Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kráska z Harryho Pottera ako knižný ninja: VIDEO Knihy nechávala po celom New Yorku!

(Zdroj: Facebook/Emma Watson)

To sa tak často nevidí. Emma Watson trávila Medzinárodný deň žien po svojom. Po celom New Yorku rozmiestňovala knihy ženských autoriek, ktoré si mohol ktokoľvek zadarmo vziať. Nebola v tom sama, tzv. knižné víly po celom svete od polnoci newyorského času schovávali knihy po celom svete na rôznych miestach.

Na sociálnych sieťach Facebook aInstagram zverejnila Emma Watson videá, ako rozmiestňuje knihy k sochám významných žien po celom New Yorku. Nebola to jej prvá akcia. Už v októbri a novembri týmto spôsobom schovávala knihy v londýnskom metre. Na Facebooku zverejnila svoju fotografiu, ktorou akciu odštartovala: "Dnes som veľmi nápadná červená ninja knižná víla, ktorá pomáha rozšíriť slová múdrych žien. Šťastný Medzinárodný deň žien!"

Celú akciu, trvajúcu niekoľko mesiacov,usporiadala v spolupráci s organizáciou The Book Fairies (Knižné víly) a s projektom Knihy v metre. Na akcii sa podieľala nielen ako jeden z knižných ninjov na celom svete, ale aj ako zakladateľka feministického knižného klubuna stránke GoodreadsOur Shared Shelf (Naša spoločná polica). Skupinu založila v januári 2016.


Mohlo by vás zaujímať:Oscarového Afflecka dohnala minulosť, no trápi ho niečo iné: Toto budem navždy ľutovať!


Knihy schovávala po celom New Yorku

Herečka sa v súčasnosti nachádza v New Yorku, kde propaguje svoj najnovší film kráska a zviera a svoj voľný čas sa aj tu rozhodla využiť roznášaním kníh po meste. Umiestnila ich k sochám významných žien - Eleanor Roosevelt, Gertruda Stein či Johanka z Arku. Fotografie a videá s krátkymi popismi zverejnila na sociálnej sieti Facebook.

"Eleanor Roosevelt bola najdlhšie slúžiacou prvou dámou v histórii Spojených štátov. Neskôr slúžila aj ako delegátka Spojených štátov pre OSN. Bola prvou predsedkyňou Komisie OSN pre ľudské práva a dohliadala aj na vypracovanie Všeobecnej deklarácie ľudských práv."

"GertrudeStein bola americkou spisovateľkou, poétkou, dramatičkou a zberateľkou umenia. Bola vedúcou osobnosťou modernizmu v literatúre a umení na začiatku 20. storočia. Napísala diela akoTender Buttons či Three Lives, rovnako ako diela zaoberajúce sa problematikou homosexuality."

"Sochufrancúzskej vlastenky, hrdinky a svätice Johanky z Arku vytesala v roku 1915Anna Vaughn Hyatt Huntington. Bola to vôbec prvá socha zobrazujúca reálnu ženu a nie fiktívnu postavu v New Yorku a bola jedinou až do roku 1980."

"Harriet Tubman bol abolicionistkou (prívrženkyňahnutia za zrušenie otroctva, pozn. red.) a filantropkou. Narodila sa do otroctva v roku 1822, utiekla a následne zachránila okolo sedemdesiat zotročených rodín a priateľov. Po skončení Americkej občianskej vojne sa stala aktívnou účastníčkou v boji za volebné právo žien."

Ešte pred MDŽ schovávala herečka knihy v newyorskom metre relatívne nenápadne. Nikto si ju nevšímal, všetci boli príliš zaneprázdnení pozeraním sa do svojich mobilov. Podľa jej slov bolo tiež cieľom tejto akcie "prinútiť ľudí opäť čítať a šíriť lásku".

Emma Watson, známa najmä ako Hermiona zo ságy o čarodejníkovi Harrym Potterovi, je okrem herečky od roku 2014 aj ambasádorkou dobrej vôle OSN. Pomohla odštartovať kampaň HeForShe, ktorá vyzýva mužov, aby pomohli zrovnoprávniť postavenie žien vo svete. V jednom zo svojich prejavovtiež obhajovala feminizmus, ktorý si mnohí mylne vysvetľujú. Podľa jej slov musia ľudia prestať vnímať feministky ako ženy, ktoré nenávidia mužov, feminizmus totiž bojuje za to, aby mali ženy aj muži rovnaké práva a príležitosti.

Jej vzťah k literatúre nemožno poprieť. Získala titul z anglickej literatúry na prestížnej Brownovej univerzite. V rokoch 2011 až 2014 rozdelila svoj čas medzi herectvo a vzdelávanie, ktoré bolo pre ňu vždy dôležité. V súčasnosti sa diváci môžu tešiť na jej najnovší film Kráska a zviera.

Viac o téme: Harry PotterEmma WatsonKráska a zvieraKnihyNew York
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu