Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vášaryová predstavuje Evu Novú: Je to obyčajný človek s veľkým problémom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Youtube)

Do slovenskej kinodistribúcie dnes oficiálne vstupuje hraný debut Marka Škopa Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou. Film "o zablokovaných rodinných vzťahoch", ale aj "dedičnej vine" a závislosti na alkohole, môžu vidieť diváci po celom Slovensku, uvedú ho filmové kluby, kiná, miniplexy a aj bratislavský multiplex.

"Ten príbeh je napísaný veľmi pravdivo, a to ma oslovilo. Kamera bola nemilosrdná mnohokrát, bez akéhokoľvek svetla, tam potom už naozaj ostáva človek ako nahý a sám. Spočiatku to bolo ťažké celkom sa ponoriť do tohto ťažkého osudu, ale prijala som to práve preto, že je to pre mňa veľká výzva skúsiť aj takýto osud," povedala v rozhovore pre Emília Vášáryová k prvému hranému filmu známeho dokumentaristu.

Vášaryová predstavuje Evu Novú:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)


Mohlo by vás zaujímať:Pocta pre filmovú stálicu Vášáryovú: Bude mať meno na Filmovom chodníku slávy


Vo veľmi pôsobivej snímke Marka Škopa stvárňuje umelkyňu, ktorá v časoch socialistickej kinematografie patrila medzi hereckú elitu. Teraz vychádza z protialkoholického liečenia a chce si urobiť poriadok v živote. Ide navštíviť svojho syna, ktorý žije v malom meste, kam ho ešte ako dieťa odložila na výchovu k rodičom. Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázka je, či niekedy už naozaj nie je neskoro.

Režisér Marko Škop
Zobraziť galériu (5)
Režisér Marko Škop  (Zdroj: SITA)

"Je to starnúca žena, jej profesia je herečka. Iste to povolanie tam hrá tiež veľkú rolu, ale v prvom rade je to žena, ktorá je sama, snaží sa vstať z dna už niekoľkokrát v živote. Je to obyčajný človek, ktorý má veľký problém," charakterizovala Vášáryová postavu Evy Novej, v ktorej predvádza doslova herecký koncert. Ten však nie je založený na náročnom texte, ale predovšetkým na výraze a silných emóciách. Obsadenie ďalej veľmi presvedčivo dopĺňajú Milan Ondrík, Anikó Vargová či Žofia Martišová.

Vášaryová predstavuje Evu Novú:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať: Miláčik ženských sŕdc Ondrík: Kvôli filmovej úlohe musel vyzerať otrasne


"Takýto osud možno niekomu nebude celkom po vôli v tom zmysle, že povie - ale takýto život asi nie je. Ale je taký život, ja už to z mojej skúsenosti môžem povedať," dodala s úsmevom Emília Vášáryová, prvá dáma slovenskej filmovej a divadelnej scény, ktorá si na MFF Bratislava prevzala ocenenie za mimoriadny prínos slovenskej kinematografii za rok 2015.

Vášaryová predstavuje Evu Novú:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať:Známy režisér nového slovenského filmu: Vášáryová bola absolútna favoritka


Film Eva Nová má už na svojom konte ocenenie filmových kritikov FIPRESCI z prestížneho filmového festivalu v Toronte. Výkonu Milky Vášáryovej tlieskalo aj publikum na festivale v Thessalonikách, kde film osobne spolu s režisérom uviedla minulý týždeň. Marko Škop sa svoj hraný debut rozhodol osobne priblížiť divákom aj v rámci predpremiérového turné v Nitre, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Prešove, Sabinove a Košiciach. Dnes, v deň distribučnej premiéry, ho delegácia tvorcov a hercov predstaví v Martine. Turné zavŕši stretnutie s divákmi v Bratislave v piatok 20. novembra v Kine Lumiére.

Viac o téme: Eva NováEmília Vášaryová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu