Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jedinečný Ladislav Chudík: Zaspomínajte si na jeho najväčšie úlohy

Ladislav Chudík Zobraziť galériu (5)
Ladislav Chudík (Zdroj: SITA)

Muž, ktorému často hovorili Maestro. Ladislav Chudík zomrel včera v popoludňajších hodinách. Zanechal tu však niečo, na čo môže byť hrdý. Dedičstvo, z ktorého budú žiť nasledujúce generácie.

Ladislav Chudík v detstve miloval vlaky a túžil sa stať strojvodcom. Ani on sám azda netušil, že vlakom jeho života, tým, čo ho bude celý život poháňať, bude herectvo. Mnohí skôr narodení si dozaista vybavia desiatky postáv, ktoré stvárnil na doskách bratislavských divadiel, kde pôsobil skoro nepretržite sedemdesiat rokov a kde ešte pred necelými dvomi rokmi pôsobil v legendárnej inscenácii Tančiareň, kde práve on akoby symbolickyukončoval predstavenie zapálenou cigaretou.

Mohlo by vás zaujímať:Kniha Ladislav Chudík

Hovoriť o Ladislavovi Chudíkovi len ako o divadelnom hercovi by však bolo nedostatočné. Pre obrovské množstvo divákov bude osoba legendárneho herca spojená s jeho filmovými, respektíve seriálovými úlohami. Medzi režisérmi a dramaturgmi bol vyhľadávaným hercom, keďže dokázal vierohodne stvárniť najrozličnejšie postavy – od zaľúbených mládencov, až po kriminálnikov. Jeho herecké schopnosti mu vyniesli množstvo cien a aj standing ovations od publika, ktoré na milovaného Maestra, ako sa Chudíkovi hovorilo, nedalo dopustiť.

Prečítajte si viac: Manželka Ladislava Chudíka prehovorila: Takto vyzerali hercove posledné chvíle

Ladislav Chudík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Maestrovou životnou úlohou sa stala postava Primára Sovu z nestarnúceho seriálu Nemocnice na kraji města (1977). Dostal sa k nej tak trochu atypicky, keď prijal ponuku účinkovať v seriáli po tom, čo pôvodne zamýšľaný Karel Höger neočakávane skonal na začiatku nakrúcania. Hoci pôvodne mal Högera nahradiť niekto z českých hercov, po neúspešných rokovaniach sa produkcia začala obzerať i po Slovákovi a voľba napokon padla na Ladislava Chudíka.

Ten v tom čase bol už etablovaným hercom, ktorý mal za sebou desiatky divadelných i televíznych postáv, no najväčšiu slávu si získal až vďaka tomuto seriálu. Sám humorne spomínal, že kvôli svojej postave sa mu ľudia začali zdôverovať so zdravotnými i citovými problémami. Pre herca kvalít Chudíka bol však vstup do už rozbehnutého projektu spočiatku náročný. Ako s odstupom času spomínal, problémy mu robila predovšetkým čeština, s ktorou on ako slovenský herec dlhú dobu bojoval. Napokon však túto prekážku prekonal a stal sa jedným z najznámejších slovenských lekárov, hoci len tých televíznych.

Čítajte ďalej: Spoveď Ladislava Chudíka: Môj život s primárom Sovom

Ladislav Chudík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: markiza.sk)

Prvou filmovou úlohou Ladislava Chudíka bol film dvojice Paľo Bielik – Martin Frič Varúj...! nakrútený podľa literárnej predlohy Ivana Stodolu Bačova žena. Bol to prvý film Paľa Bielika a dielo, o ktorom sa dnes hovorí ako o diele, ktoré stálo na počiatku slovenskej kinematografie. Chudík tu stvárnil síce len malú a nie príliš významnú postavu, no ako 24-ročný začínajúci herec, ktorý len čerstvo získal angažmán v Slovenskom národnom divadle, mal všetko ešte len pred sebou.

Chudíkovou najslávnejšou filmovou úlohou sa stala postava mladého dôstojníka Slovenskej armády v období Slovenského národného povstaniaDabača v rovnomennom filme Kapitán Dabač. Paľo Bielik, režisér snímku, si napriek menším protestom pretlačil do úlohy práve Chudíka a ten sa mu za to odmenil strhujúcim výkonom, ktorý okrem divákov docenila aj vtedajšia komunistická elita. Sám Chudík považoval postavu Dabača za jednu zo svojich kariérne najvýznamnejších postáv.

Mohlo by vás zaujať: Kristína nepotrebuje spolupráce s rapermi. Má Ladislava Chudíka!

Ladislav Chudík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Okrem charakterových postáv v drámach sa Ladislav Chudík zviditeľnil aj v krimi filmoch, kde v trilógii Andreja Lettricha stvárnil postavu kapitána Jakubca, ktorý spoločne s poručíkom Michalkom (Villiam Polónyi), vyšetrovali zložité prípady. Ako svojho času povedal Martin Ciel pre denník Pravda, „išlo o tandem na spôsob Holmesa a Watsona“, pričom práve Ladislav Chudík reprezentoval Sherlocka Holmesa, teda toho inteligentnejšieho z dvojice hrdinov, kým Polónyi dodával filmu komický náboj.

Pre Ladislava Chudíka bolo herectvo celoživotnou vášňou a nebyť zdravotných ťažkostí, tak by možno hral dodnes. Svoju divadelnú derniéru si odbil na milovanej Tančiarni, kde sa mu po každom predstavení dostalo búrlivého aplauzu od obecenstva i potlesku od hereckých kolegov. Jeho filmová kariéra mala o niečo dlhšieho trvania. V máji budúceho roku sa do kín dostane dráma Červený kapitán, do ktorej sa režisérovi Michalovi Kollárovi podarilo získať práve i 90-ročného Chudíka.

Prečítajte si aj toto: Ladislav Chudík získal Českého leva!

Ladislav Chudík s manželkou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

S istou nadsádzkou možno povedať, že Ladislav Chudík okrem toho, že bol hercom, pedagógom a istý čas i ministrom kultúry, prispel i ku zníženiu kriminality. Ako sa totiž hovorí, keď v televízii mali vysielať Nemocnicu na kraji města, tak na uliciach nebolo ani nohy, keďže seriál pozeral každý. Akokoľvek komicky a absurdne môže vyznievať téza o znížení kriminality, ukrýva sa za tým hlboká pravda. A to je, že Ladislava Chudíka diváci milovali a kolegovia si ho vážili. A to je myslím pre herca to najväčšie ocenenie.

Viac o téme: Ladislav ChudíkKapitán DabačTančiareňMartin FričPaľo BielikNemocnice na kraji městaČervený Kapitán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu