Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Filmový svet smúti: Zomrel herec, ktorého dobre poznali aj československí diváci

Alexej Batalov
Alexej Batalov (Zdroj: rusreality.com)

Sovietsky a ruský herec Alexej Batalov, známy aj českým a slovenským divákom napríklad z filmov Žeriavy tiahnu či Moskva slzám neverí, zomrel v noci na 15. júna v jednej z moskovských nemocníc vo veku 88 rokov. Oznámili to ruské médiá.

Herec si podľa denníka Komsomoľskaja pravda, odvolávajúceho sa na blízkeho Batalovovho priateľa, na začiatku roka zlomil krčok stehennej kosti, vo februári sa podrobil operácii, ale kvôli komplikáciám v nemocnici už zostal. Zomrel v spánku,večer ľahol a ráno sa už neprebudil.

Batalov, ktorý začal svoju dráhu v armádnom divadle na začiatku 50. rokov, hral v štyroch desiatkach sovietskych a ruských filmov, vrátane spomínaných snímok, ocenených na festivale v Cannes, respektíve Oscarom za najlepší zahraničný film.

Mohlo by vás zaujímať: Prekliatie českých hercov: Osud sa s nimi kruto zahral, zomreli počas natáčania!

Bol tiež úspešným scenáristom a režisérom, napríklad v koprodukcii s Československom z roku 1972 nakrúcal v Mariánskych Lázních podľa Dostojevského románu snímku Hráč, v ktorej si zahralo aj mnoho československých hercov a herečiek, vrátane Heleny Růžičkovej. Pôsobil tiež ako pedagóg. Za svoju prácu bol ocenený množstvom štátnych vyznamenaní, vrátane titulov národného umelca, hrdinu socialistickej práce, alebo dvoch Leninových rádov.

Viac o téme: Alexej Batalov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu