Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odišiel legendárny Bud Spencer: Čo ste všetko o ňom nevedeli?

Bud Spencer Zobraziť galériu (4)
Bud Spencer

Svet obletela správa u úmrtí výnimočného talianskeho umelca Buda Spencera. Príčiny úmrtia 86 ročného herca zatiaľ nie sú oficiálne známe. Isté však je, že svet prišiel o ďalšiu legendu.

Nebol len hercom

Bud Spencer, vlastným menom Carlo Predersoli,sa narodil 31. októbra 1929 vNeapole. Už ako 18 ročnému sa mu podarilo získať prácu na talianskom konzuláte vBrazílii. Vďaka tomu sa naučil plynule portugalsky, no ovládal iangličtinu, francúzštinu, španielčinu anemčinu. Vroku 2005 ho život zavial aj kpolitike. Vtedy svoju kandidatúru na post regionálneho poradcu pre stranu Forza Italia okomentoval takto: „V živote som už robil takmer všetko. Existujú iba 3 veci, ktorými som ešte nebol – baletkou, džokejom apolitikom, ale keďže prvé dve neprichádzajú do úvahy, tak sa vrhnem do politiky.“ Politická kariéra sa preňho skončila rovnako rýchlo ako sa začala, no medzitým toho stihol viac, ako ktorákoľvek iná známa osobnosť.


Mohlo by vás zaujímať:Svet prišiel o ďalšiu legendu: Zomrel herec Bud Spencer (†86)


Súťažil aj na olympiáde

Už vmladom veku sa Bud Spencer venoval športu. Ako profesionálny plavec reprezentoval Taliansko na dvoch olympijských hrách vHelsinkách (1952) av Melbourne (1956). Bol vôbec prvým talianskym plavcom, ktorému sa podarilo zaplávať 100 m voľným spôsobom za menej než jednu minútu. Vtedy mal len 21 rokov. Venoval sa aj vodnému pólu, no športovú kariéru náhle ukončil vroku 1957. Okrem toho stihol získať aj právnický titul.

Bud Spencer
Zobraziť galériu (4)

Meno si vybral podľa obľúbeného piva

Najvýraznejšou etapou jeho profesijného života bola práve herecká kariéra. Tú začal ešte vroku 1950, kedy mal premiéru vôbec prvý film, vktorom sa objavil. Bola to snímka Quel fantasma di mio marito aBud Spencer si vnej zahral len menšiu postavu. Nasledujúce roky sa vtomto smere nič nemenilo, herec dostával len nepodstatné úlohy, no zlom nastal vroku 1959, kedy pri nahrúcaní filmu Hannibal stretol svojho vtedy ešte len budúceho hereckého kolegu TerenceaHilla. Dnes už vieme, že to bola chvíľa, ktorá predznamenala vznik jednej znajlepších komediálnych hereckých dvojíc kinematografie. Vroku 1967 si zmenil meno na Bud Spencer, čím chcel vzdať hold inej hereckej legende, Američanovi Spencerovi Tracymu. Pokiaľ ide omeno Bud, tu sa mu inšpiráciou stal jeho obľúbený nápoj, pivo značky Budweiser.

Zlatá éra Spencera aHilla

Unás sú mená Bud Spencer aTerence Hill (vlastným menom Mario Girotti) známe najmä ztzv. spaghetti westernov akomédií. Obľúbená dvojica zaznamenala počas šesťdesiatych, sedemdesiatych aosemdesiatych rokov minulého storočia taký úspech, že spolu natočila viac ako 20 filmov. Ich úspech asláva veľmi skoro presiahli hranice Talianska, ale aj Európy ačoskoro sa do produkcii filmov zapojili iamerickí filmári. Kich vôbec najznámejším snímkam patria napríklad Boh odpúšťa... ja nie! (1967), Tromfové eso (1968), Pravá a ľavá ruka diabla (1970), Torino nera (1972), Malý unavený Joe (1972), Ak sa nahneváme, budeme zlí (1974), Policajt v Hongkongu (1975), Charleston (1977), Dvaja ničomníci (1977), Miliónový chrobák (1980), Banánový Joe (1982) či Dvojníci 1984).

Bud Spencer a Terrence
Zobraziť galériu (4)

Boli ako bratia

Úspech hereckých dvojíc, samozrejme, musí stáť na silnejších základoch, ako je len individuálnych talent samotných protagonistov. Kým na prvý pohľad tvorili Spencer aHill celkom nesúrodú dvojicu, opak bol pravdou. Sám Spencer ich vzťah opísal takto: „Terence je ako môj brat aako bratia spolu nie vždy súhlasíme, čo Terencovi môže občas spôsobovať bolesti vkrku (smiech). Myslím si však, že náš vzťah sa odráža aj vo filmoch. Terence sa vždy môže spoľahnúť na mňa anaopak, ja na neho. Vždy sme sa na spoločnú prácu tešili aužívali sme si ju. To je pravdepodobne aj dôvod, prečo sme spolu urobili tak veľa filmov.“

Bud Spencer a Terrence
Zobraziť galériu (4)

Začiatok konca

Koncom osemdesiatych rokov sa už pomaly začal filmový trh uberať iným smerom asláva oboch hercov pomaly ale isto ustávala ato bol začiatok jeho hereckého konca. Bud Spencer sa rozhodol utiahnuť do úzadia. Vtom čase sa začal venovať iným oblastiam. Podnikal,stal sa certifikovaným pilotom dopravných lietadiel avrtuľníkov aneskôr kúpil aj textilnú továreň, ktorá vyrábala oblečenie pre deti vnúdzi. Venoval sa aj gastronómii azačal písať knihy. Hoci práve herectvo bolo tým, čo ho vo svete preslávilo, sám osebe tvrdil, že ním nikdy nechcel byť aže šlo len onáhodu. „Nič všakneľutujem, všetko by som urobil opäť rovnako. Netúžil som byť hercom. Raz však hľadali bradatého muža, ktorý ovláda jazdu na koni aj angličtinu, ato za milión lír,“ povedal vrozhovore pre talianske médiá.

Posledné ,,ďakujem“

Bud Spencer naposledy vydýchol 27. júna vRíme obklopený svojimi tromi deťmi, piatimi vnúčatami ašiestimi pravnúčatami. Jeho syn Giuseppe Pedersoli voficiálnom vyhlásení pre médiá uviedol, že herec netrpel ajeho posledné slovo bolo „Ďakujem“. Je to však práve on, charizmatický „veľký muž“, ktorému fanúšikovia po celom svete ďakujú do hereckého neba.

Viac o téme: Bud SpencerLegendaúmrtie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu