Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Billy Bob Thornton jubiluje: Herectvo je hra, je to ako vyblázniť sa na ihrisku

Billy Bob Thornton
Billy Bob Thornton (Zdroj: SITA)

Patrí k najpresvedčivejším a najzaujímavejším hollywoodskym hercom, má vlastný bluesovú kapelu a manželstvo nie je práve jeho najsilnejšou stránkou - v súčasnosti je ženatý už po šiestykrát. Americký herec, režisér, producent a hudobník Billy Bob Thornton, ktorý dnes 4. augusta oslavuje šesťdesiatku, vyniká schopnosťou pred filmovou kamerou "len byť".

"Herectvo je hra, je to ako ísť s deťmi na ihrisko a tam sa do sýtosti vyblázniť. Je fakt, že to k životu potrebujem,"hovorí Thornton, ale tiež dodáva, že písanie scenárov uspokojuje tú časť jeho osobnosti, ktorá túži po tom, sedieť za stolom a snívať. Takto si "vysedel" aj svojho najslávnejšieho hrdinu - retardovaného vraha v dráme Sling Blade (Smrtiaci bumerang) z roku 1996. Film znamenal zlom v Thorntonovejkariére, nielenže v ňom hral, ​​ale napísal aj scenár a režíroval ho. Z dvoch nominácií na Oscara jednu premenil.

Ponuky sa potom začali hrnúť. Thorntonovoneokázaléherectvo a schopnosť v zábere "len byť", vyniklo vo filmoch U-Turn (1997), Armageddon (1998), Banditi (2001), Ples príšer (2001), Neznesiteľná krutosť (2003) alebo Láska nebeská (2003). Pozornosť vzbudil aj v drsnej vianočnejkomédii skôr pre dospelých nazvanej Santa je úchyl! (2003) Snímka, v ktorej Thornton v červenom oblečku straší deti, zhusta fajčí, pije, kľaje, kradne a je na ženské, úplne demytizuje najkrajšísviatok v roku. Herec sám priznal, že so Santom má alebo mal všeličo spoločné.

Bez zmienky nesmie zostať tiež Thorntonovaspoluprácas Ethanom a Joelom Coenovcami. V čiernej komédii s detektívnymi prvkami Muž, ktorý nebol (2001) stelesnil bezvýznamného holiča, ktorýnaletí podvodníkovi a pri následných intrigách skončí sám na elektrickom kresle."Coenovci boli pre mňa dostatočnou zárukou kvality,"hovorí Thornton na to, že scenár vopred ani nečítal. Aby bol v úlohe presvedčivý, prácu s nožnicami si osobne vyskúšal. Zaujal aj ako tajomný cudzinec v kriminálnej minisérii bratov Coenovcov Fargo (2014).

Jeho pozíciu na výslní posilnilo aj manželstvo s atraktívnou Angelinou Jolie. Búrlivý vzťah sprevádzaný najrôznejšími excesmi, nosením ampuliek s krvou toho druhého, stroskotal po štyroch rokoch. Na Angelinu však nezanevrel a tvrdí o nej, že sa u nej snúbi krásny vzhľad a sex-appeal.

Billy Bob Thornton sa narodil v Hot Springs v americkom Arkansase, v detstve bol vraj najhrubšímdieťaťom v okolí a nemal veľa priateľov. Otec z neho chcel mať atléta a matka mala zase pochopenie pre jeho umelecké ambície. V mladosti začínal ako hudobník. Na začiatku 80. rokov sa usadil v Los Angeles s odhodlaním presadiť sa ako herec a scenárista. Po niekoľkých doslova chudých rokoch, nutnej dávke viery a neúnavného obiehaniaštúdií sa to Thorntonovi podarilo. Od "béčkových" hororov sa prepracoval až k hviezde na hollywoodskom Chodníku slávy číslo 2265.

Šampiónom je Thornton tiež v počte uzavretých sobášov. Tento rok vo februári vyšlo najavo, že je herec už šiestykrát ženatý. Svadbu s dlhoročnou priateľkou Connie Anglandovou dokázal utajiť niekoľko mesiacov. Thornton má celkom štyri deti - zo vzťahu s Melissou Lee Gatlinovou má dcéru Amandu, s PietrouDawn Cherniakovou potom synov Williama a Harryho, s Jolie adoptoval kambodžskúsirotuMaddoxa. Matkou najmladšieho Thorntonovhopotomka, dcéry Belly, jejeho súčasná manželka Anglandová.

V roku 2007 založil bluesovú kapelu The Boxmasters, v ktorej spieva a hrá na bubny a s ktorou zatiaľ vydal štyri albumy. Rovnaký počet albumov predtým Thornton nahral ako sólový hudobník.

Viac o téme: Billy Bob Thornton
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu