Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Majú nielen pekný hlas: Títo speváci získali za svoje postavy Oscara

Bing Crosby vo filme Holiday Inn
Bing Crosby vo filme Holiday Inn (Zdroj: metrolyrics.com)

Dosiahli slávu v oboch umeniach. To by sa dalo povedať o viacerých spevákoch, ktorí sa sa úspechom objavili aj vo filmoch. Len veľmi málo z nich však získalo Oscara. Viete, ktorí to sú?

Prakticky už od nepamäti, od samotných počiatkov filmu boli film a hudba veľmi úzko prepojené. Dnes už nie je ničím neobvyklým, ak sa na soundtrackoch ku filmom objavujú aj skladby, ktoré naspievali samotní herci. Stačí si spomenúť na sympatický duet Ellen Pageovej a Michaela Ceru v závere nezávislého snímku Juno.

Kým však obaja hviezdni herci boli „len“ hercami bez speváckych ambícii, v dejinách filmu by sme našli doslova desiatky takých, ktorým ku ich hereckej kariére dopomohol spev. Alebo presnejšie povedané, najprv z nich boli či už sóloví speváci alebo členovia rôznych kapiel. A siedmi z nich získali už aj Oscara a to popravde nielen kvôli peknému hlasu.

Cher

Cher je jedinou speváčkou v histórii filmu, ktorá získala Oscara za účinkovanie vo filme, ktorý nebol muzikálom. Čoskoro 70-ročná vitálna divav roku 1988 natoľko očarila porotu, že tí jej za postavu vdovy Loretty v romantickej komédii "talianskeho" typu Pod vplyvom splnuudelili Zlatú sošku. A treba povedať, že ju vtedy uprednostnili i pred takými skvelými herečkami ako sú Glenn Closeová alebo Meryl Streepová.

Mohlo by vás zaujímať: Preoperovaná dcéra speváčky Cher: V mužskom tele skoro 40 kíl dole!

Bing Crosby

Vždy, keď budete niekedy počas Vianoc počuť pesničku White Christmas, spomeňte si na Binga Crosbyho, ktorý tento dnes notoricky známy song preslávil. Crosby, držiteľ Oscara za komédiu Farár u svätého Dominika z roku 1944, sa stal v prvej polovici 20. storočia tým vôbec prvým mužom, ktorý sa stal skutočnou hviezdou a to ako vo filme, tak aj v hudbe. Mal možnosť si zahrať dvakrát po boku očarujúcej Grace Kellyovej, Ingrid Bergmanovej. Boba Hopa, Freda Astaira alebo Jamesa Stewarta. A ani pri jednom nehral len druhé husle!

Barbra Streisandová

Azda žiadna iná pôvodne speváčka toho v rámci filmu nedosiahla viac než práve Barbra Streisandová. Tá totiž nevyhrala len jedného Oscara, ale rovno dvoch - prvého v roku 1969 za postavu Fanny Briceovej v klasike s Omarom Sharifom Funny Girl a o osem rokov na to získala druhú sošku za skladbu pre film Zrodila sa hviezda, kde si taktiež zahrala hlavnú úlohu. A to jej ešte tretia unikla za film Takí sme boli, kde bol jej partnerom Robert Redford. Hoci o Streisandovej sa často píše v súvislosti s jej hviezdnymi maniermi a problematickou spoluprácou, tak nikto jej nemôže uprieť to, že ako herečka je výborná.

Prečítajte si aj toto: Najhorší šéfovia Hollywoodu: Cameron či Disney ako ich nepoznáte

Frank Sinatra

Frank Sinatra, ktorý sa hlásil k odkazu Bing Crosbyho, mal taktiež doma Oscara. Na rozdiel od svojho veľkého mentora to však bolo „len“ za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe a to vo filme Odtiaľto až na večnosť, kde zahviezdil po boku Burta Lancastera a Deborah Kerrovej. Snímok mapuje udalosti predvečera japonského útoku na Pearl Harbor a Akademikov v roku 1954 natoľko strhol, že tí mu udelili celkovo osem Oscarov. A jeden z nich sa ušiel aj „Frankiemu“, pre ktorého toto ocenenie prišlo ako záchrana na poslednú chvíľu, keďže jeho popularita v tom čase strmo klesala.

Liza Minnelliová

Keď ste dcérou výbornej herečky Judy Garlandovej a vašim otcom je režisér Vincent Minnelli, tak sa „kontaminácii“ umením pravdepodobne nevyhnete. To bol aj prípadLizy Minnelliovej, ktorá v mladosti učarovala hlasom a neskôr prerazila aj vo svete filmu. Svoj najväčší úspech dosiahla vďaka muzikálu Kabaret, kde jej postava Sally Bowlesovej vyniesla v roku 1973 prvého a posledného Oscara. Na žiadneho ďalšieho už ani nominovaná nebola a filmy, v ktorých od tej chvíle účinkovala, snáď s výnimkou New York, New York a Kráľ komédie, za veľa nestáli.

Julie Andrewsová

Niekedy stačí málo a získate veľa. To je aj prípad Julie Andrewsovej, ktorá sa až do tridsiatky pohybovala výhradne v muzikáloch až prišiel jej filmový debut a s ním i prvý a posledný Oscar. Disneyovská rozprávka Mary Poppins s množstvom tanca a spevu však dodnes patrí medzi absolútne americké klasiky a Andrewsovej zaistila nesmrteľnosť. Ku soške jej však dopomohla tak trochu náhoda, keďže ho toho roku Audrey Hepburnová nemohla získať za My Fair Lady, keďže jej spevácke party boli prespievané inou ženou.

Čítajte viac: Pomáda, Moulin Rouge, Vlasy: Poznáte najlepšie filmové muzikály?

Jennifer Hudsonová

To, čo sa podarilo Jennifer Hudsonovej je skoro až neuveriteľné. V roku 2003 ju ešte skoro nikto nepoznal a už o tri roky na to preberala na slávnostnom predávaní cien Oscara a to za postavu Effie Whiteovej, líderky dievčenskej skupiny The Dreamettes vo filme Dreamgirls. Hudsonovej k tomu, aby sa stala známoudopomohla účasť v americkej speváckej súťaži American Idol, kde síce skončila v roku 2004 až siedma, no napriek tomu dosiahla na iné prvenstvo – stala sa prvým súťažiacim v rámci celého American Idol, ktorý získal ako Oscara, tak aj Zlatý Glóbus. A nie je vylúčené, že ďalšie ceny ešte niekedy získa.

Kým niektorí zo súčasných laureátov prestížnej ceny môžu budiť rozpaky, nemenej veľký údiv môže vyvolať aj fakt, že veľa ďalších kvalitných hercov, ktorý vzišli z hudobného prostredia, na svojho Oscara stále ešte len čaká. Stačí si spomenúť na Willa Smitha, Marka Wahlberga alebo Mandy Mooreovú. Či sa však niekedy dočkajú, tak to je otázne.

Viac o téme: OscarBing CrosbyJennifer HudsonováCherLiza MinelliováBabra StreisandováJulie AndrewsováFrank Sinatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu