Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Nový česko-slovenský film zažil veľkú premiéru: Drsný príbeh s hudbou Rytmusa

(Zdroj: cinemaview.sk)

Nový česko-slovenský film Pirko uviedla v stredu (5. 10.) na slávnostnej premiére v Bratislave slovensko-česká tvorivá dvojica Lucia a Petr Klein Svobodovci. Filmovú novinku pripravovali päť rokov, rozpráva príbeh Martiny alias Shakiry, dievčiny z detského domova, ktorú nezlomil ani pád na úplné dno. Zároveň veľmi autenticky zachytáva realitu odvrátenej strany života vo veľkomeste.

"Uvedomujeme si, že téma, ktorej sme sa dotkli, je veľmi ťažká a závažná, a sme radi, že začala v spoločnosti rezonovať," uviedla na premiére Lucia Klein Svobodová, autorka scenára a spolurežisérka snímky.

Režisérsky a scenáristický debut manželov Svobodovcov prináša na filmové plátna životný osud dievčaťa, ktorý divákov zamrazí. Tanec milujúca Martina, ktorá nikdy nepoznala svojich biologických rodičov, odchádza po dovŕšení 18 rokov z detského domova s pár peniazmi v obálke, amuletom od kamarátky na krku a hlavou plnou naivných predstáv. Vyráža do veľkého sveta, v prvom rade za Romanom do Prahy, láskou z "decáku". Ten ju zatiahne medzi bezdomovcov, zlodejov a kšeftárov a nakoniec predá pasákom. Shakira čelí hrubému násiliu, brutálnemu zneužívaniu, drogám a bezmocnosti. S obdivuhodnou urputnosťou bojuje o svoju šancu na šťastie.

"Dúfame, že tento film, aj keď čo i len máličko napomôže k zmene tejto problematiky, ak by mal pomôcť aspoň jednému dieťaťu, ktorému sa dejú takéto veci, aj tak sme spokojní," poznamenala Lucia Klein Svobodová, pôvodom slovenská herečka Lucia Gažiová, rodáčka z Levoče.

Film je inšpirovaný skutočnými osudmi zneužívaných dievčat. Príbeh odborne konzultovala scenáristkina mama, klinická psychologička Mária Gažiová. "Ďakujem hlavne jej, odmala ma vychovávala tak, že ma učila vidieť ľudí s ich ťažkosťami, problémami, pádmi, mala som možnosť odmala fungovať v tomto prostredí," povedala Lucia Klein Svobodová. "Hlavná postava je reálna. Samozrejme, je to film, niektoré veci, zhluk tých zážitkov sme museli vyexponovať, ale toto sa deje," dodala k snímke o zneužívaní detí z detských domovov.

"Počas príprav sme vyrazili do terénu a ja som mal možnosť zoznámiť sa s dievčatami, ktoré mali podobne náročné osudy. Je to šokujúce - vidíte 14-ročné dievča, ktoré má oči 35-ročnej ženy. To je zážitok, ktorý s vami zostane do smrti, to už nikdy nevymažete z hlavy. Potom chcete zmeniť to status quo. Aj keby to malo byť niekoľko príbehov, ktoré sa zmenia vďaka tomu filmu, budeme radi," uviedolPetr Klein Svoboda, syn známeho českého hudobného skladateľa Karla Svobodu. "Pirko sa bude hrať po celom Slovensku. Verím, že sa bude hovoriť o tom, prečo vlastne odchádzajú mladí ľudia z detských domov v takom a takom veku a čo sa s nimi deje ďalej, a či by sme sa nemali zamerať na to, aby sme ich dokázali transformovať do reálneho života."

Hlavnú postavu stvárnila mladá slovenská herečka Dominika Zeleníková. Jej filmovú mamu si zahrala Lucia Klein Svobodová. V Pirku sa v malej úlohe objaví aj Boleslav Polívka a množstvo nehercov. Dramaturgiu filmu mal na starosti Marek Epstein. Za kamerou stál Asen Šopov. Filmovú hudbu zložila Ľubica Malachovská-Čekovská. V dramatickom príbehu znejú aj piesne Rytmusa a Zuzany Smatanovej.Pirko uvádza do slovenskej kinodistribúcie od 6. októbra Bontonfilm. Do českých kín pôjde film začiatkom roku 2017.

Viac o téme: Pirko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu