Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRVÝ trailer Spielbergovej novej snímky: Kauza Pentagon Papers sa dostane do kín!

(Zdroj: Youtube)

V januári pôjde do kín film Stevena Spielberga The Post o denníku Washington Post a kauze Pentagon Papers. Tom Hanks bude hrať legendárneho šéfredaktora Bena Bradleeho, Meryl Streep vydavateľku Postu Katherine Graham.

Spielbergova snímka The Post sa zameriava na boj novinárov a vlády pri kauze zverejnenia kontroverzných dokumentov Pentagon Papers. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Legendárny šéfredaktor Ben Bradlee sa stal doslova ikonou v boji proti prezidentovi Richardovi Nixonovi.

Bradlee totiž vyzval federálnu vládu, aby zverejnila dokumenty Pentagon Papers a dohliadal na vydanie publikácie Boba Woodwarda a Carla Bernsteina o škandále Watergate. V dokumentoch Pentagon Papers išlo o zapojenie Spojených štátov vo Vietnamskej vojne. Vypracovala ich pracovná skupina ministerstva obrany.

Na verejnosť sa tieto jednotlivé správy dostali najmä snahouDaniela Ellsberga, ktorý sa do analytickej skupiny dostal v roku 1969. Postupne sa mu podarilo skopírovať 43 zo 47 zväzkov a po márnom jednanís niekoľkými členmi vlády začal v roku 1971 hovoriť s novinárom z New York Times o zverejnení časti dokumentu, k čomu došlo ešte v ten rok.

Dokument odhaľoval, že Spojené štáty schválne rozšírili vojnu aj do Kambodže a Laosu, eskalovali konflikt o pobrežné prepady a útoky námornej pechoty. Nič z toho nebolo publikované. V hlavných úlohách sa predstaví Tom Hanks ako Ben Bradlee a Meryl Streep ako vydavateľka The Washington PostKatherine Graham. Ide už o piatu spoluprácu Toma Hanksa s režisérom Stevenom Spielbergom.

Viac o téme: Steven SpielbergMeryl StreepTom HanksThe Post
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu