Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet filmu smúti: Zomrel legendárny komik a prvý predstaviteľ Willyho Wonku

Gene Wilder Zobraziť galériu (4)
Gene Wilder (Zdroj: SITA)

Vo veku 83 rokov skonal v pondelok americký herec, komik, režisér a scenárista Gene Wilder, ktorý sa preslávil predovšetkým ako Willy Wonka v snímke Willy Wonka a továreň na čokoládu (1971). Ako uviedla jeho rodina, Wilder naposledy vydýchol v Stamforde v Connecticute v dôsledku komplikácií Alzheimerovej choroby. Tú mu diagnostikovali už pred troma rokmi, herec to však držal v tajnosti.

Gene Wilder, vlastným menom Jerome Silberman, sa narodil 11. júna 1933 v Milwaukee vo Wisconsine a vyštudoval na University of Iowa. Následne študoval aj na Bristol Old Vic Theatre School v Anglicku a v Herbert Berghof Studio v New Yorku.

Gene Wilder
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať:Sexsymboly minulého storočia: Po týchto herečkách túžili naši starí otcovia!


Umelecký pseudonym Gene Wilder začal používať ako 26-ročný, pričom hereckú kariéru odštartoval v divadle. V 60. rokoch začal účinkovať v televízii a jeho filmovým debutom bola snímka Bonnie a Clyde (1967). Nasledovala úloha v komédii Producenti (1967), za ktorú ho nominovali na Oscara.

Gene Wilder
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tento film bol režisérskym debutom Mela Brooksa, ktorý potom Wildera obsadil aj do snímok Nablýskané sedlá (1974) a Mladý Frankenstein (1974), pričom pre druhú menovanú napísali spoločne scenár, za ktorý získali nominácie na Oscara. Zahral si tiež vo filme Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať (1972) Woodyho Allena. Medzi ďalšie Wilderove filmy patria napríklad komédie Strieborný blesk (1974) a Blázni vo väzení (1980), v ktorých sa predstavil s komikom Richardom Pryorom. V roku 2003 získal Primetime Emmy za hosťovanie v seriáli Will a Grace (1998 - 2006).

Najpamätnejšie úlohy Gena Wildera

Ako režisér má na konte snímky Dobrodružstvo bystrejšieho brata Sherlocka Holmesa (1975), Najväčší milovník sveta (1977), Žena v červenom (1984), Prekliata svadobná cesta (1986) ako aj jeden zo segmentov poviedkového filmu Milenci na nedeľu (1980), pričom vo všetkých menovaných si aj zahral. Napísal tiež šesť kníh.

Gene Wilder
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Wilder bol štyrikrát ženatý, pričom jeho treťou manželkou bola herečka a komička Gilda Radner, ktorú si vzal v roku 1984, no o päť rokov neskôr podľahla rakovine vaječníkov. Wilder po jej smrti založil v Los Angeles Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Center a taktiež organizáciu Gilda's Club.

Viac o téme: Gene WilderWilly Wonka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu