Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zahraniční herci zavítali aj na Slovensko: V známych filmoch hviezdili cudzinci!

Alžbeta Báthoryová
Alžbeta Báthoryová (Zdroj: SITA)

Slovenská filmová scéna sa pýši aj snímkami, v ktorých sa predstavili zahraniční herci. Niektoré sú čisto slovenské, iné poskytli zo Slovenska aspoň nápad. Prezrite si filmy, ktoré pozná celý svet.

Báthory (2008)

Film z dielne Juraja Jakubiska o legendárnej postave Alžbety Báthoryovej,jej nenaplnenej láske k slávnemu maliarovi Caravaggiovi a o manželskom pute dvoch najmocnejších uhorských rodov Báthoryovcov a Nádašdyovcov. V Guinessovej knihe rekordov je zapísaná ako najväčšia vrahyňa v dejinách ľudstva. Jakubisko sa pri nakrúcaní držal faktov, no biele miesta v histórii zaplnil svojou fantáziou. Vo filme stvárnila hlavnú úlohu anglickáherečkaAnna Friel. V snímke sa objavil aj Čech Karel Roden, Škót Hans Matheson, Angličan Vincent Regan či Talian Franco Nero.

Jánošík - Pravdivá história (2009)

Nápad prišiel zo Slovenska, ale peniaze na realizáciu sa tu nenašli. Pretosi príbeh o najväčšom slovenskom hrdinovi Jánošíkovivzali pod krídla dve poľské režisérky (Kasia AdamikaAgnieszka Holland) spolu so slovenskou scenáristkou Evou Borušovičovou. Hlavnú úlohu si zahral český herec Václav Jiráček a popri slovenských heroch sa objavili PoliaciMichał Żebrowski, Maja Ostaszewska, Katarzyna Hermani americká herečkaSarah Zoe Canner.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Najhoršie slovenské filmy: Rytmus, prvé sci-fi či trápne pokusy o komédiu


Perinbaba (1985)

Jedna z najkrajších slovenských vianočných rozprávok pochádza takisto z pera Juraja Jakubiska, aj keď nápad nebol úplne slovenský. Režisér sa inšpiroval rozprávkou bratov Grimmovcov Pani Zima. Do dvoch hlavných úloh obsadil zahraničných hercov. Guilietta Masina stvárnila milú Perinbabku a statného Jakuba, ktorý dokázal prekabátiť závisť aj smrť, si zahral Nemec Tobias Hoesl.

Čistič (2015)

Dráma v réžii Petra Bebjaka o Tomášovi, ktorý sa dostal do osamelej smyčky - niekto mu zavolá, ide vyčistiť domácnosť, po práci si vyzdvihne výplatu, ide domov a čaká na ďalší telefonát. Hlavnú úlohu si zahral rodák z Nových Zámkov s maďarským menomNoël Czuczor. Objavil sa aj ako nový sexsymbol v seriáli Búrlivé víno. Popri slovenských hercoch sa objavila macedónska herečka Elena Kolek Spaskov a UkrajinecEugen Libezniuk.

Červený kapitán (2016)

Slovenský režisér Michal Kollár sa postaral o sfilmovanie knižného bestselleru Dominika Dána Červený kapitán. Kritici mali k filmu viaceré výhrady,u fanúšikov si všakvybudovalsvoju stálu základňu. Vo filme sa objavili herci českej aj slovenskej národnosti: Oldřich Kaiser,Marián Geišberg,Michal Suchánek,Zuzana Kronerová,Helena Krajčiová,Ladislav Chudík,Attila Mokos,Ondřej Malýa iní. V hlavnej úlohe hviezdil poľský herecMaciej Stuhr. Zaujímavosťou je, že scény odohrávajúce sa na bratislavskejželezničnej stanici sa v skutočnosti natáčali v českom Berouně. Pre Ladislava Chudíka to bol posledný film, pretože krátko po natáčaní zomrel.

Viac o téme: PerinbabaČervený kapitánČističJánošíkAnna FrielBáthory
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu