Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Filmový svet nikdy nezabudne: Legendárny James Bond mal svojský zmysel pre humor

Roger Moore Zobraziť galériu (2)
Roger Moore (Zdroj: TASR)

Britský herec Roger Moore zomrel 23. mája 2017 vo veku 89 rokov vo Švajčiarsku v kruhu svojej rodiny. Preslávil sa najmä ako tretí predstaviteľ postavy známeho agenta Jamesa Bonda.

Hercova rodina oznámila, že Sir Roger George Moore zomrel v kruhu svojich najbližších "po krátkom, ale statočnom boji s rakovinou".Súkromný pohreb sa uskutoční v bližšie neurčenom termíne v Monaku.

Záujem oumenie priviedol Rogera Moora, ktorý sa narodil 14. októbra 1927 vLondýne, na začiatku kariéry do firmy vyrábajúcej dokumentárne avýchovné animované filmy. Niekoľkokrát sa objavil vhrách na javiskách londýnskeho West Endu. Počas druhej svetovej vojny pôsobil vpomocnej armádnej jednotke zabezpečujúcej zábavu pre spojenecké vojská. Po vojne hral vdivadlách, vtelevízii a rozhlase.

Prelom vjeho kariére nastal vroku 1973. Vtedy získal ako tretí v poradí rolu Jamesa Bonda vo filme Live and Let Die (Žiť a nechať zomrieť). Obľúbenej postave agenta britského veličenstvavtlačil pečať uhladenosti a svojský zmysel pre humor. Bonda hral ešte všiestich ďalších filmoch s absurdnými komediálnymi situáciami. Boli to Muž so zlatou zbraňou (1974), Agent, ktorý ma ľúbil (1977), Moonraker (1979), Len pre tvoje oči (1981), Chobotnička (1983); jeho poslednou bondovkou bola Vyhliadka na vraždu (1985).

Roger Moore
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Moore 3. decembra 1985 oficiálne oznámil, že končí s Bondom. O svojom pôsobení v tejto úlohe napísal knihu My World is My Bond (Môj svet je môj Bond, 1985). Moore v rozhovore pre nemecký nedeľník Bild am Sonntag v roku 2008 povedal, že o najlepšie na úlohe superagenta Jamesa Bonda bola skutočnosť, že prichádzali peniaze. Autá neboli také úžasné, ani ženy, dodal.

Kráľovná Alžbeta II. udelila v roku 2003 Rogerovi Moorovi šľachtický titul sir. Bolo to za jeho charitatívnu prácu, ktorú vykonával ako veľvyslanec dobrej vôle pre UNICEF. Krátko pred svojimi 80. narodeninami v roku 2007 sa Moore dočkal svojej hviezdy na hollywoodskom Chodníku slávy. Roger Moore sa naposledy objavil vsnímke The Carer (Opatrovateľka, 2016).

Viac o téme: Roger Moore
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu