Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Núdzou netrpia a sami sa aj podelia: Tieto hviezdy pomáhajú, kde sa dá

Brad Pitt a Angelina Jolie
Brad Pitt a Angelina Jolie (Zdroj: internet)

Hollywoodski herci zarábajú sumy, o akých sa bežným smrteľníkom môže len snívať a o utrpení vo svete by mohli čítať nanajvýš v novinách. Svoje postavenie, vplyv i peniaze sa však rozhodli investovať tam, kde pomôžu viac. Angažujú sa v humanitárnych organizáciách, zakladajú nadácie, zbierajú finančné prostriedky a sami pomáhajú na miestach postihnutých biedou, vojnou i zločinom.

Demi Moore

Herečka Demi Moore je obhajkyňou obetí obchodu sľuďmi, ktorý je najrýchlejšie rastúcim adruhým najrozšírenejším zločinom vo svete. V roku 2010, spolu s exmanželom Ashtonom Kutcherom, založili Nadáciu Demi aAshtona scieľom pomôcť ukončiť nielen spomínaný obchod sľuďmi, ale i sexuálne otroctvo detí. Vrovnakom roku začala Demi spoluprácu s televíziou CNN na projekte snázvom Nepálske ukradnuté deti.

Ben Affleck

Vroku 2010 zahájil iniciatívu vDemokratickej republike Kongo, kde pomáha ľuďom postihnutým vojnou. Podľa neho ide o „jednu znajhorších humanitárnych tragédií na svete“. Krajinu sám osobne niekoľkokrát navštívil, vroku 2008 dokonca sám nahral krátky film snázvom Gimme Shelter, ktorý zachytáva utrpenie ľudí, ktorí vdôsledku vojny stratili svoje domovy. Filmom chcel zvýšiť povedomie ľudí vo svete anajmä získať finančné prostriedky, ktoré by utečencom mohli pomôcť.


Mohlo by vás zaujímať:Keď sa hercom pomútil rozum: 10 úloh, ktoré nikdy nemali vziať


Charlize Theron

Juhoafrická kráska bola vroku 2008 menovaná za vyslankyňu mieru pre OSN sosobitným zameraním na ukončenie násilia páchanom na ženách. Už rok predtým sama založila dobrovoľnícku nadáciu, ktorá bojuje proti šíreniu ochorenia AIDS medzi africkou mládežou. Vmarci 2012 bola Charlize Theron za svoju humanitárnu prácu ocenená na gala večeri Kampane za ľudské práva. Sama vedie kampaň za zrovnoprávnenie homosexuálne orientovaných ľudí. Charlize navyše odmieta svoju vlastnú svadbu dovtedy, kým nebudú zlegalizované manželstvá osôb rovnakého pohlavia vkaždom štáte.


Mohlo by vás zaujímať:Krásna Charlize Theron opäť mamičkou: Stalo sa tak po dojímavom čine


George Clooney

Oscarový herec je dávno známy nielen vďaka skvelým filmom, ale ipre svoju prácu vrôznych humanitárnych organizáciách anajmä vďaka svojej veľkorysosti. Za svoj najnovší cieľ si stanovil úlohu zastaviť genocídu páchanú v oblasti sudánskeho Dárfúru. So svojimi kolegami zfilmu Dannyho jedenástka Donom Cheadlom, Mattom Damonom, Bradom Pittom aproducentom Jerrym Weintraubom preto založil organizáciu Not On Our Watch. Vroku 2012 navštívil sudánske pohorie Nuba, kde vrámci projektu Enough pracovali na dokumente, ktorým chcel zvýšiť povedomie ľudí ozločinoch páchaných vAfrike. V marci 2012 bol spolu so svojim otcom zatknutý, pretože sa zúčastnil pokojnej demonštrácie pred sudánskym veľvyslanectvom vo Washingtone. Clooney navyše často finančne imateriálne podporuje bezdomovcov.

Angelina Jolie

Angelina Jolie a jej manžel Brad Pitt založili vroku 2006 Nadáciu Maddoxa Jolie-Pitta, ktorá slúži na pomoc pri humanitárnej kríze po celom svete. Pár daroval milión dolárov organizácii Lekári bez hraníc aorganizácii, ktorá pomáha deťom v núdzi. V roku 2001 bola Vysokým komisárom OSN pre utečeneckú problematiku menovaná vyslankyňou dobrej vôle pre OSN. Od vtedy sa osobne zúčastnila mnohých poľných misii po celom svete, kde sa stretáva sutečencami. Angelina začala byť aktívnejšia aj na politickej scéne. Stretnutiami spolitikmi arozhovormi snimi sa snaží aktivizovať aj samotných zákonodarcov azískať tak politickú podporu. Aj ona získala niekoľko ocenení za humanitárne úsilie, vrátane Globálneho humanitárneho ocenenia, ktorú jej udelila OSN práve pre jej prácu pre utečencov.


Mohlo by vás zaujímať:Dcéra Angeliny Jolie a Brada Pitta je nádherná: Ehm, ale čosi tu nesedí!


Sean Penn

Sean Penn je známy nielen ako herec, ale iako politický a spoločenský aktivista a filantrop. Krátko po zemetrasení na Haiti v roku 2010 založil humanitárnu organizáciu aaktívne zahájil priamo na mieste postihnutom zemetrasením obrovskú materiálnu pomoc. Na filmovom festivale vCannes vroku 2012 vyrobil menší škandál, keď veľmi horlivo avášnivo vyjadril svoj hnev nad tým, že ľudia len dva roky po katastrofe zabudli na situáciu na Haiti. Vrovnakom roku získal ocenenie za šírenie mier za neustálu humanitárnu prácu na Haiti. Cenu si prevzal zrúk bývalého ruského prezidenta Michaila Gorbačova, ktorý na javisku stál po boku Dalajlámu.

Viac o téme: Ben Affleck George ClooneyAngelina JolieDemi MooreCharlize TheronSean Penn
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu