Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenská herečka po dráme Špina: Chce už konečne príjemnejšie postavy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: slovakfilm.sk)

Dominika Morávková zaujala divákov na filmovom plátne v dráme Pirko, kde stvárnila Martinu alias Shakiru, ktorá vyrástla v detskom domove a po odchode z neho spadla na dno. Tento týždeň vstúpil do slovenských kín hraný celovečerný debut režisérky Terezy Nvotovej Špina, v ktorom si herečka, známa aj z hudobného projektu S hudbou vesmírnou, zahrala opäť dramatickú postavu - 17-ročnú Lenu, ktorú znásilnil jej učiteľ.

"Doteraz som sa tak intenzívne s problematikou znásilnených obetí nestretla, viac som sa jej dotkla. Aj prostredníctvom mňa sa momentálne táto problematika rieši. Je to nová situácia v mojom živote, že som súčasťou niečoho takého, a som rada, pretože by sa to nemalo diať. Treba zobraziť, ako sa obete znásilnení cítia po tom, aký majú život," komentovala Morávková, ktorá sa počas nakrúcania Špiny stala matkou.

"Keď som nebola ešte matka, skôr som si tú hrdinku prirovnávala k sebe a teraz mi, samozrejme, prebehne hlavou - toto sa môže diať aj mojej dcére," pripustila 26-ročná herečka. Jej filmová Lena, obeť znásilnenia, ktorá musí bojovať s vlastnými démonmi a okolie jej prestalo rozumieť, sa ocitne aj v psychiatrickej liečebni. V rámci príprav na nakrúcanie si takéto zariadenia bola pozrieť aj jej herecká predstaviteľka.


Mohlo by vás zaujímať:Z medzinárodných festivalov na Slovensko: Špina spojila zvučné mená a deti z detských domovov!


"Spolu s kolegami sme zažili jedno veľmi intenzívne sústredenie aj s režisérkou a scenáristkou, kde sme si prechádzali konkrétne prípady znásilnených obetí. Tereza s nami robila aj rôzne cvičenia, ktoré nás mali vtiahnuť do života ľudí, ktorým sa stane niečo zlomové, ale reálne na psychiatrii, kde sú pacienti, som nebola, to nebolo potrebné," priznala Morávková.

Slovenská herečka po dráme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: slovakfilm.sk)

Podľa nej ľudia často žijú v predstave, že znásilnenie prebieha zásadne v tmavej uličke, "kde sa schováva veľký muž v kabáte". "Realita je pritom vo väčšine prípadov celkom iná a my sme sa jej chceli vo filme čo najviac priblížiť. Ja sama mám medzi priateľmi osoby, ktorým sa niečo podobné stalo, a myslím si, že je mimoriadne dôležité o tom hovoriť," podčiarkla Dominika, ktorá má v poslednom čase šťastie na dramatické postavy. Asi aj vďaka nim sa momentálne nemôže sťažovať na nedostatok ponúk.

"Chcela by som teraz zvoliť príjemnejšiu postavu, pretože chcem či nechcem, svoje postavy si beriem domov a analyzujem ich. Niekedy to veľmi dlho trvá, kým sa dostanem do svojej postavy," vysvetľuje s úsmevom Morávková, ktorá si zahrala aj v rozprávke Johankino tajomstvo, to jej ešte písali za krstným menom priezvisko Zeleníková.

V rozhovore ďalej prezradila, že s projektom S hudbou vesmírnou, s ktorým moderovala televíznu šou Zem spieva, nedávno dotočili klip. "Boli sme o tretej ráno pozerať východ Slnka," smeje sa a dodáva, že fanúšikovia tria sa môžu tešiť na vizuálny "prierez kariérou" skupiny, ale aj koncerty počas celého leta.

Viac o téme: ŠpinaDominika Morávková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu