Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezident, fotograf, šialený nacista: Po kariére filmového chameleóna Rodena túžia mnohí!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Youtube)

Jeho meno pozná mnoho divákov nielen v jeho rodnom Česku, ale aj na Slovensku a dokonca aj v ďalekom Hollywoode. Patrí k jedným z najcharizmatickejších hercov, svoje súkromie si však dobre stráži. V koži svojich postáv sa často zmení na nepoznanie a o jeho hereckých výkonoch nikto nepochybuje. Herectvu venuje maximum, má rád pokoj, domáce prostredie a je vášnivým vinárom. Aj taký je Karel Roden.

Karel Roden sa narodil v Českých Budějoviciach (18. mája 1962) do hereckej rodiny. Jeho otec aj dedko boli známymi hercami, matka bola zubná laborantka. Už počas štúdia na strednej škole sa rozhodol podať si prihlášku na Divadelnú fakultu Akadémiemuzických umení (DAMU) v Prahe. Na konkurze dostal za úlohu zahrať psa a jeho majiteľkou bola vtedy tiež adeptka Ivana Chýlková.

Karel Roden
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Začiatky v divadle

Po úspešnom absolvovaní DAMU účinkoval v hrách niekoľkých divadiel. Tri roky hral v Divadle na Vinohradech (Spartakus, Třetí zvonění). Od roku 1988 hral štyri sezóny v Činohernom divadle v Ústí nad Labem. Nasledovalo Národní divadlo (Rok na vsi, Médeia, Saténový střevíček), no po roku účinkovania scénu divadla v Prahe opustil. Vystupoval aj v Divadle Na zábradlí, v Divadle na Starém Měste alebo v Divadle Labyrint.

Vysoké pracovné nasadenie na Rodenovi zanechalo stopy a rozhodol sa dať si od hrania krátku pauzu. V roku 1993 odišiel do Anglicka, kde strávil rok zdokonaľovaním sa v anglickom jazyku a navštevovaním rôznych hereckých kurzov. Okrem toho sa náplňou jeho práce stala potlač tričiek. Tomuto povolaniu sa však venoval len do tej miery, aby mal dosť peňazí na pobyt. Po návrate do Čiech pôsobil ako herec na voľnej nohe v niekoľkých divadlách a divadelných predstaveniach. Za úlohu Bruna v inscenácii Veľkolepý paroháč získal v roku 1999 cenu Alfréda Radoka.


Mohlo by vás zaujímať:Slováci a Česi zažiarili aj v zahraničí: Toto sú naše najväčšie ocenenia!


Filmová kariéra

Už počas štúdia na DAMU sa objavil aj na televíznych obrazovkách v drámach Samé jedničky (1982) a Kvůli mně přestane (1982). Jeho prvou známou filmovou postavou bola rola študenta medicíny Honzu vo filmeJak básnici přicházejí o iluze (1984). Na svojom konte má naozaj slušnú zbierku filmov.

Roden ako Honza vo filme Jak básníci přicházejí o iluze
Zobraziť galériu (8)
Roden ako Honza vo filme Jak básníci přicházejí o iluze  (Zdroj: Youtube)

Stvárnil postava charizmatického, no neuchopiteľného Alexa v Beštiároch (2007), kde si zahral s Danicou Jurčovou. Za hlavnú úlohu hluchého strážcu v dráme režiséra Filipa Renča Hlídač č. 47 (2008) získal Českého leva za najlepší mužský herecký výkon. Legendárny režisér Juraj Herz sa rozhodol otvoriť jednu z najkontroverznejších kapitol českých dejín - povojnový odsun Nemcov a pretaviť ju do filmu Habermannův mlyn (2010). Roden si opäť zahral jednu z hlavnýchpostáv Březinu,najbližšieho priateľa podnikateľa Habermanna. Objavil sa aj v ďalšej českej vojnovej dráme Lidice (2011).

Medzi jeho najnovšie snímky patriaRodinný film (2015), Fotograf (2015) čiVlk z Královských Vinohrad (2016). Postavu českého fotografa Jana Saudeka v rovnomennej snímke Fotograf však nemusel stvárniť Roden. Saudek si totiž v tejto úlohe prial vidieť Oldřicha Kaisera, ktorý mu bol typovo bližší. Napriek tomu režisérka Irena Pavlásková ponúkla úlohu Rodenovi, ktorý zo začiatku váhal. Rozhodujúcim momentom sa stal pre herca veľmi pútavo napísaný scenár. Išlo o piaty spoločný projekt tejto režisérsko-hereckej dvojice.

Vo filmových kruhoch momentálne najviac rezonuje v úlohe jedného z najkontroverznejších politikov Jana Masaryka. Nielenže je snímka režiséra Juraja Šěvčíka Masaryk (2016) kritikmi pozitívne hodnotená, Roden za ňu na tohtoročnom odovzdávaní cien Českého leva získal cenu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Málokto však vie, že si v tom istom roku zahral aj Tomáša Garrigua Masaryka, otca Jana Masaryka,včeskom dvojdielnom filme Zločin v Polné.

Roden ako Tomáš Garrigue Masaryk
Zobraziť galériu (8)
Roden ako Tomáš Garrigue Masaryk  (Zdroj: archív ČT)

Dvere do zahraničia

Pri jednom rozhovore Roden uviedol, že jeho najväčším snom je zahrať si s jeho idolom Robertom DeNirom. To sa mu splnilo hneď na začiatku jeho zahraničnej filmovej kariéry. Abolvoval totiž konkurz do filmu 15 minút (2001) a údajne si ho vybral samotný DeNiro. Okrem DeNira vo filme hrali aj Kelsey Grammer,Charlize Theron či Kim Catrall.To odštartovalo Rodenovu zahraničnú kariéru a niekoľko rokov sa venoval hollywoodskemu filmu za oceánom.

Záporného hrdinu stvárnil v snímke Blade 2(2002).Nasledovala rovnako negatívna postava šialeného nacistu v Nepriestrelnom mníchovi (2003). Po boku Paula Walkera sa objavil v Zbesilom úteku (2006) a zahral si sa aj v známych filmoch Hellboy (2004), Bournov mýtus (2004), Prázdniny Mr. Beana (2007),RoknRolla (2008) či v horore Sirota (2009). Zaujímavosťou je, že v snímke Posledný výsadok (2005), kde si zahral s Billym Zaneom, ho pre domáce publikum musel kvôli cudziemu jazyku predabovať český herec Tomáš Juříčka.

Súkromný život

Jeho súčasnou partnerkou je Jana Krausová. Vyštudovala výtvarnú školu, ale venuje sa aj divadelnému a filmovému herectvu. S Rodenom a jeho bratom si zahrala v tragikomickom príbehu o stretemužského a ženského sveta Otevřené manželství.

Karel Roden a Jana Krausová (uprostred)
Zobraziť galériu (8)
Karel Roden a Jana Krausová (uprostred)  (Zdroj: TASR)

Predtým bol však dlhé roky spájaný s herečkou Ivanou Chýlkovou. Najprv boli spolužiakmi, neskôr si spolu zahrali v niekoľkých filmoch (Čas sluhů, Kanárská spojka, Čas dluhů, Oběti a vrazi) a nakoniec sa stali aj životnými partnermi. Od ich rozchodu v 90. rokoch je jej partnerom českýmoderátora zabávačJanKraus, ktorý je bývalým manželom Rodenovej súčasnej partnerky Jany.


Mohlo by vás zaujímať:Historická dráma Masaryk prichádza do kín: Rodenov výkon je fenomenálny!


Jazz u Rodena

Medzi Rodenove hobby patrí najmä jazda na koni, posilňovanie a maľovanie. Jednou z jeho najväčších vášníje vinárstvo, dokonca sa venuje aj výrobe vlastných vín, ktoré ponúka vo vybraných reštauráciách či iných miestach.

Prezident, fotograf, šialený nacista:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: karelroden.cz)

Už niekoľko rokov usporadúva na svojom zámku a statku akciu Jazz u Rodena. Dvakrát do roka sa tam stetávajú herci, priatelia, obdivovatelia a lístky si môže kúpiť hocaký fanúšik, ktorý obľubuje kvalitný jazz a dobré víno. Napriek tomu, že je známym hercom, nebojí sa pohostiť a pozvať k sebe aj svojich fanúšikov. Svoje súkromie si však herec stráži. Akékoľvek fotografie z akcie by mali byť preto určené len pre súkromné spomienky.

Na akcii hrá niekoľko jazzových muzikantov či kapiel, mnohí sú Rodenovými priateľmi z Čiech či zo zahraničia. Večer dopĺňajú o skvelý hudobný zážitok. Medzi jednotlivými predstaveniami si môžu hostia vychutnať Rodenove víno či domáce syry rôznch druhov a príchutí.

Prezident, fotograf, šialený nacista:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: karelroden.cz)

Karel Roden si vybudoval kariéru, po akej mnohí českí a slovenskí herci snívajú. Napriek tomu ostáva skromným človekom, ktorý sa vo svojom súkromí rád venuje svojej rodine a dobrému vínku. Je známy tým, že nevyhľadáva pozornosť novinárov ani vášnivé debaty o svojej práci. Je totiž toho názoru, že prostredníctvom jeho práce ho ľudia spoznajú najlepšie. Naďalej sa venuje filmovej aj divadelnej tvorbe a najbližšie sa objaví v českých filmoch Zlatovláska a Křižáček.

V roku 2016 si v Košiciach prebral ocenenie Hercova misia a stal sa laureátom Art Film Festu.
Zobraziť galériu (8)
V roku 2016 si v Košiciach prebral ocenenie Hercova misia a stal sa laureátom Art Film Festu.  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Karel RodenMasarykRobert DeNiro
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu