Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spielberg priznal neúspech: Chcel režírovať bondovku, DVAKRÁT ho odmietli!

Steven Spielberg Zobraziť galériu (2)
Steven Spielberg (Zdroj: SITA)

Amerického filmára Stevena Spielberga v minulosti odmietli ako režiséra snímok o agentovi Jamesovi Bondovi. Šesťdesiatdeväťročný rodák zo Cincinnati to prezradil počas rozhovoru v rozhlasovej šou Michaela Balla v rádiu BBC 2.

Svoje služby producentom bondoviek ponúkol dva razy, no ani raz podľa nich nebol vhodným kandidátom. "Dvakrát som volal Cubbymu Broccolimu (vlastným menom Albert Broccoli, producent bondoviek v rokoch 1962 - 1989, pozn. SITA). Po tom, ako mali Čeľuste taký veľký úspech, som si myslel, že mi to dajú. Tak som mu zavolal a povedal, že mu ponúkam svoje služby, ale on si nemyslel, že som ten pravý," uviedol filmár, ktorý stojí napríklad aj za dobrodružnou sériou o Indianovi Jonesovi.

Filmoví experti poznajú recept na dokonalý film: Takto sa to má robiť!

Spielberg šťastie opäť skúsil po tom, ako uviedol do kín Blízke stretnutie tretieho druhu (1977), ale ani vtedy sa mu prácu na filme nepodarilo získať. "Po tom, ako vyšlo Blízke stretnutie tretieho druhu a stalo sa veľkým hitom, som sa zase raz snažil dostať do bondovky. A stále si mysleli, že nie som ten pravý," povedal a nakoniec zavtipkoval, že teraz by si ho už nemohli dovoliť.

Režisér sa okrem toho vyjadril aj k nadchádzajúcej snímke o Jamesovi Bondovi, pri ktorej je otázne, či si charizmatického agenta zahrá Daniel Craig. Moderátor sa ho spýtal, koho by v snímke rád videl. "Neviem. Ak by sa Daniel nevrátil, myslím, že by bol Idris (Idris Elba, pozn. SITA) moja prvá voľba," skonštatoval.

Steven Spielberg
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Steven Spielberg má dva Oscary za réžiu filmov Schindlerov zoznam (1993) a Zachráňte vojaka Ryana (1998). Tretiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal ako producent Schindlerovho zoznamu v kategórii Najlepší film. Okrem toho mu Akademici v roku 1987 udelili Irving G. Thalberg Memorial Award, považovanú za najvyššie uznanie, aké môže získať filmový producent. Známy je aj vďaka filmovej sérii o Indianovi Jonesovi - Dobyvatelia stratenej archy (1981), Indiana Jones a Chrám skazy (1984), Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989) a Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008). Medzi jeho ďalšie známe snímky patria aj Sugarlandský expres (1974), spomínané Čeľuste (1975), E.T. - Mimozemšťan (1982), Purpurová farba (1985), Ríša slnka (1987), Jurský park (1993), Stratený svet: Jurský park (1997), Amistad (1997), A.I. Umelá inteligencia (2001), Minority Report (2002), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Terminál (2004), Vojna svetov (2005), Vojnový kôň (2011), Tintinove dobrodružstvá (2011) či Most špiónov (2015).

Viac o téme: Steven SpielbergJames Bond
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu