Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zoznámte sa: Shaun the Sheep - baranček, ktorý má štýl

Shaun the sheep Zobraziť galériu (6)
Shaun the sheep (Zdroj: BBC)

Na prvý pohľad roztomilý baranček si našiel obrovské množstvo fanúšikov po celom svete. Diváci si ho obľúbili natoľko, že sa tvorcovia podujali vytvoriť o ňom aj film, ktorý bude mať u nás premiéru práve v týchto dňoch. Buďte pripravení a pozrite si zopár faktov, ktoré by ste mali vedieť skôr, ako sa pohodlne usadíte v kine.

Kto je Shaun aprečo je tak populárny?

Shaun the sheep
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: BBC)

Naoko si Shaun žije pokojne obklopený celým stádom oviec, no každým kúskom svojho tela ukazuje divákom, že na farme nemusí byť nuda. Skupina oviec, na čele ktorej stojí vynaliezavý baranček pripravuje každodenne nové prekvapenia. Všetko sa však deje práve za farmárovým chrbtom, ktorý oničom ani len netuší, takže má pocit, že všetko je presne tak, ako má byť. Samozrejme, Shaun sa usiluje konať nielen rôzne výmysly, ale aj pomáhať druhým, čím dáva detským divákom ajmorálny príklad.


Remake obľúbenej disneyovky: Z animovaného príbehu sa stane nový film


Prvýkrát sa príbehy sympatického barančeka dostali do vysielania vmarci vroku 2007 na detskej stanici CBBC vo Veľkej Británií. Režisérom aautorom seriálu vjednom je Nick Park, ktorý sa po mimoriadne úspešnej prvej sérii rozhodol vytvoriť aj tie nasledujúce, ktoré vôbec neboli ukrátené ohumor či zábavné zápletky.

Shaun the sheep
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: BBC)

Chyba prekladu zmenila barančekovi pohlavie

Možno tým, že postavy toho veľa nenahovoria, sa vslovenskom ačeskom preklade stala chyba, atak sa hlavný hrdina objavuje pod pomenovaním ovečka Shaun. V ostatných jazykoch našťastie ostal po správnosti barančekom, čo je dosť logické, najmä včasti, keď sa zamiluje do blonďavej ovečky.


Obrovský úspech: Tento animovaný film získal Oscara a naďalej zarába milióny


Mlčanie nad zlato

Ak sa chystáte pozrieť si Shauna vkine, nemusíte sa báť, že kvôli vykrikujúcim deťom asusedovi, ktorý práve dojedá svoju dávku pukancov, vám ujde nejaká dôležitá hláška. Nuž, teda pokiaľ za ne nepokladáte občasné bečanie, krochkanie ahavkanie. Činy totiž povedia vtejto rozprávke oveľa viac ako slová. Vkaždom prípade to môžete obrátiť na humor aak sa vás niekto spýta, čo vraveli, pokojne odpovedzte: „Bééé.“

Shaun the sheep
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: BBC)

Výraz očí je najdôležitejší

Ovce mali vočiach malé dierky, vďaka ktorým sa nimi dalo manipulovať, takže sa mohli pozerať doľava, doprava, hore, dole. Každý animátor mal špeciálne viečka vyrobené zmalých kúskov plastelíny, ktoré na oči pridávali na základe toho, či mali byť ovce ospalé alebo mali bláznivo žmurkať. Vzhľadom na to, že ovce nič nehovorili, výraz oči nielen rozpovedal príbeh, ale ponúkal priestor na vytvorenie komediálnych prvkov.

Shaun the sheep
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: BBC)

Toto ste určite nevedeli!

  • Shaun má približne 150 ovčích rokov a prvýkrát sa objavil už pred dvadsiatimi rokmi vo filme A Close Shave, ktorý získal Oscara.
  • Na Facebooku má baranček viac ako 5 miliónov fanúšikov po celom svete.
  • Postavička Shauna má výšku 17 cm aváži 100 gramov.

Návrat k najúspešnejšiemu animáku: V Ľadovom kráľovstve bude párty


Shaun the sheep
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: BBC)

  • Celkový počet postavičiek použitých vo filme je 354 kusov - 157 ľudských a197 postavičiek zvierat, ztoho až 116 oviec.
  • Taký počet oviec vydá zo seba poriadne veľa zvukov. Napríklad zvuk béé vydali vo filme 1589 razy.
  • Na filme pracoval tím 17 animátorov, pričom každodenne pripravili priemerne dve sekundy animácií.

Viac o téme: Shaun the Sheep
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu