Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Legendárna kráľovná komédie Whoopi Goldberg oslávila okrúhle jubileum

Whoopi Goldberg Zobraziť galériu (2)
Whoopi Goldberg (Zdroj: wikia.com)

Málokto je taký živel ako americká herečka Whoopi Goldberg, ktorá 13. novembra oslávila už 60. narodeniny. Kráľovná komédie so záplavou dredov a nebezpečne nákazlivým úsmevom dokáže strhnúť hocijaké publikum. Veď už na javisku vystupuje pol storočia.

V divadle účinkovala Whoopi Goldberg (vtedy ešte Caryn Elaine Johnson) už od svojich ôsmich rokov. Vyrastala v New Yorku v skromných pomeroch s matkou-samoživiteľkou a starším bratom. Na konci 60. rokov prepadla hnutiu hippies, ale nakoniec sa dokázala dostať zo závislosti na heroíne i manželstva s drogovým dílerom. Televíziu dobyla komickými skečmi v zábavných programoch, vo filme sa jej podarilo presadiť v polovice 80. rokov vďaka roli v Spielbergovej snímke Purpurová farba, za ktorý si vyslúžila svoju prvú oscarovú nomináciu.

Sestra v akcii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: sky.com)

Vrchol jej kariéry prišiel po niekoľkých prepadákoch na začiatku 90. rokov, kedy už slávnu pozlátenú sošku získala - za vedľajšiu úlohu strelenej okultistky v romantickej tragikomédii Duch. Kasovým trhákom bola i Sestra v akcii, kde si Whoopi zahrala barovú speváčku, ktorá sa na úteku pred gangstermi skrýva v kláštore. Whoopi Goldberg, prezýzvaná tiež „čierne tornádo“ bola v 90. rokoch tiež vôbec prvou ženou tmavej pleti, ktorá kedy uvádzala odovzdávanie Oscarov.

Viac o téme: Whoopi Goldberg
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu