oravskom Podbieli sa vyskytli problémy s počasím. „Bolo to dramatické, pretože sme natáčali akoby ráno a noc a do toho nám začalo intenzívne pršať. Keď sme o pol tretej ráno odchádzali z miesta, zapadli nám tam kamióny, bolo to technicky náročné,“ zhodnotila producentka Deana Jakubisková.

Na snímke vľavo režisér Juraj Jakubisko a jeho manželka Deana
Zobraziť galériu (5)
Na snímke vľavo režisér Juraj Jakubisko a jeho manželka Deana  (Zdroj: TASR)

Jakubisko bol však s okolitou krajinou nesmierne spokojný.„Prišli sme naozaj do prenádherného kraja, ktorý si zaslúži pozornosť. Zvolili sme Kežmarok, lebo je to veľmi krásne mesto. Budú to iné zábery, aké je vidieť v rozprávkach teraz, pretože väčšina z nich sa robila na Bojnickom zámku alebo v Smoleniciach,“ uviedol hlavný kameraman Ján Ďuriš. Okrem Kežmarku saštáb presunul do Gelnice, kde nakrúcali scény pohrebu.

Viac o téme: PerinbabaJuraj Jakubisko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu