Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto je Sparta: Sexi hrdina, ktorý zachraňoval nielen prezidenta!

300 - Gerard Butler ako Leonidas Zobraziť galériu (2)
300 - Gerard Butler ako Leonidas (Zdroj: FB / 300)

Kráľ Leonidas, Dracula či Fantóm. Gerard Butler, vysoký a urastený rodák zo Škótska, si počas svojej kariéry vyskúšal naozaj všelijaké úlohy a preskákal mnoho.

Gerard sa narodil do katolíckej rodiny s írskymi predkami a zdalo sa, že detstvo prežije v kanadskom Quebecu. Vzťah jeho rodičov sa všakrozpadol, a preto sa s ním jeho matka vrátila do Škótska už keď mal rok a pol. Butler bol dobrým žiakom, pričom sa mu podarilo vyštudovať právo na University of Glasgow. Už tam sa ukazovali jeho výborné komunikačné schopnosti a pozitivny vzťah k ľuďom. Veľkú škvrnu na psychike ale zanechala smrť jeho otca. Butler ho nevidel od svojho odchodu z Kanady až do šestnásteho roku života. Potom si však vytvorili medzi sebou obrovské puto, ktoré o šesť rokov tragickypretrhla rakovina."Zo 16-ročného človeka pachtiaceho po živote sa stal 22-ročný muž, ktorému by neprekážalo, ak by v noci v spánku zomrel," vyjadril sa samotný herec o tejto jeho temnej stránke.

Rok pred skončením školy prežil v Kalifornii. Cestoval, vyskúšal rôzne práce a predovšetkým holdoval alkoholu."Bol som utrhnutý z reťaze, no ospravedlňoval som si to tvrdením, že som mladý a tak to má byť,"priznal. Kvôli príliš bujarému životnému štýlu ho dokonca prepustili z právnickej firmy týždeň predtým, ako mohol získať požadovanú prax. Gerard sa preto rozhodol, že sa stane slávnym, a ako 25-ročný sa odsťahoval do Londýna. Predtým, než sa mu podarilo zaujať agentov, pracoval ako čašník, predvádzač hračiek alebo telemarketér. Vo veku 27 rokov sa mu konečne podarilo zaujať pozornosť, keď stvárnil jednu z úloh v divadelnej hre Corolianus. Neskôr sa mu podarilo získať menšie úlohyv hollywoodskych trhákoch Múmia (1998) či v bondovke Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997).


Mohlo by vás zaujať:Univerzálny hrdina: Model, skokan do vody, ale aj rýchly a zbesilý!


Butler sa následne presunul do mekkyfilmuLos Angeles a zahral si aj vo filmeTomb Raider 2: Kolíska života. Ešte predtým sa ale definitívne zapísal do povedomia verejnosti. V roku 2000 stvárnil úlohu húnskeho vodcuAttilu v minisérii Attila, pričom práve na základe ukážok z tohto seriálu sa z neho stal krvilačný upír Drakula v horore Dracula 2000. Jeho fanúšikovská základňa narastala aj vďaka snímkam ako Prúd času (2003, podľa námetu slávneho sci-fi spisovateľa Michaela Crichtona), Fantóm Opery (2004) či Beowulf & Grendel (2005). Najväčšiu slávu mu ale priniesla úloha spartského kráľa Leonidasa v projekte na motívy komixu Franka Millera s názvom "300". Z tohto filmu zľudovela hláška "This is Sparta!" (Toto je Sparta!), ktorú s obľubou citujú tisícky fanúšikov.

Gerard Butler
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Sympatický herec a vynikajúci človek, ktorého si pochvaľujú ako režiséri, tak aj kolegovia, nemá núdzu o prácu ani v posledných rokoch. Vyskytol sa v romantickej komédii P.S. Milujem ťa (2007) s Hillary Swank, britskej krimikomédii Rock´n´rolla (2008) majstra Guya Ritchieho či trilleri Ctihodný občan (2009), kde stvárnil sadistického antihrdinu, ktorého na zlé chodníčky priniesli nefér rozhodnutia štátu. V roku 2012 sa objavil v surferskej biografii Mavericks: Na Divokej vlne a o rok neskôr ako klasický akčný hrdina zachraňoval prezidenta a Ameriku v katastrofickom trilleri Pád Bieleho domu, kde mu spoločnosť robili Aaron Eckhart či Morgan Freeman. Minulý rok fanúšikovia Gerarda mohli počuť iba jeho hlas v animáku "Ako si vycvičiť draka 2".

Najbližšie si charizmatického Škóta budeme môcť vychutnať v októbri, keď do kín príde akčný film Pád Londýna práve s Butlerom v hlavnej úlohe.


Mohlo by vás zaujať:Zbožňovaný Robert De Niro: Začiatky v gangu, na piedestále ako mafián


Zaujímavosti

  • V roku 2001 sa o ňom hovorilo ako o potenciálnom Jamesovi Bondovi, ktorý mal nahradiť Pierca Brosnana, rolu však nakoniec získal Austrálčan Daniel Craig.
  • Po herectve je jeho druhou najväčšou láskou hudba, v mladosti bol členom škótskej rockovej kapely Speed, kde zastával úlohu speváka.
  • Preferuje, keď ho ľudia oslovujú Gerry. Je to aj preto, lebo najmä Američania majú problém s vyslovovaním jeho mena "Gerard".

  • Usiluje sa zbaviť závislosti na fajčení, hoci je to preňho nesmierne náročné. Skúšal to uź pomocou hypnózy, náplastí, laserov a ďalších konvenčných metód, ale neúspešne. Počas nakrúcania filmu 300 (2006) na pol roka prestal.
  • Rýchlo získal reputáciu jedného z najpríjemnejších hercov. Butlerovi nerobí problém stretávať sa s fanúšikmi a počas nakrúcania filmov je v rovnakom kontakte ako s hviezdnymi kolegami, tak aj členmi štábu.
  • Hello! Magazine ho v roku 2005 vyhlásil za najtraktívnejšieho muža, magazín Empire ho zas v roku 2007 umiestnil na 10. mieste v rebríčku najsexi filmových hviezd všetkých čias.

  • Zaujímavé spomienky má aj na rok 1997. Počas prác na snímke Mrs. Brown zachránil z rieky topiaceho sa chlapca, pričom za tento šľachetný čin bol ocenený "Certifikátom odvahy" od"Royal Humane Society".
  • V decembri2011 ho pri nakrúcaní filmu Mavericks: Na Divokej vlneneďaleko Kaliforniemuseli zachraňovať po nehode pri surfovaní, keď ho strhla séria veľkých vĺn.
  • Je obrovským fanúšikom futbalu, konkrétne škótskeho klubu Celtic FC z Glasgowa. V roku 2011 si dokonca v jeho drese zahral v charitatívnom stretnutí proti ďalšiemu slávnemu britskému klubu, tímu Manchester United FC.
Viac o téme: Gerard Butler
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu