Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Marvel určuje hru v Hollywoode: Čo plánuje štúdio po gigantickom dvojfilme Avengers?

Snímka Avengers: Infinity War Zobraziť galériu (6)
Snímka Avengers: Infinity War (Zdroj: YouTube/Marvel Entertainment)

Komiksové vydavateľstvo Marvel sa ešte pred pár rokmi topilo v obrovských finančných problémoch, ktoré vedenie donútilo rozpredať množstvo práv na sfilmovanie najväčších hrdinov. Dnes je značka najsilnejšou a najziskovejšou divíziou štúdia Disney, ktorá s osemnástimi filmami dokázala vygenerovať tržby vo výške necelých 15 miliárd dolárov. A zďaleka nekončí.

Z dna na vrchol

Púť Marvel Cinematic Universe (filmový vesmír Marvelu) sa začala písať presne pred desiatimi rokmi, kedy do kín prišiel film Iron Man s Robertom Downeym Jr. Firma stavila všetky svoje financie na jedného koňa, ktorý nakoniec vyhral. Rozbehla sa takzvaná Fáza 1, ktorá obsahovala sólový film Hulka, Thora, Kapitána Ameriku, pokračovanie Iron Mana a vyvrcholila očakávanou tímovkou Avengers. Tá po celom svete v kinách zarobila viac ako jeden a pol miliardy dolárov a do dnešného dňa je najziskovejším filmom spomedzi ostatných projektov štúdia.

Superhrdinovia nie sú nezničiteľní: Toto sú ich najväčšie slabosti!

Úspech bol obrovský, fanúšikovská základňa rástla a ľudia opäť začali milovať komiksy a ich hrdinov. Rozbehla sa Fáza 2,ktorá priniesla návrat Iron Mana, Kapitána Ameriku či Thora, no uviedla aj nových hrdinov, konkrétne Ant-Mana či populárnych Strážcov Galaxie. Chýbať nemohlo ani pokračovanie Avengers, ktoré dostalo podtitul Vek Ultrona.

Filmy o superhrdinoch od
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Fáza 3 mala byť od svojho samotného začiatku najveľkolepejšia a mala postavy nasmerovať k najväčšej bitke, na ktorú filmoví diváci čakajú desať rokov. Najprv sme videli rozdelenie postáv v Kapitán Amerika: Občianska vojna, objavili magický svet Doktora Strangea, zabávali sa s ďalšími Strážcami Galaxie, lietali po New Yorku s mladým Spider-Manom a bojovali s Thorom proti odvráteniu pekelného Ragnaroku. Len pred pár týždňami do kín dorazil Čierny Panter, ktorý spôsobil (minimálne) v Spojených štátoch hotové šialenstvo.

Taký veľký úspech nečakal nikto

V neznámych afrických končinách, ďaleko v jednej z najhlbších džunglí sveta sa nachádza malá domorodá krajinka zvaná Wakanda. Jej na prvý pohľad zastaralí obyvatelia sú v skutočnosti najvyspelejšou civilizáciou na Zemi. Väčšinu vyspelých technológií vyvinuli najmä vďaka kovu zvanému vibranium, ktorý má schopnosť pohlcovať energiu. Svoje tajomstvo starostlivo ochraňujú, pretože ak by sa vzácny kov dostal do nesprávnych rúk, dôsledky pre ľudstvo by boli hrozivé. Hlavným strážcom Wakandy a jej tajomstiev je sám náčelník T´Challa, ktorý, v súlade s tradíciou svojej domoviny, nosí prezývku Čierny Panter.

Filmy štúdia Marvel
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Marvel Studios/Disney via AP)

Zaujímavý príbeh sispolu s novým a lákavým prostredím získalsrdcia fanúšikov. Môže za to aj obrovská podpora afroameričanov (keďže celý film je takmer výlučne tvorený z hercov tmavej pleti), ktorá sa postarala o to, že projekt má obrovskú šancu získať miliardové tržby v kinách po celom svete.

10-ročná púť finišuje

Už o necelé dva mesiace však do kín dorazí očakávaná tímovka Avengers: Inifnity War. Snímka završuje neuveriteľnú desaťročnúcestu filmovým svetom štúdia Marvel a prináša na striebornéplátna najsmrtonosnejšiua najultimátnejšiuvojnu všetkých čias. Avengers a ich superhrdinskíspojenci musia riskovať úplne všetko a pokúsiť sa poraziť mocného Thanosa skôr, než jeho bleskový útok, sprevádzaný ničením a skazou, zničí vesmír raz a navždy.

Presne o rok na to dorazí do kín zatiaľ nepomenovaný film s Avengermi, no čo bude jeho obsahom, zatiaľ tuší len málokto. Pôvodne sa oba filmy mali volať Infinity War (časť 1 a časť 2), no štúdio sa rozhodlo tieto názvy pozmeniť a ubezpečiť divákov, že aj keď pôjde o dva veľmi silne previazané filmy, stále budú fungovať aj samostatne. Názovtak vychádza z udalostí Infinity War, takže jeho prezradenie by pripravilo divákov o množstvo prekvapivých momentov. Šušká sa však o cestovaní časom do udalostí prvých Avengers.

Filmy o superhrdinoch od
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Medzi týmito dvoma filmami sa dočkáme uvedenia ešte dvoch, konkrétne pôjde o pokračovanie Ant-Mana, ktorý dostane novú spoločníčku The Wasp. V snímke by sa mal objaviť záporák menom Ghost a dejovobude nasledovaťpo udalostiach Občianskej vojny, zároveň sa však bude odohrávať v predstihu predInfinity War.Druhým filmom bude Captain Marvel sBrie Larson v hlavnej úlohe, o ktorom zatiaľ veľa informácií nevieme. Aj vy sa v tom už začínate strácať?

Budúcnosť zahalená rúškom tajomstva

Po zatiaľ nepomenovanej tímovke Avengers by sa malo ukončiť množstvo dejových línií, pravdepodobne sa rozlúčime s množstvom postáv, ktoré stáli pri vzniku MCU, respektíve ich rolyprevezmú iní, mladší herci ako ich nástupcovia. Okrem toho ste pravdepodobne zachytili informáciu, že štúdio Disney (vlastník Marvel Studios) si pre seba kúpilo celé štúdio Fox, čím sa im vrátili práva (spomínate si ešte na informáciu s rozpredávaním postáv na začiatku článku?)na sfilmovanie celých X-Menov, Fantastickej štvorkyči Deadpoola. Ich začlenenie do univerza by však malo prísť postupne a tvorcovia sa podľa všetkého chcú sústrediť na postavy, s ktorými pracovali pri plánovaní ešte pred touto veľkou kúpou.

Silná novoročná nádielka: Toto sú najočakávanejšie filmy roku 2018

Aj bez nej malMarvel podľa slov Kevina Feigea, filmového producenta a "otca" všetkých filmov MCU, plány na niekoľko rokov dopredu. Štvrtá fáza tak začne pokračovaním Spider-Mana, ktorý do kín dorazí už 5. júla 2019. Hovorí sa pritom aj o účasti Čierneho Pantera vo filme, teda minimálne jeho sestry. Nasledovať budú tretí Strážcovia Galaxie, ktorí uzavrú bláznivútrilógiu a pravdepodobne nasmerujú dej celého univerza smerom do vesmíru.

Filmy štúdia Marvel
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Marvel Studios/Disney via AP)

Od 1. mája 2020 do 29. júla 2022 má štúdio Marvel zarezervovaných až deväť dátumov, počas ktorých do kín uvedie svoje ďalšie filmy. Medzi nimi sa s najväčšou pravdepodobnosťou dočkáme pokračovania úspešného Čierneho Pantera, no a len pred pár dňami svetlo sveta uzrela informácia, že sa chystá sólový film o Black Widow (Čiernej vdove), ktorá je súčasťou celého filmového vesmíru už dlhú dobu, no vlastného filmu sa zatiaľ nedočkala.

Veríme, že sme vám poskytli stručný a dostatočný prehľad o tom, čo štúdio Marvel chystá v najbližších rokoch. Ktorú snímku máte doposiaľ najradšej, prípadne na ktorú sa tešíte najviac? Podeľte sa s nami o svoj názor v komentároch nižšie.

Filmy štúdia Marvel
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Marvel Studios/Disney via AP)

Viac o téme: DisneyMarvelAvengers
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu