Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politický triller Únos prichádza do kín, herci cítia chvenie: Dotýkame sa silnej témy!

Premiéra filmu Únos Zobraziť galériu (8)
Premiéra filmu Únos (Zdroj: SITA)

V stredu večer uviedli v jednom z bratislavských multiplexov v slávnostnej premiére celovečerný triler Únos inšpirovaný udalosťami okolo kauzy zavlečenia Michala Kováča ml. v roku 1995 a jej dôsledkami. Podľa slov tvorcov film nie je dokumentom, ktorý by prinášal vernú rekonštrukciu vtedajších udalostí, iba sa od nich odráža.

Posledný deň prvého roku mladej Slovenskej republiky sa schyľuje ku koncu a všetci okrem Predsedu oslavujú. Predseda však nemá čo sláviť. Prezident, ktorému vyšliapal chodník k funkcii, totiž odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra, astane sa tak pre Predsedu nepohodlným. Ten sa napokon rozhodne využiť svoj vplyv, aby Prezidenta svojským spôsobom zastrašil - oniekoľko mesiacov organizovaná skupina za bieleho dňa zmláti Prezidentovho syna azavlečie ho do zahraničia.

Mladý agent Tajnej služby Oskar to nevydrží aaby si očistil svedomie, prizná sa vyšetrovateľovi, že sa na príkaz svojich nadriadených na zavlečení zúčastnil. Tajní, ktorým šéfuje práve Predsedov obľúbený Chalanisko, si však podali ruku smafiou. Oskar sa tak vstrachu osvoj život spomocou kamaráta Roba ukryje azdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto však oniekoľko mesiacov na to vybuchne amladý chlapec, jediný kontakt na Oskara, vňom zhorí zaživa. Jednotlivé dejové línie prepája postava novinárky Marty, ktorá sa vkolotoči nekalých udalostí snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho Roba ajeho mamu a vneposlednom rade i pre svojho zavraždeného brata.

Producent filmu Milan Stráňava onakrútení snímky uvažoval už pred siedmimi rokmi. „Okrem toho, že film reflektuje politické udalosti na Slovensku zpolovice 90. rokov, bola impulzom kjeho natočeniu aj kniha Dominika Dána Popol všetkých zarovná. Príbeh aj scenár za ten čas pozná veľa zmien. Urobili sme niekoľko zlých pokusov, ktoré nás od výslednej témy odvádzali, no tá posledná verzia je podľa mňa najbližšie kpravde asme sňou najspokojnejší,“ povedal Stráňava, ktorý na tvorbu scenára a réžiu filmu oslovil Marianu Čengel Solčanskú.

Tú zadanie podľa vlastných slov hneď zaujalo. Nebyť však toho, že ju osloví producent, vraj by sa do danej témy nepúšťala. „To, že ma nejaká téma nadchne, ešte nie je dôvod, aby otom vznikol film - napriek tomu, že som vyštudovaná politologička, politické udalosti 90. rokov ma veľmi zaujímajú aodanej dobe som prečítala komplet všetko, čo vyšlo avidela som všetko, čo bolo nakrútené, sama by som nikdy neuvažovala otom, že by som si túto tému vzala za svoju ainiciovala vznik takéhoto filmu. Musela som dostať producentské zadanie,“ priznala Čengel Solčanská vrozhovore. „Téma je to však veľmi pútavá asom zvedavá, aký ohlas bude mať u divákov. Časť znich bude podľa mňa zvedavá na samotný žáner, ale časť si pôjde tento film pozrieť práve preto, že vňom bude hľadať pojítka sreálnymi dejinami,“ poznamenala režisérka.

Režisérka Mariana Čengelová-Solčanská
Zobraziť galériu (8)
Režisérka Mariana Čengelová-Solčanská  (Zdroj: SITA)

Vúlohe Marty sa v trileri predstavila Rebeka Poláková. Popri mladej herečke sa v snímke objavilo i mnoho známych tvárí, medzi nimi napríklad Ján Greššo, Juraj Hrčka, Maroš Kramár, Ady Hajdu, Milan Ondrík, Dano Heriban, Tomáš Hanák či Eva Pavlíková. Okrem nich si vo filme zahrali aj Ingrid Timková, Gabriela Dolná, Katarína Kolajová, Milan Mikulčík, Marko Igonda, Jakub Rybárik a tiež mladí herci David Hartl či Vladislav Plevčík.

„Herci boli skvelí ana pľace to fungovalo výborne. Ja mám veľmi rada svojich hercov,oni to asi cítia, akeď mám nejakého herca rada, tak vždy hľadám, do čoho by som ho obsadila. Hlavne to musia byť kvalitní ľudia a musím im veriť, že spravia to, čo od nich chcem. Obsadzovala som ich teda nie len typovo, ale hlavne na základe ich talentu. VÚnose mal mať svoju postavu aj Ivan Palúch, preto ma tak zaskočila správa o jeho smrti aobsadila som aj nových mladých hercov, ktorých som videla buď vdivadle alebo viných filmoch apáčilo sa mi, ako tam hrali. Týmto ďakujem napríklad Petrovi Bebjakovi, že obsadil do Čističa Rebeku. Na tom filme som si overila, že je úžasná herečka,“ uviedla Čengel Solčanská, ktorá vraj na nakrúcanie spomína nielen s dávkou nostalgie, alemiestami is prevráteným žalúdkom.

Rebeka Poláková
Zobraziť galériu (8)
Rebeka Poláková  (Zdroj: TASR)

„Nikdy nezabudnem na ten okamih, keď sme donakrúcali. Ten si zapamätám navždy, tú úľavu. Anezabudnem ani na tie príšerné chvíle, keď sme točili smrť. Na to ja nie som stavaná abolo pre mňa strašné vedieť, že dnes budeme točiť rozprsknutý mozog na kapote auta. Len som ráno dala pusu trojročnej dcére aodišla som do toho odporného prostredia,“ zasmiala sa režisérka. Ohudbu pre filmsa postaral Vlado Martinka. Ústrednú pieseň Pravda je len jedna nahral rapper Kali, pričom hudobne singel zastrešil producent Peter Pann. Film Únos, ktorý vznikol za finančnej podpory Audiovizuálneho fondu aRTVS, môžu diváci adiváčky vidieť na plátnach slovenských kín od štvrtka 2. marca.

Herci zo snímky Únos sú vďační za otvorenie silnej témy

Predstavitelia ústredných postáv z celovečerného trileru Únos sa zhodli, že film operuje so silnou témou, ktorá sa dotýka mnohých Slovákov amá tak potenciál v tunajšejspoločnosti rozvíriť vlnu diskusií. Snímka inšpirovaná únosom Michala Kováča ml. a nasledujúcimi udalosťami, ktorých negatívne dopady sú vdnešnej dobe stále zrejmé adodnes vrhajú tieňna každodenné životy Slovákov, vpätici hercov vzbudila veľký záujem anadšenie.

Napriek tomu, že ide ofikciu, herci priznali, že sa pri nakrúcaní odrazili od reálnych osôb. „Moja postava sa volá napríklad Chalanisko. Keď sa ma ľudia pýtajú, či to je ten konkrétny človek, ktorý má vnázve priezviska La X, tak áno, je to on, akeď chcete vedieť, či by som bol rád, keby si to ten človek pozrel, tak vravím opäť áno - určite bude spokojný, že to hrá taký sympatický herec,“ zasmial sa počas tlačovej konferencie kfilmu Milan Ondrík.

Milan Ondrík
Zobraziť galériu (8)
Milan Ondrík  (Zdroj: TASR)

Známy rodák zDolného Kubína vraj cíti za snímku veľkú zodpovednosť. „Cítim trošku chvenie, pretože mám pocit, že sa týmto filmom niečoho dotýkame. Že sa dotýkame aj nebezpečných vecí avecí, oktorých treba hovoriť avecí podstatných. Podľa mňa sme Slováci nepoučiteľní a len dúfam, že opár rokov nebudú naše deti točiť film otom, ako vznikla zas nejaká strana, ktorá sa dostane do doby vojny. Otakýchto veciach podľa mňa treba hovoriť, treba ich pripomínať advíhať varovný prst trebárs aj prostredníctvom príležitosti, akou je film. Bol by som síce veľmi naivný, keby som si myslel, že tento film zmení Slovensko, ale možno sa niekto aspoň zamyslí,“ poznamenal Ondrík.

Kolegov názor zdieľa i Dano Heriban, ktorý si vsnímke zahral šéfa slovenskej mafie. „Ja mám vhlave množstvo vecí, ktoré by som chcel povedať. SMilanom smekolegovia avdivadle rozoberáme tieto veci takmer denne, lebo sa nás to dotýka. Obaja máme deti, takže sa na jednej strane bojíme, aby sme nejakým spôsobom zostali činní abez následkov, nona strane druhej cítime istú potrebu otýchto veciach, ktoré sa dejú vnašej spoločnosti, vypovedať. Ide tu zmôjho pohľadu odlhodobú amnéziu, ktorá siaha až do čias druhej svetovej vojny. Mnohé zločiny od tej doby neboli potrestané apráve preto sme stále tam, kde sme. V tej krásnej budove vedľa hradu sedí bohužiaľ mnoho ľudí, ktorí sa cítia byť ohromní apráve preto, že nedošlo nikdy k ichnaozajstnému potrestaniu, sme stále tam, kde sme amôže sa stále diať to, čo sa deje,“ uviedol Heriban.

Dano Heriban
Zobraziť galériu (8)
Dano Heriban  (Zdroj: TASR)

Juraja Hrčku zas nadchlo, že sú vsnímke ukázané autentické miesta. „Je to dobovka, sú to naozaj tie 90. roky. Je tam zachytené zmýšľanie politikov, grázlov, policajtov aide tam predovšetkým omorálku, ktorá fungovala vtedy, funguje teraz abude fungovať aj naďalej. Mladšie ročníky vďaka tomuto filmu možno pochopia, aké to tu bolo aže to tu bolo divoké a tí, čo si to pamätajú, si môžu zaspomínať apoložiť si otázku, či to tu tak nie je stále, len vnejakom inom šate, zabalené do iného obalu... Ja som rád, že sa vďaka tomuto filmu opäť otvárajú tieto témy. Vyrastal som vKarlovej Vsi, kde má doteraz Róbert Remiáš taký kríž apamätám si, ako som šiel ako 15-ročný do školy, keď ho tam práve stavali aboli tam tie autá, takže ja to mám na dennom poriadku asom rád, že tento film bude vprenesenom slova zmysle pripomienkou toho celého,“ uviedol 36-ročný Bratislavčan.

Vsnímke sa objavil aj Maroš Kramár, ktorý stvárnil Predsedu. „Predseda nie je veľká postava, nie je to film oňom, ale otej dobe a otom, ako sa vyšetroval ten spomínaný únos. Predseda sa tam len párkrát objaví ato je ten boh, ktorý to celé možno ani nevymyslel, ale dal na to požehnanie. Režisérka ma do filmu vraj obsadila preto, že mám podľa nej podobnú charizmu ako on a žeaj mňa ženy vraj milujú,“ zasmial sa herec. „Nerobili sme však dokument, ani sa na toho dotyčného vo filme nepodobám a nesnažil som sa ani používať jeho gestá, ani nič, len som sa pokúsil byť dobrým vodcom, to je všetko,“ priblížil Kramár, ktorý rovnako netají nadšenie zo vzniku snímky. „Ja som rád, že film vznikol abudem rád, keď aj kniečomu pomôže. Mal sa nakrúcať už dávno, ale vyskytli sa rôzne sily atlaky na to, aby sa táto téma ani neotvárala. Som rád, že sa to podarilo a že sa na to našli peniaze. Myslím, že umelci akultúra by mali nastavovať zrkadlo dobe, ktorú žijeme amali by provokovať, takže ja na tom nevidím nič zlé. Viacero ľudí sa ma pýtalo, či sa nebojím osvoj život. Ja neviem, prečo by som sa mal báť, nechápem to vôbec,“ zasmial sa.

Politický triller Únos prichádza
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube/Continental Film)

Oživot sa však vjednej chvíli počas nakrúcania bál jeho omnoho mladší herecký kolega David Hartl, ktorého Čengel Solčanská obsadila do úlohy Roba. „Bola to moja prvá skúsenosť sfilmom. Videl som, že to nie je až také jednoduché, ako sa možno zdá ana vlastnej koži som si zažil aj najťažší natáčací deň, keď som horel vaute. Boli tam prítomní aj hasiči, kaskadéri a polícia, bolo zabezpečené úplne všetko, aby sa nám nič vážne nestalo. No bol to neopísateľný pocit. Keď sa na to teraz spätne pozriem, tak zisťujem, že sa mi naozaj nemohlo stať nič vážne, no keď som tú scénu šiel točiť, bol som zmierený stým, že to môže dopadnúť hocijako, tak som sa predtým pre istotu rozlúčil smojimi najbližšími...,“ opísal svoj strach Hartl.Ako však vzápätí dodal, počas nakrúcania zažil ešte silnejší moment. „Bola to chvíľa, keď som na natáčaní stretolmamu zosnulého Remiáša. Ešte teraz sa mi ztoho pletie jazyk. To bolo naozaj silné,“ uzavrel.

Na premiéru prišli aj politici, Kiska hovorilo smutnej pravde

Premiéru prvého politického thrilleru v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie si pozrel aj prezident SR Andrej Kiska. Diváci si tak pozreli premiéru snímky spolu s viacerými osobnosťami politického a spoločenského života. "Je to nesmierne smutný film a najsmutnejšie na tom filme je, že sa zakladá na pravde," uviedol Kiska. Matke Róberta Remiáša prisľúbil, že bude bojovať za spravodlivosť.


Mohlo by vás zaujímať:Prvý slovenský triler o únose Kováča ml. sprevádzali emócie: Sľub Kisku plačúcej matke Remiáša


Andrej Kiska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Na slávnostnej premiére sa zúčastnili ajprezident SR Andrej Kiska, podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová, minister kultúry Marek Maďarič a minister dopravy Árpád Érsek. Minister kultúry Marek Maďarič označil Únos za silný a profesionálne veľmi dobre urobený politický thriller."Kládol som si otázku, ako to môžu vnímať ľudia, ktorí nežili v tej dobe alebo napríklad zahraniční diváci. Ja ako človek, ktorý v tej dobe žil a veci, ktoré sú predlohou filmu vnímal, som sa neustále vnútri s tým konfrontoval,"zhodnotil film s tým, že obsahoval aj scény, ktoré naňho pôsobili veľmi emotívne.

Viac o téme: PremiéraMilan OndríkÚnosMaroš KramárDano HeribanAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu