Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legendy českého a slovenského plátna: Svet filmu by bez nich nestál za to!

Obchod na korze Zobraziť galériu (12)
Obchod na korze (Zdroj: Československý filmový ústav)

Herecký svet je plný prekvapení a nie každý sa môže stať jeho významnou súčasťou. Niektoré generácie však vyprodukujú legendy - a aj medzi slovenskými a českými hercami je nepochybne niekoľko takých, na ktorých svet len tak ľahko nezabudne. Ich filmové úlohy, humor a vášeň, s ktorou stvárňujú svoje postavy, nás prinúti pozerať niektoré filmy stále dookola.

Eva Krížiková (1934)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR, internet)

Slovenská divadelná herečka a dlhoročná členka Slovenského národného divadla. Eva Krížiková mala už od mala predpoklady k tomu, že raz sa z nej stane herečka. Neustále sa prezliekala do rôznych kostýmov a vystupovala pred ľuďmi. Neskôr vyštudovala herectvo na konzervatóriu. Vynikala najmä ako herečka komediálnych, ale aj tragických postáv. Debutovala vo filme Lazy (1951) a zahrala si aj vo filme Paľa Bielika V piatok trinásteho (1953). V rozhlase zanechala unikátnu stopu, predstavila sa vmnožstve postáv. Zahrala si v mnohých významných snímkach ako Červené víno (1976), Ženský zákon (1987) čiKeď báčik z chochoľova umrie (1990).

Jozef Kroner (1924 – 1998)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR, internet)

Kroner zdedil svoj talent po otcovi a nepochybne patrí k slovenským hereckým legendám. Bol odborníkom na tragikomické, osudom poznamenané postavy. Slovenskí diváci si ho pamätajú najmä zo snímok Kým kohút nezaspieva (1972),Pacho, hybský zbojník (1975), Sváko Ragan (1976) čiTisícročná včela (1983). Stvárnil postavu Tóna Brtka v legendárom a mnohými cenami ocenenom filme Obchod na Korze (1965).Kroner stvárnil postavu obyčajného človeka, v ktorom sa kríži dobrota so strachom a túžbou z nadobudnutia majetku. Obchod na korzeje zatiaľ jediný slovenský film, ktorý získal Oscara.

Karol Machata (1928 –2016)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR, internet)

Machata sa narodil do robotníckej rodiny. Už ako 12-ročný sa však venoval rozlasovej tvorbe a pôsobil v ochotníckom divadle. Patrí k najvýznamnejším predstaviteľom povojnovej generácie slovenských a českých hercov. Prvé úlohy stvárnil na doskách martinského divadla. Bol všetstranným hercom, dokázal stvárniť hrdinov, ale vynikal aj v komediálnych či lyrických úlohách. Zahral si v snímkach Portrét Doriana Greya (1969), Vivat Beňovský (1975) čiČervené víno (1976). V divadle hviezdil v Hamletovi (Fortinbras)či v Sládkovičovej Maríne, no najmä jehotitulné postavyJánošíka aGeľa Sebechlebského zožali obrovský úspech.


Mohlo by vás zaujímať:Zomrel herec Karol Machata: RTVS si jeho herecké majstrovstvo pripomenie zmenou programu


Miroslav Donutil (1951)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR, internet)

Donutil patrí k jedným z najlepších komediálnych hercov v Čechách aj na Slovensku a v súčasnosti je veľmi populárnym. Obaja rodičia pôsobili v ochotníckom divadle a už ako stredoškolák sa angažoval v amatérskom divadelnom súbore Debakel. Štúdium herectva skončil na brnenskej JAMU. V 90. rokoch bolo mnoho hercovtrpelonedostatkom pracovných ponúk. V prípade Donutila to bolo opačne. Jeho nová tvár a kvalitný herecký výkon ho vyniesli medzi hereckú špičku na filmových plátnach. Zahral si vo filmoch akoTankový prípor (1991), Černí baroni (1992) Dedictví aneb Kurvahošigutntag (1992), Lea (1996), Pelíšky (1999) čiŽelary (2003). Známy je aj jeho seriál o príhodách zo života vo forme troch poviedok 3 plus 1 s MiroslavemDonutilem.

Mária Kráľovičová (1927)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR, archív Márie Kraľovičovej)

Začínala ako 18-ročná v malom divadle v Martine. Stala sa prvou slovenskou televíznou herečkou, s Elom Romančíkom si v roku 1957 zahrala vo filme Dovidenia Luciene.Odohrala vyše štyristo divadelných, filmových a televíznych postav a ešte dva razy toľko v rozhlase. Jepovažovaná za prvú dámu našej prvej scény.Za postavu Aničky v Ženskom zákona získala ocenenie Talent roka.

Vladimír Menšík (1929 – 1988)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR, čt)

Vladimír Menšík je mnohými dodnes považovaný za najlepšieho českého filmového herca vôbec. Už od detstva chodil s cirkusantmi či s kolotočmi. Začínal v hudobnom súbore, no otcovi sa myšlienka na to, že sa chcel stať hercom nepáčila. Musel preto najprv vyštudovať priemyselnú školu a nastúpiť v brnenských strojárňach. Divadlo ho stále lákalo a chcel sa dostať aj na brnenskú JAMU. Podarilo sa mu to až na druhý pokus. Tam ho objavil E. F. Burian a v divadle dostal príležitosť hrať, spievať aj tancovať a jeho talent sa naplno rozvinul. V 70. rokoch sa objavoval v komédiách a jeho partnerom bol zväčša Jiří Sovák. Zahral si vo filmochLásky jednej plavovlásky (1965),Zmluva s diablom(1967),Všichni dobří rodáci(1968),Dívka na koštěti(1971), Tři oříšky pro Popelku (1973),Což takhle dát si špenát(1977)či v seriáloch Hřísní lidé města pražského a Bakaláři.


Mohlo by vás zaujímať:Legendárna česká komédia slávi 35 rokov: Čo je s hercami zo Snežienok a machrov?


Jiřina Bohdalová (1931)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Česká televize)

Jiřina Bohdalová je považaná za dámu tentokrát českého filmu. Divadlo ju zaujímalo už od malička, no na DAMU sa dostala až na tretí pokus. Po strednej škole krátko pôsobilana základnej škole. Tam stretla aj svojho manžela, s ktorým má dcéru Simonu Stašovú. Štúdium herectvamusela nakoniec prerušiť kvôli vážnym rodinným problémom, ale aj kvôli nastávajúcej svadbe a narodeniu dcéry. Za problémami v rodine stálo najmä vypočúvanie jej otca príslušníkmi Štátnejbezpečnosti. Vynikala v komediálnych postavách, ktoré mali v niektorých prípadoch dramatický podtón. Je známa z filmovKeď príde kocúr (1963), Noc na Karlštejne (1965),Rohatá princezna(1967),Čtyři vraždy stačí, drahoušku(1970),Nesmrtelná teta (1993) či Fany (1995).

Iva Janžurová (1941)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: českátelevize)

Svoju kariéru začala po vzore rodičov, prihlásila sa na pedagogické gymnázium a chcela sa stať učiteľkou. Jej láska k divadluvšak zvíťazila a stala sa úspešnou absolventkou pražskej DAMU. Bola členkou libereckého divadla a neskôr Divadla na Vinohradoch, od 80. rokov je však členkov Národného divadla. Jej svojský a roztržitý humor je sympatický mnohým divákom. Zahrala si vo filmoch Homolka a tobolka (1972), Páni kluci (1975),Marečku,podejte mi pero!(1976) čiCož takhle dát si špenát(1977).


Mohlo by vás zaujímať:Krásne Slovenky prerazili za hranicami: Tieto herečky sa presadili v českých filmoch


Jiří Kodet (1937 – 2005)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: českátelevize, TASR)

Kodet bol odmalička veľmi charizmatickou postavou pre všetkých, ktorým sa dostal do života. Bol známy svojou eleganciou, bohémstvom a noblesou, ale aj svojou výbušnou povavhou. Bol cholerik a aj to mu pomáhalo stvárniť niektoré z jeho postáv, neváhal kričať a rozčuľovať sa. Napriek tomu, že zo začiatku nedostával veľa hereckých príležitostí, v 90. rokoch sa to obrátilo a predovšetkým spolupráca s mladšími režisérmi mu vyniesla úspech.Začínal v Pardubiciach a Ostrave a neskôr sa presťahoval do Prahy, je takisto absolventom pražskej DAMU. Zahral si v snímkach ako Romeo, Julie a tma (1959), Ostře sledované vlaky (1966), Slovácko sa nesúdi (1974) či Vrchni, prchni (1980).Ikonickou je najmä jeho postava v Pelíškach (1999), ktorá sa zo všetkých najviac podobala jeho pravej povahe cholerika. Práve preto ju stvárnil tak verne a všetkým sa ňou zapísal do pamäte.

Ladislav Chudík (1924 – 2015)

Legendy českého a slovenského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: českátelevize, TASR)

Napriek tomu, že jeho snom bolo stať sa strojvodcom, na vysokej škole študoval slovenskú a ruskú literatúru. Od roku 1944 však začal pôsobiťv Slovenskom národnom divadle. V televízii sa objavuje od začiatkov vysielania a hral v mnohých televíznych inscenáciách a filmoch. Chudík vytvoril niekoľko nezabudnuteľných postáv. Medzi ne patrí napríklad Kapitán Dabač či primár Sova v seriáli Nemocnica na okraji mesta. Stál aj pri vzniku slovenského detektívneho filmu,vo filmoch Smrť prichádza v daždi, Vrah zo záhrobia a Volanie démonov vytvoril postavou mjr. Jakubca, doposiaľ najlepšieho vyšetrovateľa v slovenskom filme. Slovenskú hereckú scénu opustil v júni 2015vo veku 91 rokov.

Viac o téme: Eva KrížikováMiroslav DonutilKarol MachataJiří Kodet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu