Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Cosby rieši ďalší závažný problém: Otrasné detaily sexuálneho škandálu!

Bill Cosby Zobraziť galériu (2)
Bill Cosby (Zdroj: SITA)

Právnici amerického herca Billa Cosbyho sa odvolali voči rozhodnutiu súdu okresu Montgomery v americkom štáte Pennsylvania, ktorý zamietol ich žiadosť o zrušenie obžaloby v prípade údajného sexuálneho napadnutia Kanaďanky Andrey Constand z roku 2004.

Ako uviedli v dokumente, skutočnosť, že v prípade 78-ročného komika súd neumožnil ani vykonať predbežné pojednávanie, na ktorom by mohli žalobkyňu podrobiť krížovému výsluchu, má významný vplyv na budúcnosť právneho systému v Pennsylvanii.

Sudca Steven O'Neill začiatkom júla zamietol žiadosť hercových právnikov, v ktorej okrem zrušenia obžaloby žiadali aspoň o nové predbežné pojednávanie. Podľa Cosbyho zástupcov totiž prokuratúra na čele s Kevinom Steeleom nemá dostačujúce dôkazy a spolieha sa iba na tie nepriame. Constand totiž nevypovedala na predbežnom pojednávaní, miesto toho na ňom prečítali jej vyhlásenie, ktoré poskytla v roku 2005 súdu v okrese Montgomery. Podľa miestnej prokuratúry totiž súčasné súdnictvo povoľuje využívať nepriame dôkazy počas predbežných pojednávaní, a to aj napriek tomu, že sa tak deje na najvyššom súde.

Herec prvý raz požiadal o zrušenie obžaloby v prípade napadnutia Andrey Constand začiatkom januára, pričom jeho právna zástupkyňa Monique Pressley uviedla, že ňou prokuratúra porušila podmienky výpovede z roku 2005. Jednou z podmienok výpovede, počas ktorej sa priznal k zadováženiu sedatív s úmyslom podať ich ženám, s ktorými chcel mať sex, malo byť aj to, že prokuratúra nebude Cosbyho v tejto kauze stíhať. Súd však žiadosť zamietol. Cosby sa voči verdiktu odvolal a zároveň Constand zažaloval za porušenie mimosúdnej dohody z roku 2005. Jeho odvolanie však taktiež zamietli. Federálny sudca Eduardo Robreno zároveň rozhodol, že Cosby nemôže žalovať Constand za spoluprácu s vyšetrovateľmi na prípade, no môže na ňu podať žalobu za jej vyjadrenia na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter a rozhovor pre bulvárny denník Toronto Sun.

Bill Cosby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Štyridsaťtriročná Andrea Constand, bývalá zamestnankyňa Temple University, tvrdí, že jej predstaviteľ Cliffa Huxtabla zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 - 1992) v januári 2004 u seba doma hodil do pitia sedatíva a následne ju sexuálne zneužil. Obžalobu na komika podala prokuratúra v štáte Pennsylvania, ktorá znovu otvorila tento prípad po tom, ako sa vlani v júli dostali na verejnosť informácie o spomínanej výpovedi z roku 2005. Jednou zo žien, ktoré Cosby údajne nadrogoval a zneužil, bola práve aj Constand, ktorá sa podľa hercovho vyjadrenia nebránila. Cosbyho formálne obžalovali koncom decembra a následne ho prepustili na kauciu milión dolárov. V prípade uznania viny mu hrozí až desaťročný trest odňatia slobody.

Známeho rodáka z Philadelphie obvinilo zo sexuálneho obťažovania celkovo viac ako 50 žien, pričom v súčasnosti čelí aj ďalším civilným žalobám vrátane žaloby za urážku na cti, ktorú na neho spoločne podalo sedem žien. Dôvodom bolo verejné označenie ich tvrdení o zneužití Cosbym za absurdné a nepravdivé. Komik na ne potom v decembri podal protižalobu, pričom ich taktiež obvinil z urážky na cti.

William Henry Cosby Jr. účinkoval okrem spomínaného sitkomu Show Billa Cosbyho aj v seriáli I Spy (1965 - 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 - 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 - 1995), sitkome Cosby (1996 - 2000) či v snímke Otec je duch (1990). Venuje sa aj hudbe, na konte má albumy ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents The Cosnarati: State Of Emergency (2009).

Viac o téme: Bill Cosby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu