Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legendárny režisér Forman: Čech, ktorý dobyl Hollywood a prekonal dvoj osud

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

Jeden z najúspešnejšíh českých filmárov Miloš Forman získal za svoje snímky dva Oscary, na konte má aj tri Zlaté glóbusy či francúzskeho Césara. Najväčšiu slávu mu síce priniesli zábery natočené po odchode do Ameriky, ako Prelet nad kukučím hniezdom alebo Amadeus, stopu v dejinách kinematografie však zanechal už debutom Konkurz alebo filmom Horí, má panenko. Forman dnes oslávi 85. narodeniny a žije pokojným životom na svojej farme v Connecticute.

Naposledy stál Miloš Forman za kamerou pred viac ako desiatimi rokmi, keď v Španielsku nakrúcal Goyove prízraky (2006). Za historický film, v ktorom sa svojím spôsobom vysporiadal aj s tragickým osudom svojich rodičov za druhej svetovej vojny, veľauznaniaod kritikov ani divákov nedostal. Oveľa lepšie však dopadla Formanovaúplne poslednáréžia, divadelná inscenácia jazzovej opery Suchého a Šlitra Dobre platená prechádzka, ktorú v roku 2007 pripravil pre pražské Národné divadlo.

Forman s predstaviteľmi filmu Goyove prízraky - s Natalie Portman a Javierom Bardemom
Zobraziť galériu (6)
Forman s predstaviteľmi filmu Goyove prízraky - s Natalie Portman a Javierom Bardemom  (Zdroj: SITA)

Úspešná inscenácia, na ktorejspolupracoval so synmi Petrom a Matejom, sa dočkala aj televízneho záznamu a stala sa tak vlastne posledným Formanovým tvorivým počinom. Prácu pre javisko pritom Miloš Forman nikdy veľmi nevyhľadával. "Ja sa pridivadlenecítim pohodlne. Prejsť z filmu na pódium, to je ako točiť scénu na jednu kameru z jedného uhla," zveril sa raz Forman, ktorý si krátko po svojom príchode do Spojených štátov vyskúšal aj réžiu divadelnej hry na Broadwayi.

Legendárny režisér Forman: Čech,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Do Ameriky prišiel Forman už ako uznávaný filmový režisér na konci 60. rokov. Absolvent pražskej FAMU mal v tejdobu za sebou úspechy s Čiernym Petrom (1963), ktorý získal cenu okrem iného na festivale v Locarne, alebo Lásky jednejplavovlásky (1965), ktorýsi priviezolcenu z Benátok. Hasičská tragikomédia Horí, má panenko (1969) potom Milošovi Formanovi dokonca vyniesla nomináciu na Oscara. Za oceánom sa cez všetky skúsenosti a talent presadzoval len s ťažkosťami.


Mohlo by vás zaujímať: Extrémne prípravy hereckých špičiek: Izolácia, rozchod či pobyt na psychiatrii!


Formanov prvý americký film Taking Off (1971) prijali veľmi vlažne. "Musel som začať robiť film inak. Ukončiť film bez ukončenia príbehu, to americké publikum nechcelo," uvedomil si Forman. "Rozhodol som sa skúsiť to ešte raz. Vedel som, že dokážem urobiť v Amerike úspešný film," spomínal na dobu, keď mu Michael Douglas ponúkol réžiu knihy Vyhoďte ho z kola von. Cez počiatočnú nedôveru aj problémy s obsadením sa zrodila filmová legenda Prelet nad kukučím hniezdom (1975).

Legendárny režisér Forman: Čech,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Snímka s rozpočtom tri miliónydolárov zarobila len v pokladniach kín vyše sto miliónov dolárov - hlavne ale uspel u americkej filmovej akadémie, ktorá film ocenila piatimiOscarmiv hlavných kategóriách vrátane réžie. To už bol Forman oficiálne v emigrácii, keď po Taking Off nedostal od československých úradov súhlas na ďalšiu prácu za hranicami. Úspech "Preletu", príbehu o vôli po slobode a snahe o uchovanie dôstojnosti, mu nakoniec otvoril cestu k ďalším projektom, ktorými dokázal nevšednénadanie.

Od muzikálu Vlasy (1979), cez osemoscarového Amadea (1984), natáčaného v Československu, po Ľud verzus Larry Flint (1996). "Nie je o pornografiia časopiseHustler, ale o udalostiach v živote pána Flynta, ktoré viedli k tomu, že ten najhorší z najhorších zaštítil to najlepšie z najlepších, čo ľudia poznajú - slobodu slova," vysvetlil Forman najkontroverznejší snímku kariéry, ktorázískala Zlatý glóbus i Zlatého medveďa na Berlinale (kde o tri roky neskôr ocenili aj Muža na Mesiaci).

Legendárny režisér Forman: Čech,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Keď zostal v Amerike, nechal Forman doma svoju druhú ženu Věru Křesadlová, ktorá chcela zostať v Prahe, i synov-dvojičky Petra a Mateja. "Chlapcov som so sebou do Ameriky vziať nemohol a kvôli tomu, čo som sám zažil, by som ich nikdy o mamu ani nepripravil," spomínal Forman, ktorý o rodičov prišiel počas vojny (a až dlho po nej sa dozvedel, že jeho biologickým otcom bol židovský architekt Otto Kohn, s ktorým sa však nikdy nevidel; za otca považuje čáslavského učiteľa Rudolfa Formana).

Svoj osud pritom nevnímal malý Forman nijako tragicky, v spomienkach opisuje, ako sa tešil pozornostiokolia a užíval si nezávislosť. Po vojne sa ako vojnovásirota stal študentom prestížnej internátnej školy v Poděbradoch, kde sa stretol napríklad s Václavom Havlom. Neskôr sa pokúšal dostať na DAMU, nakoniec absolvoval scenáristiku na FAMU. Počas štúdií zbieral skúsenosti ako moderátor v televízii, vyskúšal si aj menšie filmové úlohy. A v roku 1963 prvýkrát očaril publikum svojím debutom Konkurz.

Forman so svojou manželkou Martinou
Zobraziť galériu (6)
Forman so svojou manželkou Martinou  (Zdroj: SITA)

Už predtým sa uplatnil ako scenárista, napríklad filmu Šteňatá (1957), ktorý mu prihral do cesty JanuBrejchovú, jeho prvú ženu. Zväzok vydržal len štyri roky. Druhýkrát sa oženil v roku 1964, vzal si jednu z predstaviteliek Konkurzu Věru Kresadlová. Formanovoutreťoumanželkou sa v roku 1999 stala spisovateľka Martina Zbořilová, matka jeho dnes už vlastne dospelých dvojčiat Andyho a Jima, ktorá režiséra spoznala pri konzultáciách svojej diplomovej práce na FAMU.

Viac o téme: Prelet nad kukučím hniezdomMiloš FormanVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu