Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Univerzálny hrdina: Model, skokan do vody, ale aj rýchly a zbesilý!

Jason Statham Zobraziť galériu (2)
Jason Statham (Zdroj: SITA)

Ak by ste v posledných rokoch hľadali charizmatického akčného hrdinu, ťažko by ste našli vhodnejšieho kandidáta ako Jasona Stathama. Vedeli ste však, že 47-ročný rodák z Anglicka mal pôvodne namierené stať sa športovcom a neskôr aj modelom?

Statham sa narodil do rodiny tanečníčky a pouličného predavača v mestečku Shirebrook. Rozhodol sa, že nebude pokračovať v otcových šľapajách, ale radšej vyskúša bojové umenia a neskôr, vďaka neskoršiemu hereckému kolegovi Vinniemu Jonesovi, aj futbal. Čoskoro sa aleJason zamiloval do iného športu - stal sa skokanom do vody, dvanásť rokov bol členom národného tímu a v roku 1990 dokonca reprezentoval Anglicko na Hrách Commonwealthu.Prelom v jeho kariére znamenal až kontrakt s agentúrouSports Promotions, ktorá si ho vyhliadla počas tréningu.

Stal sa modelom športového oblečenia, hoci podľa vlastných slov sa stále"živil aj predajom falošnej bižutérie na ulici". Dobré časy však boli veľmi blízko, aj vďaka tomuto pochybnému džobu si ho v roku 1998 všimol režisér Guy Ritchie a obsadil ho dokriminálnej komédieZbaľ prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels). "Keď ma (Ritchie) stretol, mal napísanú rolu, ktorá mi sadla ako ušitá," spomína s úsmevom Statham. Uspel a zahral si aj v ďalšej veľkej Ritchieho snímke Podfu(c)k (Snatch), a to spoločne s hviezdami ako Brad Pitt či Benicio Del Toro. Nasledovali tri menšie úlohy vo filmoch Duchovia Marsu (Ghosts of the Mars), Jedinečný (The One) a Danny Raketa (Mean Machine), kde sa stretol s kamarátom Vinniem Jonesom.


Mohlo by vás zaujať:Rýchlo a zbesilo 7 valcuje kiná: Na Slovensku je zatiaľ jednotkou


Potom prišiel rok 2002 a status hviezdy vďaka fillmu Kuriér (Transporter), ktorý sa u mladých stal kultom. Statham si rolu akčného šoféra zopakoval ešte dvakrát a definitívne sa tak zapísal do podvedomia divákov. V roku 2004 si zopakoval spoluprácu s Guyom Ritchiem vo vlažne prijatommysterióznom thrilleri Revolver.Zo zaujímavých kúskov je určite potrebné vyzdvihnúť šialenú akciu Zastaneš a neprežiješ (Crank,2006) dua Neveldine a Taylor, sci-fi z prostredia väzenských pretekov Rallye smrti (Death Race, 2008) alebo Čistúprácu(Bank Job, 2008),krimi o vylúpení banky, ktoré sa trochu zvrtne.

Jason Statham vo filme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: fastandfurious7film.com)

Statham sa v posledných rokoch na nedostatok práce sťažovať nemôže. Spoločne so Sylvestrom Stalloneom od roku 2010 hviezdi v trilógii Expendables, ktorá je poctou starým akčným trhákom. Vidieť ho za toto obdobie mohli fanúšikovia aj v iných, akciou preplnených kúskoch, ako boli napríklad Elitní zabijaci (Killer Elite) z roku 2011. Herecká spolupráca s Cliveom Owenom a predovšetkým Robertom De Nirom nikdy nie je na zahodenie. Momentálne môžete Stathama vidieť aj v kinách, pretože v očakávanej snímke Rýchlo a Zbesilo 7 stvárnil úlohu záporákaDeckarda Shawa, pomstiteľa svojho brata.


Mohlo by vás zaujať:Zoznámte sa: Uwe Boll, najhorší režisér všetkých čias


Zaujímavosti

  • Väčšinu kaskadérskychkúskovuskutočňuje on sám. V Kuriérovi to znamenalo všetky bitky, naháňačky a potápanie.
  • Mohol si zahrať holohlavého agenta 47 z filmu Hitman (2007), rolu však napokon zobral jeho kolega Timothy Olyphant.
  • Statham je futbalovým fanúšikom. Už odmalička je jeho obľúbeným klubom Nottingham Forrest a je členom nestáleho tímu Hollywood FC, kde ho môžete vidieť hrať s Robbiem Williamsom, Vinniem Jonesom aleboDermotom Mulroneym.

  • Pred siedmimi rokmi si zavaril u Hugha Hefnera, zakladateľa legendárneho Playboya. Na jednej z bujarých párty sa Statham objavil iba v župane a odmietal sa fotiť so všadeprítomnými "zajačikmi". Hefner preto neváhal a nechal akčnú hviezdu vyviesť svojimi bodyguardmi.
  • Potrpí si na luxusné bývanie. Za viac ako desať miliónov amerických dolárov si zaobstaral krásny domna pláži Malibu v Kalifornii.
  • Kvôli úlohe "Handsome Roba" v snímkeLúpež po taliansky (The Italian Job, 2003) si ho pod patronát vzal bývalý šampión F1Damon Hill, aby ho zdokonalil v šoférovaní.

  • Od roku 1997 do roku 2004 chodil s herečkou Kelly Brook.
  • S režisérom Guyom Ritchiem ho spája vtipné podpichovanie. Statham ho totiž opisuje ako "najhoršieho šachistu sveta" a tvrdí, že Ritchie mu stále dlhuje peniaze za prehratý duel.
  • Počas pripravovania sa na úlohu vo filme Rally Smrti, v prísne stráženej väznici spolu s režisérom Paulom Andersonom objavil väzňa, ktorý sa naňho podobal. Zločinec bol odsúdený za masovú vraždu.
Viac o téme: Jason Statham
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu