Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gary Oldman v koži Churchilla: Študoval som človeka, ktorý sa postavil Hitlerovi

Gary Oldman Zobraziť galériu (3)
Gary Oldman (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello, Vianney Le Caer/Invision, Jack English/Focus Features)

Britský herec Gary Oldman stvárnil ministerského predsedu Winstona Churchilla vo filme Najtemnejšia hodina. Príbeh je založený na skutočných udalostiach - v roku 1940, keď sa blížila nemecká invázia do Anglicka a britský premiér mal dohodnúť podmienky príkazu, namiesto toho slávnou rozpravou zburcoval národ k boji. Oldmana za túto úlohu nominovali na Zlatý glóbus.

Churchill vtedy všetko stavil na jednu kartu, aj keď šance boli malé a skoro nikto mu neveril. Napriek tomu neprehral a zachránil svet. "S tigrom nemôžete vyjednávať, keď máte hlavu v jeho papuli," povedal vtedy Churchill, ktorý bol majstrom bonmotov. Tak zhrnul postavenie Británie v roku 1940, kedy 300-tisícbritských vojakov na pláži v Dunkirku čakalo na evakuáciu do Anglicka, zatiaľ čo Hitlerovi sa v Európe vzdávala jedna krajina za druhou.

Gary Oldman a Kristin Scott Thomas
Zobraziť galériu (3)
Gary Oldman a Kristin Scott Thomas  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello, Vianney Le Caer/Invision, Jack English/Focus Features)

Hoci väčšina členov britského vojnového kabinetu uprednostňovala rokovania s Nemcami, Churchill trval na "boji za každú cenu". Spočiatku mal na svojej strane len manželku; tú na plátne stvárnila Kristin Scott Thomasová. Churchill vtedy jednou z najsilnejších motivačných rečí v histórii zvrátil na svoju stranu najprv verejnú mienku a postupne aj väčšinu svojich odporcov.

Slová môžu zmeniť svet

"Slová môžu zmeniť svet a práve toto Churchillv roku 1940 dokázal," uviedol scenárista snímkyAnthony McCarten. Záchytnými bodmi scenára k Najtemnejšejhodine boli tri preslovy, ktoré Churchill napísal a predniesol medzi májom a júnom 1940. Režisérom filmu je Joe Wright, ktorý natočil napríklad filmy Pokánie alebo Pýcha a predsudok.

Herec v koži Winstona Churchilla
Zobraziť galériu (3)
Herec v koži Winstona Churchilla  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello, Vianney Le Caer/Invision, Jack English/Focus Features)

Oldman študoval materiály, aby sa dozvedel čo najviac o človeku, ktorý sa postavil tyranovi. "Chcel som sa dostať do jeho psychologického a intelektuálneho stavu. Chcel som ho postaviť tehlu po tehle," uviedol. Špecialisti mu kvôli úlohe silikónom upravili tvármaskou a na príslušných miestach vypchali šaty. Len v maskérni vraj strávil takmer štyri hodiny denne. Za svoj výkon bol herec nominovaný na Zlatý glóbus.

TRAILER k filmu Najtemnejšia hodina

Viac o téme: Gary OldmanZlatý GlóbusNajtemnejšia hodinaDarkest hour
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu