Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fešák Clooney oslavuje: Začínal pomaly, no dnes je jeho pozícia neotrasiteľná

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

Americký herec, producent a režisér George Clooney sa v piatok 6. mája dožíva 55 rokov. Herecké výkony mu vyniesli prestížne filmové ocenenia vrátane Zlatých glóbusov a Oscara, jeho charizma mu zabezpečuje opakované umiestnenie na vrchole rebríčkov najpríťažlivejších mužov sveta.

Zažiaril v mnohýchkvalitných filmoch ako sú Tenká červená čiara (1998), Dannyho jedenástka (2001), Po prečítaní spáľte (2008) alebo Gravitácia (2013). Vhistórii udeľovania Cien Akadémie je George Clooneyjediným umelcom, ktorý bol na Oscara nominovaný všiestich rôznych kategóriách.

Fešák Clooney oslavuje: Začínal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Narodil sa 6. mája 1961 vmeste Lexington vamerickom štáte Kentucky ako syn televízneho moderátora Nicka Clooneyho abývalej kráľovnej krásy Niny Bruceovej. Vmladosti bol zapáleným hráčom bejzbalu abasketbalu apráve vtýchto športoch videl svoju budúcnosť. Usiloval očlenstvo vprofesionálnom bejzbalovom tíme Cincinnati Reds, zmluvu sa mu však získať nepodarilo. Krátko študoval televíznu žurnalistiku na kentuckej univerzite (Northern Kentucky University) a neskôr sa vzdelával na univerzite vCincinnati (University of Cincinnati), štúdia ale nedokončil. Budúci slávny hollywoodsky herec si privyrábal rezaním tabaku apredajom mužským odevov.

Fešák Clooney oslavuje: Začínal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Herecká kariéra Georgea Clooneyho sa rozbiehala pomaly, začínal vtelevíznych reklamách aseriáloch, ktoré mali kúspechu ďaleko. Zmena prišla súlohou pediatra Douglasa Rossa v mimoriadnepopulárnom seriáli zprostredia chicagskej pohotovosti snázvom ER (Pohotovosť, 1994–1999).


Mohlo by vás zaujímať: Clooney sa stal spolu s manželkou obeťou podvodu: Médiá zverejnili vymyslené interview!


Okrem popularity mu vyniesla i viacnásobnénominácie na Zlatý glóbus aCenu Emmy. Šarmantnému hercovi sa otvorili dvere do sveta filmu, následne si zahral vsnímkach From Dusk Till Dawn (Od súmraku do úsvitu, 1996), One Fine Day (1996), Peacemaker (Mierotvorca, 1997), Out of Sight (Zakázané ovocie, 1998) alebo The Perfect Storm (Dokonalá búrka, 2000). Komédia O Brother, Where Art Thou? (Braček kde si?, 2000) vréžii bratov Coenovcov sa stretla snejednoznačným prijatím, Clooneymu však vyniesla Zlatý glóbus (2001). Mnoho filmových divákov si ho vybaví aj ako Dannyho Oceana, ktorý bol hlavou partie vynaliezavých zlodejov v obľúbených kriminálnych komédiách Ocean's Eleven (Dannyho jedenástka, 2001), Ocean's Twelve (Dannyho dvanástka, 2004) a Ocean's Thirteen (Dannyho trinástka, 2007).

Fešák Clooney oslavuje: Začínal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zlatú sošku Oscara získal George Clooney vroku 2006za skvelý výkon vdráme Syriana (2005). Na rovnaké ocenenie vrovnakom roku bol nominovaný aj vkategóriách Najlepší pôvodný scenár aNajlepšia réžia za film Good Night, and Good Luck (Dobrú noc aveľa šťastia, 2005). Ďalšie výborné herecké kreácie ocenené nomináciou na Oscara predviedol tiež vsnímkach Michael Clayton (2007), Up in the Air (Lietam vtom, 2009) a The Descendants (Deti moje, 2011). Cenu Akadémie dostal spoločne s Grantom Heslovom a Benom Affleckom ako producent dramatického trileru Argo (2012), ktorý sa stal Najlepším filmom v roku 2013.

Fešák Clooney oslavuje: Začínal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vplyvný americký herec je známy svojím politickým aktivizmom ahumanitárnou činnosťou. Vroku 2014 sa oženil s poprednoubritskou advokátkou, aktivistkou aspisovateľkou libanonského pôvodu Amal Alamuddinovou, dnes Clooneyovou.

Viac o téme: George Clooney
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu