Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podmanivý hlas a donchuanské fúziky: Idol žien Kukura oslávi jubileum

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR)

"Smutné" oči, podmanivý hlas a donchuanské fúziky Juraja Kukuru nestrácajú na svojej pôsobnosti ani v jeho sedemdesiatke, ktorú oslávi v stredu. Slovenský herec to aktuálne dokazuje na scéne pražského Činoherného klubu v strhujúcom výkone v predstavení Bratia Karamazovci.

V ČR je populárny aj vďaka titulom Tiene horúceho leta či Trhák s nesmrteľným songom Nechaj chrobáka žiť! V80. rokoch sa dokázal v nedobrovoľnom exile presadiť aj v popredných nemeckých divadlách a v televízii. Európan Kukura žije dnes hlavne v Bratislave, kde riadi Divadlo Aréna. Stánok s dlhoročnou divadelnoutradíciou otvoril s úspešnoumodernejdrámea mladým tvorcom. A na svojich doskách sa vrátil herecky nielen na slovenskú, ale v spolupráci s pražským Činoherným klubom i na českú scénu. Žije aj v Prahe a v Hamburgu, jednoducho všade tam, kde zároveň pracuje.

Podmanivý hlas a donchuanské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Do Nemecka ho v 80. rokoch odoslal súdny príkaz, keď tam legálne točil v Mníchove film Via Mala: "Sľúbili mi, že môžem zostať mimo republiky dlhšie a nakoniec mi miesto povoleniaprišiel rozsudok na tri a pol roka väzenia za opustenie republiky. Ja som tam stál, doručili mi to do ruky a neveril som vlastným očiam." Do väzenia sa mu nechcelo, a tak zostal v Nemecku. Doma zmizol z titulkov filmov, z publikácií zmizli jeho fotografie. O jeho práci sa mlčalo a kolovali fámy, že točí pornofilmy. Zobrali mu aj titul zaslúžilého umelca, bol vtedy najmladším laureátom na Slovensku.


Mohlo by vás zaujímať:Úspešní aj v zahraničí: Títo Slováci si zahrali po boku veľkých hviezd


Vo veku tridsaťsedem rokovtak začínal druhýkrát. Herecká minulosť plná veľkých rolí bola preč a novú si musel vybudovať. Čo sa mu v mníchovskom Kammerspiele a neskôr v Schauspielhause v Hamburgu podarilo. Ani zvládnuť jazyk nebolo ľahké, aj dnes má stále akcent. Zároveň ale tvrdí, že "to stálo za to". Nielen v Nemecku natočil mnoho filmov a seriálov, z ktorých anglický seriál Traffic bol ocenený cenou Emmy. Uznanie a úspech mu priniesla úloha pilota v seriáli Šťastnú cestu. Diváci doma si ho všimli ako zloducha vo filme Vinnetou sa vracia, alebo v niektorých dieloch seriálov Miesto činu, Hotel Raj, Klinika pod palmami či Helicops.

Podmanivý hlas a donchuanské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hercom Kukura, narodený 15. marca 1947 v Prešove, pôvodne nechcel byť, ale už na stavebnejpriemyslovke sa dostal k filmovaniu. A potom ho vraj náhodou vzali na Vysokú školu muzických umení, aj keď ráčkoval a mal prízvuk. Vysokú školu absolvoval v roku 1973 a rýchlo sa presadil. Začínal v Divadle na Korze a už za štúdií hral od roku 1971 na Novej scéne. Osem úspešných rokov na doskách Slovenského národného divadla ukončil v roku 1984 jeho exil.

Podmanivý hlas a donchuanské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Vedľa divadla exceloval aj vo filme. V roku 1978 získal na MFF v Karlových Varoch Cenu za mužský herecký výkon vo Vláčilovomfilme Tiene horúceho leta. Prvú filmovú úlohu v Československu po páde komunizmu mu ponúkol režisér Juraj Jakubisko. V snímke Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý z roku 1992 si zahral emigranta Roberta. Svojim zovňajškom, mužnými rysmi a atletickou postavou budí Kukura dodnes záujem žien, sám však už bezmála 40 rokov žije spokojne s manželkou Tatianou. Skôr v rolách zvodcov, niekedy darebákov a zhýralcov, dnes vedľa otcov hrá ajušľachtilýchmužovako sú kapitáni lietadiel.

Podmanivý hlas a donchuanské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kukura priznáva, že nevie spievať a nepočuje, keď spieva falošne. Jeho songy z filmu Trhák - Nechaj chrobáka žiť a Sexom sek tu - vošli do dejín českej kinematografie. Pred časom naspieval album piesní Leonarda Cohena s príznačným titulom Som tvoj muž. Kritike do noty nepadol, zato ho ocenil Cohen samotný.

Viac o téme: Juraj JakubiskoJuraj Kukura
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu