Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Do kín mieri nová česká komédia pre ženy podľa bestselleru Haliny Pawlowskej

Záber z filmu Zúfalé ženy robia zúfalé veci
Záber z filmu Zúfalé ženy robia zúfalé veci (Zdroj: YouTube/totalfilm.cz)

V stredu večer uviedli v jednom z bratislavských multiplexov v slávnostnej premiére novú komédiu českého režiséra Filipa Renča Zúfalé ženy robia zúfalé veci.

Snímka vykresľuje etapu života mladej Oľgy od jej osemnástich rokov až po pôrod druhého dieťaťa, ktorú sprevádza obrovská túžba po láske. Hľadajúc úžasný vzťah však neustále naráža na rôzne konflikty, a to nielen s okolitou realitou, ale predovšetkým sama so sebou.

Hlavnú ženskú úlohu stvárnila česká herečka Klára Issová. Po jej boku sa vo filme objavia Matouš Ruml či Václav Vašák. Oľginu najlepšiu priateľku si zahrala Aneta Krejčíková. Okrem nich sa diváci a diváčky môžu tešiť aj na Pavla Kříža, Lenku Vlasákovú, Jiřího Dvořáka či slovenského herca Mariána Mitaša, s ktorým nakrúcali v slovenskej obci Terchová. Scenár komédie napísala Halina Pawlowská podľa svojej knihy Zoufalé ženy dělají zoufalé věci (1993) a jej pokračovania Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci (2017). Film podľa vlastných slov postavila na každodenných malých ženských zúfalstvách.

„V tom filme ide skôr o také blbosti, nejde tam o zúfalstvo z toho, že vám niekto umrie alebo že ste vážne chorý, toto je iná kategória zúfalstva, zúfalstvo z toho, že vám kaderníčka zle odstrihne vlasy, že vám nechytí farba, že stratíte kabelku, to sú tie malé ženské tragédie a potom aj tie tragédie, keď sa trápite s láskou, ale nie je to o tom, že zostanete sama s piatimi deťmi a nemáte na chlieb. Tu je to ten strach, že budem sama, čo ja si počnem, nebudem sa nikomu páčiť... To si myslím, že tiež prežíva každá a keď nie, tak to je škoda. Ženy by to podľa mňa mali prežívať, pretože vždy sa to môže stať,“ povedala Pawlowská v rozhovore.

Hlavnú hrdinku vidí s veľkým nadhľadom a skôr úsmevne ako tragicky. „Myslím si, že je to film o žene, ktorá si zo seba robí srandu, to považujem za strašne dôležitú vec, pretože mám pocit, že sa to už dnes tak trochu stráca. Zrazu prichádza generácia, ktorá chce byť perfektná a nechce nikdy nič priznať. Aj keď sa tej žene potia ruky alebo sa jej zlomí opätok, tak sa tvári, že sa to nestalo, pretože má strach, že keby to priznala, neprijali by ju napríklad na nové miesto... Ja si myslím, že to je chyba. Človek by sa mal vedieť na sebe smiať, to mu podľa mňa pomôže aj v tých krízových situáciách,“ poznamenala známa česká spisovateľka a moderátorka.

Podobne vidí Oľgu aj Klára Issová. „Ja si myslím, že Oľga nie je zúfalá, len sama seba vidí zúfalo. Má kopec komplexov a proste si neverí, nemá také prirodzené sebavedomie ako jej kamarátka Milada a túži po tej láske, určite. To je aj motto toho filmu, že vždy túžila, aby ju niekto miloval a tejto vete sme túto postavu tak trošku podriadili, o tom to je. Ale myslím si, že ona si v každom veku myslí, že je zúfalá. Tie drámy - vlastne bežné situácie ako maturitný ples, prvá láska, panenstvo, manželstvo či svadba, ktoré každý z nás pozná, ona prežíva z pohľadu toho zúfalstva práve preto, že má mnoho ideálov o svete, žije v rozprávke, ako by to malo byť a život jej ukazuje, že nie vždy to tak je a ona to dokáže prijať až s odstupom, až keď je dospelá a cvakne jej, že aha, tak ja som to asi veľmi prežívala, bola som zúfalá, ale vlastne som to skúšala naplno a to si netreba vyčítať. Takže sa napokon uvoľní a prestane sa tak snažiť,“ uviedla herečka, pre ktorú bola spomínaná rola veľkou výzvou.

„Komédie ma poslednú dobu začali baviť, no aj tak je to pre mňa veľká výzva. V čase, keď sa mi dostal do rúk scenár, som mala viacero ponúk a táto sa mi páčila najviac, aj keď som vedela, že to bude pre mňa veľmi ťažká úloha - stvárniť postavu tak, aby jednak starla a bol tam badateľný ten vývoj od osemnásťročného dievčaťa, aby mi to ľudia ešte verili, že môžem byť aj takto naivná a ten vek nejako ukázať... Komédia zároveň nie je ľahký žáner, robiť ten humor, zahrať to prirodzene a pritom s komikou a ľahkosťou, aby bol človek nad vecou a opakovať tie scény a repliky pred kamerou niekoľkokrát... Proste je to výzva,“ uzavrela Issová.

Pre režiséra Filipa Renča je snímka treťou komédiou. „Toto je po Rebeloch a Románe pre ženy moja tretia komédia. Je taká ľahká, ženská, proseccová, soft, pre pobavenie, pre dobrú náladu, o ženských problémoch... Nehovorím síce, že komédia bude mojím žánrom do konca života, ale tak sa mi zdá, že je po nich momentálne hlad, tak sme jednu natočili,“ povedal režisér, ktorý s Pawlowskou na filme pracoval niekoľko rokov.

„Bolo na tom veľa práce, aby sa mi ten scenár nakoniec zapáčil, aby som to cítil rovnako ako ona. Mali sme veľa stretnutí a prepisovali sme scenár, až kým nás definitívne nebavil. A napokon bavil každého v štábe. Aj to nakrúcanie bolo veľmi príjemné, na pľace panovala oveľa odľahčenejšia atmosféra, ako keď točíte drámu,“ priblížil Renč. „Halina je skrátka veľmi dobrá, humorná a sarkastická žena, ktorá tie ženské problémy nevidí z nejakého feministického hľadiska, ale skôr z takého polochlapského, preto to aj dala napokon režírovať mne, aby to videlo aj chlapské oko,“ dodal Renč.

Prominentná svadba v Česku: Filip Renč si zobral o tridsať rokov mladšiu partnerku

O hudbu pre film sa postaral René Rypar. „Do filmu sme zároveň použili mexickú hudbu, tá vyjadruje energiu a životný drive hlavnej predstaviteľky a zakomponoval som doň aj niekoľko pesničiek Mekyho Žbirku. Meky je moja osobná osudová záležitosť, mám ho veľmi rád, nemá to nejakú veľkú logiku, ale jeho skladby nás sprevádzajú od osemdesiatych rokov až dodnes. Keď niekde hrá Meky, je to stále hit, či je to desať alebo pätnásť rokov stará pesnička. Tak som si naňho spomenul, že sprievodná hudba do tohto filmu by mohla byť práve od neho,“ vysvetlil Renč. Do slovenských i českých kín sa komédia dostane od štvrtka 18. januára.

Viac o téme: Filip RenčZúfalé ženy robia zúfalé veci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu