Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Jedna postava im nestačí: S prehľadom zvládajú niekoľko úloh naraz!

(Zdroj: ew.com)

Jedna rola v jednej snímke - tak to väčšinou pri rozdeľovaní úloh vo filme funguje. V niektorých prípadoch však zjavne "menej je viac" neplatí a jediný herec stvárnil hneď dve, tri či dokonca viac ako desať postáv naraz. Ktorým majstrom remesla sa niečo také podarilo?

Cate Blanchett

Umelecký akt. Jedine takto sa dá charakterizovať projektJuliana Rosefeldta. Najprv fungovala 90-minútová snímka Manifesto v rámci inštalácie v Berlíne ešte v roku 2014. Pravej filmovej premiéry sa dočkala až v januári tohto ruko na známom festivale Sundance. Cate Blanchett stvárnila v tomto ženskom manifeste 13 rôznych charakterov. Medzi ne patrili napríklad bezdomovec, choreografka, pankáčka, pracovníčka v továrni či učiteľka.

James McAvoy

Mnohí ho poznajú ako profesora X zo série snímok o mutantoch X-men. James McAvoy sa však z tejto roly vymanil a v januárovej premiére filmu Rozpoltený sa predstavil nie v jednej, ale v dvadsiatich troch úlohách. Ako Kevin uniesol tri dievčatá a odhalil im o sebe krutú pravdu. Postupne im odhalil všetky svoje osobnosti. Čakalo ich však ešte jedno prekvapenie, v poradí dvadsiata štvrtá osoba sa mala ešte len objaviť.

Edward Norton

Prvotný strach patrí ku klasickým psychologickým thrillerom 90. rokov. Hlavnou postavou je sebavedomý právnik Martin Vall (Richard Gere), ktorý nemá problém manipulovať s faktami a ani s ľuďmi. Dostane netradičný prípad - mladého chlapca Aarona obvineného z vraždy svojej priateľky Lindy. Právnikovi tvrdí, že kvôli občasným výpadkom pamäte si na niektoré veci jednoducho nespomína. Neskôr však Vall zistí, že dôvod je úplne inde. Aaron je schizofrenik. Fenomenálny Norton ukázal ako 27-ročný svoje maximálne herecké nasadenie a behom niekoľkých minút dokázal hravo prepínať svoju osobnosť.


Mohlo by vás zaujímať:Extrémne prípravy hereckých špičiek: Izolácia, rozchod či pobyt na psychiatrii!


Tom Hanks a Halle Berry

Atlas mrakov je projektom sestier Wachovskich a Toma Tykwera. Tom Hanks v nej stvárnil až šesť postáv. Táto snímka je však výnimočná v tom, že každý z hercov, ktorý sa vo filme objavili, stvárnil viacero charakterov. Halle Berry sa predstavila dokonca v siedmich rolách. Ide o naozaj výnimočné dielo, ktoré ukazuje niekoľko príbehov rozložených v rôznych časoch od 19. storočia až do postapokalyptickej budúcnosti. Šancu ukázať svoju hereckú rozmanitosť tu dostali aj Hugh Grant, Hugo Weawing, Jim Sturgess, Jim Broadbent či Doona Bae.

Michael Keaton

Existuje aj iný spôsob ako zahrať viacero postáv? Jasné, jednoducho sa naklonujte. Presne to spravil aj Michael Keaton vo filme Ako vajce vajcu. Doug (Michael Keaton) je pracujúci otec, ktorému manželka vyčíta, že sa dosť nevenuje rodine a v práci sa zas naňho valia povinnosti z každej strany. Raz mu prasknú nervy a svedkom výbuchu sa stane jeho priateľ vedec. Spoločne sa podujmú na skutočne zaujímavý experiment - Douga naklonujú. Postupne však prídu na to, že jeden klon nestačí. Michael Keaton si tak zahral hneď štyri svoje verzie.

Michael J. Fox

Cestovanie v čase býva dosť rizikovou témou, no Robert Zemeckis si s ňou v 80. rokoch poradil skvelo. Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) zostaví pre Martyho(Michael J. Fox) stroj času. Marty sa chce vrátiť do minulosti a niečo zmeniť. Omylom sa však ocitne v inej dobe a bude mať naozaj veľa práce, aby dal všetko do poriadku. V trilógii Návrat do budúcnosti si tak Michael J. Fox zahrá svoje mladé ja, pra-pradedka, svoje staršie ja, ale aj svoju dcéru a syna a nakoniec sám seba v aktuálnej podobe. V troch dieloch sa tak objaví v piatich rôznych postavách.

Lily Tomlin

Sci-fi komédia Joela Schummachera z roku 1981 Malá, menšia, ešte menšia patrí medzi prvotiny tohto dnes už uznávaného režiséra. V tej dobe sa však príbeh o zmenšujúcej sa Patricii nestretol s príliš veľkými ohlasmi. Patricia Kramer má usporiadanú domácnosť, až kým sa na stretnutí so susedmi nezačne zmenšovať. So svojimi pocitmi sa zverí manželovi a nakoniec príde na to, že sa naozaj zmenšuje a všetka pozornosť, susedov aj médií, sa obráti na ňu. Spolu s tým sa objavia ďalšie tri jejcharaktery. Okrem Patricie tu bude aj Judith Beaselyová,Ernestine a Edith Annová. Tieto postavy sa však objavili iba v televíznej verzii tejto snímky.

Viac o téme: James McAvoyCate BlanchettTom HanksHalle BerryEdward NortonMichael Keaton
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu