Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Alkohol, depresie, guľka do hlavy: Aj také sú osudy českých a slovenských hercov

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: archív V.M.)

Takáto kariéra patrí určite k zaujímavým profesiám. Herci precestujú svet, stretnú sa s tými, o ktorých mnohí snívajú. Pred kamerou sa usmievajú, no to všetko je neraz len pozlátka. Často sú ich osobné životy plné ťažkých chvíľ, ktoré nie vždy zvládnu. Aj také sú osudy niektorých slovenských a českých hercov.

Vladimír Menšík (1929 – 1988)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Menšík patrí k jedným z najznámejších a najobľúbenejších hercov nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. Diváci hho poznajú najmäako komika večne stvárňujúceho vtipné postavy. V osobnom živote na tom bol o čosi horšie. Podľahol alkoholu. Podľa svedectiev jeho priateľov a kolegov si dokonca prežil aj delírium tremens a kvôli alkoholu sa stal prakticky farboslepým.Keďsa doslova doplazil k lekárovi, zmenil svoj život atri až štyri rokyvôbec nepil. Recídiva nastala, keď mu nosili jeho priatelia lieky na astmu zo zahraničia. Nik sizrejme neuvedomil, že obsahujú aj alkohol a kolotoč sa začal znova. Niektorí však tvrdia, že ho k smrti uštval komunistický režim -na jediný liek na astmu bol totiž alergický a k iným sa nevedel legálnou cestou dostať. Zomrel vo veku 58v Brne, dva dni po svojom poslednom predstavení.

Ján Kroner (1956)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Večne veselý, vtipkár a známy aj svojou barmana v seriáli Profesionáli. Takto poznáme Janka Kronera. Napriek tomu aj jeho život skrýva tajomstvá, kvôli ktorým sa rozpadlo nielen jeho manželstvo, ale na čas sa pozastavila aj jeho herecká kariéra. V roku 2010 skolaboval, pod čo sa podpísalo najmä pracovné vyčerpanie. Medzitým však účinkoval v seriáli Profesionáli, ktorého natáčaniepre jeho zdravotné problémy v marci 2012 zastavili. Potom sa prevalilo, že JankoKroner trpel depresiami a mal psychické problémy. Takmer rok bol hospitalizovaný na psychiatrickej klinike, jeho manželstvo s herečkou Lenkou Košickousa rozpadlo a pomocnú ruku mu podala jeho sestra Janka. Podľa vlastných slov je na tom skoro dobre.


Mohlo by vás zaujímať:Obľúbený český herec oslávil okrúhle narodeniny: Neuveríte, aký dar dostal!


Jiří Wimmer (1943 – 2001)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ČT)

Wimmera si slovenskí diváci pamätajú najmä z programu Možná přijde i kouzelník či z českého filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974).Aj on podľahol alkoholu, dôvodom však boli depresie, ktoré sa práve alkoholom snažil zahnať. Bol opakovane liečený, vždy sa mu podarilo na pár mesiacov prestať piť, no problémy s priateľkou ho k alkoholuopäť doviedli. Niekoľkokrát sa dokonca pokúsil zabiť, otrávil sa liekmi a dokonca si prestrelil hlavu, no tieto pokusy prežil. Osudným sa mu stal prechod cez cestu na mieste, kde nebol prechod pre chodcov. Zrazil ho autobus a na mieste zomrel, v krvi mu namerali 2,5 promile. Jeho kolegovia však o ňom hovoria, že nebol opilec, bol iba nešťastný.

Vladimír Dlouhý (1958 – 2010)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ČT)

Kedysi fešák z Arabely, no v posledných rokoch nešťastník s kalným pohľadom. Vladimír Dlouhý je známy najmä postavou Petra Majera z českého seriálu o princeznej Arabele. Objavil sa aj v seriáli Expozitúra či vo filme Kajínek (2010). Tento detský objav mal s alkoholom problémy dlhé roky, vraj kvôli žalúdočným vredom musel piť iba pivo. V posledných rokoch jeho života ho prezrádzal sklený pohľad a začervenaná tvár. Nemal problém popíjať fľašky ani počas predstavení či natáčania, bolo to vidieť aj na jeho výkonoch. Jeho kolegovia sa o ňom vyjadrili ako o navonok agresívnom hulvátovi, ktorýurážal ľudí a vyzeral, ako keby sa chcel stále upiť k smrti. Vnútri to však vrajbol skvelý človek a úžasný herec. Zomrel vo veku 52 rokov na po krátkom a ťažkom boji srakovinou žalúdka.

Eva Holubová (1959)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Vynikajúca česká herečka sizahralav snímkach ako Pelíšky (1999), Pupendo (2003), Líbáš jako Bůh (2009), ale aj v mnohých seriáloch a programoch ako 3 plus jedna s Donutilem či Škoda lásky. Výborná komička však v súkromí trpí endogénnymi depresiami –prechod do útlmu, do tzv. tmy, nechute a večnej únavy. Spočiatku bol jej antidepresívom alkohol, no postupom času za to zaplatila obrovskú cenu - takmer si svojimi opileckými úletmi zničila kariéru aj súkromný život.S pomocou rodiny sa však z toho dostala a v súčasnosti je vyliečená alkoholička, no s depresiami bojuje dodnes.


Mohlo by vás zaujímať:Legendy českého a slovenského plátna: Svet filmu by bez nich nestál za to!


Vlastimil Brodský (1920 – 2002)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Nesmelý, milý a tak trochu z iného sveta.Takto opisovali Vlastimila Brodského jeho známy. Začínal ako tanečník, bol vraj takmer dokonalým stepérom. Po vojne však školu zavreli a tak sa Brodský začal venovať herectvu. Preslávili ho úlohy v snímkach režiséra Jiřího Menzla Ostře sledované vlaky (1966) a Rozmarné léto (1967). Podľa jeho kolegu Miloša Kopeckého svoj nesmelý výraz len hral, a tak lákal ženy -každá ma vraj v sebe ochranársky komplex. Do smrti sa však nevyrovnal s tým, že po osemnástich rokoch od neho k Jaromírovi Hanzlíkovi utiekla jeho milovaná žena Jana Brejchová. Pištoľ si zaobstaral najmä kvôli krádežiam v jeho chate. Práve touto pištoľu spáchal nakoniec samovraždu.

Dušan Cinkota (1970)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Cinkota patril na Slovensku k obľúbeným hercom.Zahral si vo filmoch Tichá bolesť (1990), ...kone na betóne (1995), Dobrá správa (1995), ale objavil sa aj v seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade, Profesionáli či Zita na krku. No viac než filmový herec to bol dabingový génius. Diváci si ho najviac pamätajú po hlase, ktorý prepožičal kultovej postave Chandlera v seriáli Priatelia.Prvé problémy sa začali v roku 2001, Cinkotu totiž obvinili z prechovávania drog a odsedel si 13 mesiacov. Médiám všetko popieral, no nakoniec sa priznal. Podľa vlastných slov chcel stále všetko vyskúšať a len „trochu“ mu nestačilo. V roku 2007 ho opäť obvinili a keďže ide o ten istý skutok, tentokrát mu hrozilo 10 - 15 rokov, pre nečinnosť ho však v roku 2008 prepustili. Snažil sa to poprieť, ale šesť striekačiek pervitínu ako dôkaz vyhralo. V marci 2012 ho odsúdili na osem rokov väzenia a jeho odvolanie bolo neúspešné, o prepustenie môže požiadať najskôr v roku 2018. Nad vodou ho drží najmä jeho manželka Zuzana, ktorá stojí verne po jeho boku.

Milos Kopecký (1922 – 1996)

Alkohol, depresie, guľka do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ČT)

Jeho osud poznamenali mimoriadne ťažké životné situácie. Všetko sa začala ešte keď bol mladý. Matka bola Židovka a sám osobne ju s kufrom odprevadil k transportu do koncentračného tábora. Odvtedy ju nevidel a vytratila sa mu zo života, tento fakt spolu s tým, že jeho otec sa s ňou rozviedol, ho poznamenal navždy. Otcovi kládol za vinu matkinu smrť. Bol to geniálny herec, ktorý sa preslávil najmä úlohou Štrosmajera v Dietlovom seriáli Nemocnica na okraji mesta. Bol to však aj sukničkár a jeho životom sa prehnala armáda žien, no jeho život poznamenali len dve – bola to práve jeho mamička a jeho dcéra Jana, ktorú mal so Stellou Zázvorkovou.Obe však zomreli.Kopecký trpel mániodepresívnou psychózou a niekoľkokrát skončil na psychiatrii. Jeho depresie boli také silné, že dni nevstal z postele a blízki sa obávali o jeho život. Ku koncu života mu nepomáhali ani elektrošoky.

Viac o téme: Vladimír MenšíkDušan CinkotaJán KronerEva Holubová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu