Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Krásna česká herečka Aňa Geislerová oslavuje: Toľko by ste jej nehádali

Anna Geislerová Zobraziť galériu (3)
Anna Geislerová (Zdroj: SITA)

Populárna česká herečka Anna (Aňa) Geislerová sa v nedeľu 17. apríla dožíva 40 rokov. Zberateľka Českých levov predviedla excelentné herecké výkony v oceňovaných filmoch ako Requiem pro panenku (1991), Želary (2003), Kráska v nesnázích (2006) alebo Nevinnost (2011). Pôvabná rusovláska je autorkou knihy s názvom P.S. (vydal Ikar CZ, 2015), v ktorej ľudsky podáva príbehy zo svojho života spôsobom, aký vôbec nenaznačuje, že sa jedná o médiami ostro sledovanú celebritu.

Anna Geislerová známejšia ako Aňa sa narodila 17. apríla 1976 vPrahe vo vtedajšej Československej socialistickej republike (ČSSR) vrodine akademickej maliarky ajapanológa. Po absolvovaní základnej školy ju prijali na štúdium herectva na Pražské konzervatórium, štúdium však nedokončila. Odišla do talianskeho Milána, kde sa venovala modelingu. Po návrate do vlasti aprvých skúsenostiach súčinkovaním vo filme sa rozhodla upísať hereckej profesii.

Anna Geislerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Debutovala vkomédii Pějme píseň dohola (1990), do povedomia divákov, kritikov irežisérov sa však zapísala obdivuhodným výkonom vpsychologickej dráme Filipa Renča Requiem pro panenku (1991). Ďalšiu pôsobivú kreáciu ocenenú prvým Českým levom (1999) predviedla vtragikomédii Návrat idiota (1999). Rovnaké ocenenie vkategórií Najlepší ženský herecký výkon vhlavnej roli (2003) vyniesla Geislerovej romantická dráma Želary (2003), ktorá bola nominovaná aj na prestížneho amerického Oscara ako Najlepší cudzojazyčný film (2004). Filmovú cenu Český lev získala herečka tiež za výkony v snímkach Štěstí (2005), Kráska vnesnázích (2006) a Nevinnost (2011). Popýšiť sa môže i Striebornou mušľou zMedzinárodného filmového festivalu všpanielskom San Sebastian. Bohatú filmografiu Anny Geislerovej dopĺňajú úspešné filmy ako Medvídek (2007), Občanský průkaz (2010), Líbánky (2013), Pohádkář (2014) alebo Polednice (2016). Účinkovala tiež vmnohých televíznych inscenáciách aseriáloch. Netradičnú hlavnú rolu stvárnila vo videoklipe kpiesni I Feel For You francúzskeho dídžeja Boba Sinclara.

Česká diva má na konte icenu Hercova misia z 23. ročníka Art Film Festu, ktorý sa konal vjúni 2015 v Trenčianskych Tepliciach.Jej meno na vlastnoručne pripevnenej mosadznej tabuľke sa pridalo k svetovým legendám ako Ben Kingsley, Gérard Depardieu, Franco Nero, Jeremy Irons, Ornella Muti, Claudia Cardinale aj k slovenským a českým kolegom. Predstaviteľka osudových, nekonvenčných aslobodomyseľných hrdiniek dosiahla prvenstvo vankete onajobľúbenejšiu herečku Česka vyhlásenú denníkom MF Dnes. Vždy štýlová a inšpiratívna trojnásobná mamička urobila prievan aj vo svete módy, jej kolekcie sa stretávajú sveľkým úspechom.

Anna Geislerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

„Verím, že herci musia mať špeciálny neurotický základ, malú traumičku, zvláštne psychologické predurčenie a precitlivenosť na dianie navôkol. A to som vykazovala už od detstva,“ priznala Aňa Geislerová.

Viac o téme: Anna GeislerováNarodeninyAňa Geislerová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu