Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Colin Firth kedysi nemal na topánky: Dnes hviezdi v týchto filmoch

Colin Firth Zobraziť galériu (5)
Colin Firth (Zdroj: SITA)

Na britského gentlemana a elegána Colina Firtha sa môžeme pozerať v akomkoľvek filme. Vždy svojim postavám dodá ten správny šmrnc a jeho šarmu podľahne ktorákoľvek diváčka. Hercom chcel byť už od malička a neodradili ho ani ťažké roky počas štúdia, keď nemal ani na nové topánky a spával v schátranej izbe. Našťastie na ňom stopy neostali a my jeho snímky môžeme pozerať často a stále.

Dvakrát ako príťažlivý pán Darcy

Denník Bridget Jonesovej
Zobraziť galériu (5)

Postavu strohého no sympatického pána Darcyho si strihol hneď dvakrát. Prvý raz vbritskom šesťdielnom seriáli Pýcha apredsudok, kde si zahral po boku Jennifer Ehle. S ňou počas nakrúcania aj chodil. Firth pôvodne nemal otúto postavu záujem, pretože si nepripadal dosť príťažlivo. (Voči tomu by zrejme mali námietky všetky fanúšičky.) Presvedčil ho až scenár, kde dali oproti knihe pánu Darcymu väčší priestor. Na základe tejto postavy vytvorila autorka knižného Denníka Bridget Jonesovej aj postavu Marka Darcyho. Bridgetinu osudovú lásku napísala práve pod dojmom z výkonu Colina Firtha vtomto seriáli. Vo filmovej adaptácii si postavu Marka Darcyho Firth reálne zahral.


Romantika plná snehu: Toto sú tie najkrajšie zasnežené scény


Koktavý kráľ s Oscarom

Kráľova reč
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Famózny výkon predviedol Colin Firth vsnímke Kráľova reč, kde stvárnil anglického kráľa Georgea VI. Ten bol napriek svojej rečovej vade nečakane korunovaný za kráľa na pokraji druhej svetovej vojny, keď Anglicko potrebovalo mocného panovníka. Preto bolo priam nevyhnutné zbaviť sa rečových problémov, no najskôr sa bolo treba vzdať hrdosti. Herec si koktavú reč nacvičoval sám, hoci jeho sestra je logopedička. Podľa Firthových slov učiť ľudí nesprávne rozprávať nevie. Snímku Kráľova reč si nechala premietnuť aj kráľovná Alžbeta II. apovažuje ju za naozaj vydarenú.

Milovník Valmont

Mladý Colin Firth sa predstavil ako bývalý milenec markízy de Merteuil, ktorá sním uzavrela stávku, že nedokáže zviesť čerstvo vydatú ženu. Zatiaľ čo sa mu darí stávku splniť, do novomanželky sa zamiluje, no výhru si už prevziať nestihne, pretože kvôli inej žene zomiera vsúboji. Snímka Valmont je filmovou adaptáciou knihy Nebezpečné známosti a vznikla pod režisérskou taktovkou Miloša Formana. Oproti americkej verzii je oveľa ľahšia. Vo Veľkej Británii bola premiéra Valmonta odložená kvôli práve vychádzajúcim americkým Nebezpečným známostiam.


Filmové životy legiend: Kto zahral historické osobnosti najlepšie?


Zamilovaný maliar Vermeer

Colin Firth, Dievča s
Zobraziť galériu (5)

Colin Firth zrejme patrí khistorickým snímkam, pretože známe postavy si zahral vnejednom filme. Vsympatickej životopisnej snímke predstavuje holandského maliara Johannesa Vermeera. Odhaľuje príbeh neznámeho dievčaťa, ktoré sa dostalo nielen na maliarove plátno, ale ido jeho srdca. Milovníci historických filmov si ho jednoducho musia zaradiť do povinnej jazdy.

Otec malých šarvancov ianglickej rodiny

Kúzelná opatrovateľka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Vo filme ozázračnej opatrovateľke stvárnil Colin Firth postavu chudobného vdovca akopou neposlušných detí. Usiluje sa im nájsť matku, ato najmä kvôli finančnému zabezpečeniu. Sdeťmi si však nevie poradiť nik, len slečna McPhee. Firtha ako otca chvíľkami musíte ľutovať, no inokedy vás zas pobúri, ako málo svojim deťom rozumie. Ešteže kúzelná opatrovateľka dokáže vyriešiť rôzne problémy.

Vsnímke Lekcie neslušného správania zas prejavil britský fešák zmysel pre pochopenie synovej manželky, ktorá absolútne nezapadá do ich sveta. Aaby toho nebolo málo vzávere sňou od rodiny odíde.


Príťažlivý herec prekročil prah 55-ky: Po boku má nádhernú ženu a vyzerá skvele


Dramatický príbeh dôstojníka

Podľa skutočnosti natočená snímka vspojení súžasným hercom musí byť zárukou kvality. Ak ste sa kfilmu Koľaje osudunedostali, prišli ste odramatický príbeh britského dôstojníka Erica Lomaxa, ktorý sa počas vojny dostal do japonského zajatia. Vyrovnať sa sminulosťou mu pomáha jeho najlepší priateľ amanželka, ktorú stvárnila Nicole Kidman. Tú na rolu navrhol samotný Colin Firth, keď zprojektu odstúpila kvôli pracovnej vyťaženosti herečka Rachel Weisz.

Viac o téme: Colin Firth
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu